Špancirfest – tradicija duga 20 godina

U posljednja dva desetljeća ovaj je festival izrastao od lokalnog događanja u važnu kulturno-turističku manifestaciju i prepoznatljiv brend Grada Varaždina, a koji svoju trajnost i rast može zahvaliti sluhu za trendove i prilagodljivosti na trenutnu potražnju

Kraj turističke sezone na simboličan se način obilježava s jedinim od najpopularnijih i najraznovrsnijih festivala na kontinentu. Organizatori ga opisuju kao ulični, ali i glazbeni festival, ujedno festival šetača, partijanera, hedonizma, umjetnosti i tradicije te suvremenog stvaralaštva. Na njemu se možete opustiti ili premoriti tijekom deset dana održavanja – na ulicama, trgovima, palačama, parkovima, perivojima i dvorištima. K tome, ove godine slavi okruglo.

20. Špancirfest je u tijeku, odnosno od 17. do 26. kolovoza, Varaždin i njegova povijesna jezgra postaju najveća pozornica u Hrvatskoj, izrazito šarolikog i bogatog sadržaja. Oni koji se u to vrijeme zateknu u Varaždinu, moći će uživati u koncertima, predstavama, uličnim performansima i kreativnim radionicama uz bogatu gastronomsku i izlagačko-prodajnu ponudu.

U posljednja dva desetljeća ovaj je festival izrastao od lokalnog događanja u važnu kulturno-turističku manifestaciju i prepoznatljiv brend Grada Varaždina, a koji svoju trajnost i rast može zahvaliti sluhu za trendove i prilagodljivosti na trenutnu potražnju. Danas je to jedinstvena manifestacija, a za svoj 20-ti rođendan posjetiteljima će pružiti najbolje od koncertnog, kreativnog i zabavnog programa.

Koncerti su vjerojatno najpopularniji dio Špancirfesta i jezgra njegovog programa. Koncerti se održavaju na tri glazbene pozornice – glavna koja je smještena između zapadnog bedema i zidina Starog grada, intimna i romantična ispred vile Bedeković te zabavna, smještena na Korzu. Naposljetku, Špancirfest je od svojih povoja bio sljubljen s povijesnom jezgrom i duhom Varaždina. Također, dio glazbenog programa održava se i na Trgu Miljenka Stančića na kojem će za glazbu biti zaduženi DJ-i.

Publiku na glavnoj pozornici očekuje kvalitetan program na koji su navikli. Nastupat će UB40, Soul II Soul, The Brand New Heavies, Parni valjak, Dubioza kolektiv, SARS, Urban&4, Zabranjeno pušenje, Mia Dimšić i Zdenka Kovačiček. Naravno, prostora se ostavlja i za lokalnu glazbenu scenu kojoj će biti posvećen posebni programski dan. Važno je za napomenuti kako je za ovu plejadu zvučnih imena ulaz besplatan, dok se naplaćuje isključivo slavljenički program kod vile Bedeković. Za rođendansko izdanje, best of Špancirfesta, nastupit će Josipa Lisac, Amira Medunjanin, Vlatko Stefanovski i Zoran Predin, a uz ove velikane, publiku očekuju i kazališne predstave u organizaciji Kerekesh Teatra: Ljubaf, Pokopaj me nježno i Očeš, nećeš, doktor te tri gostujuće predstave – Muškarci.hr, Otpisane i Ćiro.

Ipak, na Špancirfestu nije sve u koncertima. On se odvija na ulicama i trgovima, a ulični mu je program i dalje čvrsta spona koja današnji oblik veže s njegovim korijenima. Na ovogodišnje izdanje dolazi samo najbolje od uličnih performansa, teatra i cirkusa, brojnih umjetnika i zabavljača s preko 100 različitih programa koji će se događati, doslovce, posvuda. Također, tu je i kreativni program u kojem je naglasak stavljen na dijalog umjetnika s publikom. Kreativne radionice poput Kreativnica u Uskoj, Park kreative ili Umjetnička u Školskoj te mnoge druge, ključan su poticaj Špancirfestu za daljnji razvoj kulturnih i kreativnih industrija, dok u isto vrijeme umjetnike dovodi u izravan kontakt s tržištem.

Tu je i bogata gastronomska ponuda koja svake godine postaje sve značajnija sastavnica festivalske ponude. U perivoju na Starom gradu, posjetitelji će moći kušati raznovrsnu street-food ponudu, a i ove se godine na Špancirfest vraća omiljeni Vinski grad koji postaje nezaobilazan dio Špancirfesta. Također, u atriju Starog grada već uhodanim snagama priključuje se nova zona, tzv. Tajna vrata Starog grada.

Uz Špancirfestje odrasla cijela jedna generacija, a imajući to na umu, organizatori usmjeravaju pažnju na odgoj sljedeće. Ove godine najmlađe očekuje najraskošniji dječji program do sada – uz Park kreative, brojne radionice, nezaobilazan Vindiland, ulične dječje izvedbe pa sve do novog zabavnog parka kojim se Špancirfest širi na sjeverne bedeme Starog grada.

Turistička zajednica Grada Varaždina, Grad Varaždin i Hrvatska – Puna život, inače organizatori Špancirfesta, demonstrirali su još jednom kako na dugovječnim festivalima uvijek ima prostora za unaprjeđenje i nove sadržaje te kako se urbane manifestacije prožimaju kroz cjelokupnu zajednicu. Sve što je potrebno za stvaranje ovakvog prepoznatljivog, vrijednog i rado posjećenog brenda je sluh za tekovine na tržištu, prilagodljivost trendovima i fleksibilnost prema publici svih starosnih skupina.

Moto ovogodišnjeg Festivala je “Pokreni svoju kreativnost”, a sve vezano uz manifestaciju možete popratiti na službenim stranicama i društvenim mrežama.

Povezane vijesti: