Europska komisija sutra raspravlja na temu Covid putovnica

Prije par dana objavio sam članak na temu da se omogući turistima testiranje na Covid19 u našim zračnim lukama. Na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite upravo...

Prije par dana objavio sam članak na temu da se omogući turistima testiranje na Covid19 u našim zračnim lukama. Na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite upravo na tu temu osvrnuli su se ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i ministar unutarnjih poslova i načelnika Stožera civilne zaštite Davor Božinović.

/ / / Hoće li hrvatske zračne luke omogućiti turistima testiranje na Covid19?

O tome se već razgovaralo, već i prije kraju prošle turističke sezone, da se omogući turistima koji se vraćaju u svoje zemlje da naprave PCR testove u Hrvatskoj, kako bi mogli normalno prijeći granicu svoje domicilne države s negativni testom. “Mi ćemo to pokušati organizirati ove godine tijekom turističke sezone, do tada ima dovoljno vremena da se to proba organizirati. Hoće li to biti baš na aerodromu ili negdje drugdje, vidjet ćemo. U svako slučaju mislimo da ćemo tada imati dovoljno slobodnih kapaciteta za testiranje. Ono što moram napomenuti je da zasad ne postoji niti jedna zemlja u EU koja priznaje brze antigenske testove za prelazak granice“, rekao je Capak.

Možda treba razmišljati kako nam za samo uzimanje uzoraka pri testiranju ne trebaju vrhunski liječnici, nego bi se u cijeli proces možda mogli aktivirati tek mladi liječnici s završenim fakultetom ili studenti medicine, kako bi ojačali sustav kroz ljuske kapacitete.

Božinović je također dodao kako postoji cijeli niz pitanja kad govorimo o turizmu, ne samo o hrvatskom turizmu nego i po pitanju europskog turizma. “Vode se brojni razgovori na tu temu, kao i oko prelaska granica. Ovih dana bit će i sastanak Europskog vijeća koji će baviti i tom problematikom. Što se tiče Hrvatske, Stožer je stalo u komunikaciji s Ministarstvom turizma i imamo planirane sastanke na tu temu kako bi što više pitanja vezanih za pripremu ovogodišnje turističke sezone probali definirati na vrijeme. Pitanje testiranja turista u našim zračnim lukama samo je jedno od pitanje o kojem ćemo razgovarati” zaključuo je Božinović.

Ono što je ključno, da se na razini Europske unije definiraju i standardiziraju protokoli, validiraju testovi, procesi putovanja unutar Europe, tako i dati odgovor na pitanje oko covid putovnica tj. potvrda o cijepljenju. Kako je Božinović istaknuo, sutra će se voditi razgovori oko spomenute teme u Europskom parlamentu, a jasan stav i dogovor unutar EU nam je potreban što prije, kako bi se stvorili osnovni uvjeti za sigurno putovanje.

Foto: Pixabay.com

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN