Tko će pokriti trošak smještaja gostiju u slučaju samoizolacije?

TZ Lošinja, kao prva destinacija u Hrvatskoj i odličan pozitivan primjer, je prije dva tjedna u suradnji sa svim turističkim partnerima u destinaciji napravila “Policu osiguranja za goste “...

TZ Lošinja, kao prva destinacija u Hrvatskoj i odličan pozitivan primjer, je prije dva tjedna u suradnji sa svim turističkim partnerima u destinaciji napravila “Policu osiguranja za goste “ kao i jasne protokole u slučaju da neki od gostiju ima simptome ili oboli od koronavirus.

Naime, u slučaju sumnje, gost ne ide sam doktor nego mora kontaktirati recepciju hotela ili vlasnika smještaja. Tada se ispunjava upitnik koji je napravila TZ Lošinja na razini cijele destinacije, te hotel ili iznajmljivač zove liječnika i epidemiološku službu.

/ / / TZ Lošinja napravila “Policu osiguranja “ za goste u slučaju

Također, TZ Lošinja pokriva troška smještaja i prehrane za goste ili njihove obitelji u slučaju samoizolacije u 14-dnevnoj samoizolaciji.

Ako jedan član obitelji oboli od covida19, on se prevozi u bolnicu ili mora ostati u samoizolaciji, zavisno od procijene epidemiologa. Ukoliko mora u bolnicu na liječenje, obitelj ostaje u samoizolaciji, te upravo taj trošak smještaja i prehrane će pokriti TZ Lošinj. Također, ako tijekom samoizolacije treba doći novi gost, mi ćemo u suradnji s iznajmljivačem i agencijom osigurati alternativni smještaj, a TZ Lošinja pokrit će trošak čišćenja apartmana, pošto se prostor mora posebno dezinficirati i to ne smije raditi sam iznajmljivač. Cilj na je što prije lokalizirati svaki eventualni slučaj, te se pobrinuti o našim gostima kako bi se osjećali sigurno i kako bi u se slučaju samoizolacije ne bi osjećali sami, jer ipak su u drugoj državi” ističe Dalibor Cvitković, direktor TZ Malog Lošinja te zaključuje kako se gosti stvarno mogu osjećati sigurno na Lošinju i kako su se pripremili na sve situacije, ako do njih dođe.

Tko će pokriti trošak samoizolacije gostiju u slučaju da neki od gostiju ima simptome ili oboli od koronavirus?

Upravo pozitivan primjer prakse i reakcije na cijelu situaciju TZ Malog Lošinja, otvorilo je pitanje pokrivanje troška samoizolacije ostatka obitelji u drugim destinacijama, u slučaju da neki od gostiju ima simptome ili oboli od koronavirus, te podiglo na noge iznajmljivače s logičnim pitanjem: Tko će pokriti trošak samoizolacije gostiju? Sam iznajmljivač ili netko drugi, kao što je u slučaju Lošinja?

Također, postavlja se pitanje i tko će pokrit trošak čišćenja apartmana? pošto se prostor mora posebno dezinficirati i to ne smije raditi sam iznajmljivač, prema preporukama HZJZ-a.

Svakako nije korektno da trošak bude na samom iznajmljivaču, te je potrebno jasno definirati sve protokole kako ne bi došlo do zabune ili krivog postupanja.

Martina Nimac Kalcina, ZOT HGK: Potrebno je na nacionalnoj razini donijeti jedinstvene preporuke postupanja za goste u obiteljskom smještaju kojima je određena samoizolacija

Jučer je upravo na tu problematiku HGK u ime Zajednice obiteljskog turizma uputila službeni dopis prema Ministarstvu turizma s upitom vezanim za problematiku gostiju kojima bude određena mjera samoizolacije.

Kako ističe Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma ( ZOT ) pri HGK od Ministarstva turizma očekuju da se na nacionalnoj razini donese jedinstvena preporuka postupanja za goste u obiteljskom smještaju kojima je određena samoizolacija

Kao neke od mogućih rješenja iz ZOT HGK naveli su 3 prijedloga:

  1. gostima u samoizolaciji koji su došli automobilima dopustiti odlazak u matičnu zemlju, s jasnim uputama o ponašanju na putu.
  2. da regionalna i lokalna tijela fizički zakupe određen broj jedinica za prihvat gostiju te pokriju troškove smještaja osobama u samoizolaciji
  3. da se za koordinaciju procesa odgovornosti dodijeli turističkim zajednicama koje bi trebale pomoći domaćinima u pronalasku novog smještaja

Svjesni smo svi da idealnog rješenja nema, ali barem da se pokušaju neke situacije unaprijed, u skladu s mogućnostima, riješiti” istaknula je Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri HGK.

Preporuka Stožera civilne zaštite Istarske županije

Stožera civilne zaštite Istarske županije dao je preporuku o stavljanju na raspolaganje 10% smještajnih kapaciteta za osobe koje bi mogle biti u samoizolaciji.

Kako ističe Nimac Kalcina, spomenuta preporuka u pravilu, za manji broj smještajnih jedinica kojima raspolažu iznajmljivači, ne omogućava udovoljavanje Preporuka, te također traži očitovanje MINT-a i na preporuku Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Ministarstvo turizma će do kraja tjedna objavit jasne preporuke

U koordinaciji Ministarstva turizma i Nacionalnog stožera civilne zaštite do kraja ovog tjedna, MINT će objaviti jasne preporuke postupanja za goste u obiteljskom smještaju kojima je određena samoizolacija, kao i dati odgovor na pitanje pokrivanja troškova u slučaju samoizolacije obitelji.

PRILOG:

Brojevi dežurnih teritorijalno nadležnih epidemiologa/ Popis telefonskih brojeva epidemiologa u pripravnosti

Informacije o koronavirusu vezane uz turistički sektor

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN