Stari grad na Hvaru odlučio zabraniti otvaranje novih hostela

Izvor: Jutarnji list / Foto: TZ Stari Grad

Stari Grad na otoku Hvaru odlučio je zabraniti otvaranje novih hostela, s ciljem upravljanju razvoja kvalitete i ponude smještajnih kapaciteta.

Naime, nedavno je na sjednici Gradskog vijeća trećim izmjenama i dopunama prostornog plana grada Starog Grada, odlučeno kako više neće biti moguće graditi niti uređivati postojeće nekretnine za potrebe hostela, prenosi Jutarnji list. 

Odluka je donesena kroz argumentaciju da gosti koji borave u hostelu uglavnom borave puno kraće u destinaciji te puno manje troše. Dakle, otvaranje novih hostela u Starom Gradu je zabranjeno, a na raspolaganju ostaju trenutno dva postojeća hostela, kapaciteta oko 200-tinjak ležaja.

Nismo ni sami bili sigurni hoće li nam proći ova ideja, ali shvatili smo kako ne želimo da nam se dogode “problemi” kakve, primjerice, imaju naši kolege u Hvaru ili pak u Novalji, u kojima se razvio masovni party turizam, kakav bismo željeli izbjeći. Stari Grad je mjesto sa 2400 godina starom poviješću i kulturom, uži centar je pod UNESCO-ovom zaštitom i mi smo na vrijeme odlučili intervenirati kako bismo turizam usmjeravali prema kulturnom turizmu i turizmu visoke kvalitete” rekao je za Jutarnji list gradonačelnik Antonio Škarpa.

Odluku o zabrani gradnje ili uređenja postojećih nekretnina za potrebe hostela gradski su oci unijeli u članke 89. i 90. Izmjena i dopuna Prostornoga plana Starog Grada u kojima stoji da se “unutar naselja mogu graditi hoteli, pansioni i druge ugostiteljsko-turističke građevine osim hostela”, a “unutar zona ugostiteljsko-turističke namjene mogu se pak graditi ili uređivati isključivo hoteli, turistička naselja, kampovi te turistički privezi, kao što su pontoni, gatovi, molovi i privezi”.

Foto: TZ Stari Grad

Pokušaj gradskih vlasti da utječu na razvoj smještajnih kapaciteta destinacije zasad je vidljiv samo na slučaju hostela, a gradska će uprava, najavljuje Škarpa, u skorijoj budućnosti početi s mjerama podizanja kvalitete privatnog smještaja za koji namjeravaju već ove zime krenuti s potrebnim edukacijama kako bi podigli kvalitetu smještaja, ponude i infrastrukture.

S jedne strane svakako možemo pohvaliti potrebu i želju za strateškim i održivim razvojem turističke destinacije, no s druge moram naglasiti kako se ovakvi potezi ne mogu donositi kroz jednu odluku tj. ograničavanjem samo jednog dijela smještaja. Strateški i održivi razvoj mora se definirati kroz razne elemente te svima mora biti jasna vizija razvoja destinacije kroz Master plan razvoja turističke destinacije. Jednokratne mjere svakako ne mogu nikada pa tako niti u ovom slučaju polučiti konkretne rezultate.

Svakako kako je kvalitetan smještaj jedan od prvih preduvjeta za razvoj turizma visoke kvalitete, no motiv dolaska nije smještaj nego turistička destinacija. Dakle, od  uređenja i ponude cjelokupnog sadržaja turističke destinacije, a tako naravno i ponude kvalitetnih smještajnih kapaciteta. Prvo pitanje je kakve turiste želimo i što im možemo ponuditi, osim sunca i mora? Imamo li sadržaje i ponudu na toj razini koje će zadovoljiti njihove potrebe i želje? itd… Bez dugoročne strategije razvoja koja točno definira sve procese, nema ni kvalitetnog i održivog uspjeha.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN