Strance zanimaju kuće na moru

Prosječne oglašavane cijena kuća, prema podacima oglasnika Crozilla.com tijekom kolovoza su zabilježile porast vrijednosti na mjesečnoj i na godišnjoj razini.Tako su Opatija i Split zabilježili najveći mjesečni porast cijena, dok...

Prosječne oglašavane cijena kuća, prema podacima oglasnika Crozilla.com tijekom kolovoza su zabilježile porast vrijednosti na mjesečnoj i na godišnjoj razini.

Tako su Opatija i Split zabilježili najveći mjesečni porast cijena, dok najveći pad bilježe Sisak i Slavonski Brod. Najviše cijene kuća tijekom kolovoza su oglašavane na Jadranu, a prvo mjesto i dalje drži Dubrovnik u kojem se za „kvadrat“, s uključenom cijenom okućnice  u prosjeku tražilo 3959 eura. U Opatiji je prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila 2273 eura, a u Splitu 1991 euro.

Među povoljnijim gradovima za kupnju kuće na moru, tijekom kolovoza su se našli Rijeka – gdje se za „kvadrat“ tražilo 1232 eura, te Senj u kojem je cijena bila tek 1 euro viša , dok je prosječna tražena cijena kuća u Zadru iznosila 1591 euro.

Niske cijene kuća u unutrašnjosti

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su tijekom kolovoza u većini gradova u unutrašnjosti prosječne oglašavane cijene četvornog metra kuće, s uključenom cijenom okućnice, bile daleko niže od 1000 eura. Među povoljnijim gradovima za kupnju kuća tijekom kolovoza su se našli Bjelovar, u kojem je cijena u prosjeku iznosila 460 eura po metru kvadratnom, te Sisak u kojem je cijena bila tek 9 eura viša.

U Osijeku se za „kvadrat“ u prosjeku tražio 601 euro, u Slavonskom Brodu 669 eura, a u Varaždinu 670 eura. S druge strane, cijene kuća u Zagrebu tijekom kolovoza su bile više no u drugim gradovima na kontinentalnom području, ali istovremeno i niže nego na moru, a prosječna cijena četvornog metra kuće, s uključenom cijenom okućnice iznosila je 1201 euro.

Otok Krk

Stanovi 18 posto skuplji od kuća

Cijene stanova i tijekom kolovoza su bile više od cijena kuća, a razlika je iznosila 18 posto.

Dubrovnik i Poreč i dalje su ostali jedini gradovi u kojima su kuće bile nešto skuplje no stanovi, a razlika u cijenama iznosila je oko 4 posto. Najmanja razlika zabilježena je u Senju gdje su cijene stanova bile 2,5 posto više od cijena kuća, te u Puli gdje razlika iznosi 2,6 posto.

Prosječne oglašavane cijene stanova u Bjelovaru čak su 45 posto više od cijena kuća – što je tijekom kolovoza bila najveća zabilježena razlika u cijenama. U Varaždinu su cijene stanova bile 39 posto više od cijena kuća, u Osijeku 37 posto, a u Sisku 35 posto.

Strance zanimaju kuće u Zadru

Tijekom kolovoza su Osijek i Zadar bili najtraženiji gradovi za kupnju kuće, a nakon njih i Zagreb, Pula i Poreč. Potencijalne strane kupce, od kojih su bili najbrojniji oni iz susjedne BiH, Njemačke, Švicarske i Slovenije, najviše su zanimale kuće koje se putem Crozilla.com prodaju na području Zadra, zatim, Crikvenice, te otoka Vira i Krka.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN