Suhopoljski ruševni dvorac u Cabuni obnavlja se i prenamjenjuje u Centar za kulturu zdravlja

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije krajem prošlog mjeseca pokrenulo je ograničeni Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine...

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije krajem prošlog mjeseca pokrenulo je ograničeni Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema“ koji vrijedi 332 milijuna kuna iz Europskih fondova za regionalni razvoj.

Predmet Poziva je doprinos održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini, a njegova svrha je pružiti potporu integriranim razvojnim programima koji su temeljeni na obnovi kulturne baštine te koji osiguravaju unaprjeđenje upravljanja kulturnom baštinom s ciljem doprinosa održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.

Poziv je objavljen temeljem „Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema“ kojim se utvrđuje suradnja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Ministarstva poljoprivrede te Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Pozivom je predviđeno sufinanciranje sljedećih razvojnih projekata: „Centar za kulturu zdravlja – dvorac Janković Cabuna“ Virovitičko-podravske županije, „Rekonstrukcija zidina, zgrade Žitnice, Podrumareve kuće i Franjevačkog samostana u Iloku“ Grada Iloka, „Terme Lipik (Vila Zinka, Narodne kupke, Perivoj)“ Grada Lipika, „Rekonstrukcija dvoraca Pejačević – Velikog i Malog“ Grada Našice, „Svijet graševine (Spahijski podrum, Muzej bećarca, brendiranje)“ Grada Pakraca, „Požeške bolte“ Grada Požege te „Izgradnja Kulturno-turističkog centra Eko-etno kuća u Vrpolju” Općine Vrpolje.

Hotel Kurija Janković

Među tim projektima nalazi se i „Centar za kulturu zdravlja – dvorac Janković Cabuna“ koji je vrijedan 48 tisuća kuna. Naime, riječ je o ruševnom dvorcu koji je 2012. kupila Virovitičko-podravska županija. „Dvorac Janković u Cabuni postat će Centar za kulturu zdravlja. Tu će se njegovati zdrav način življenja, govoriti o kretanju i pravilnoj prehrani, prevencijama kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa… Otvorit će se nova radna mjesta. Projekt se još dorađuje, no jasno je da ćemo i na ovaj način obnoviti našu kulturnu baštinu i privesti je svrsi za buduće naraštaje“, izjavio je župan Igor Andrović za Lokalni.hr.

Tom prilikom uredit će se i poučna staza tradicijske medicine i prakse te inhalatorna šetnica u sklopu perivoja Centra i opremiti fitness na otvorenom.

Virovitičko-podravska županija će time postati županija s najviše novoobnovljenih dvoraca u Hrvatskoj, nakon Kurije Janković u Kapela Dvoru, Dvorca Janković u Suhopolju i dvorca Pejačević u Virovitici.

Foto: Turistička zajednica Općine Suhopolje

Vijesti: