Tourismusanalyse 2021: Nijemci se brinu zbog sigurnosti i cijena

Nijemci žele ponovno putovati ove godine, ali su zabrinuti hoće li njihovo putovanje biti sigurno usred kontinuirane pandemije koronavirusa i koliko bi moglo koštati, govori godišnje istraživanje BAT-a Tourismusanalyse...

Nijemci žele ponovno putovati ove godine, ali su zabrinuti hoće li njihovo putovanje biti sigurno usred kontinuirane pandemije koronavirusa i koliko bi moglo koštati, govori godišnje istraživanje BAT-a Tourismusanalyse 2021, koje je provedeno na 3.000 anketiranih u prosincu i siječnju.

U 2020. godini samo 37% Nijemaca otputovalo je na slobodno putovanje od najmanje 5 dana, u usporedbi s 60% i 65% svake od prethodne tri godine. To je logično bio najniži postotak u posljednja tri desetljeća.

Sigurnost je najvažnija tema kod planiranja putovanja za 2021. godinu. Otprilike tri četvrtine ispitanika reklo je da ima “nesiguran” osjećaj putovanja tijekom pandemije korone. Međutim, istovremeno, Nijemci definitivno žele ponovno putovati nakon što se ublaže trenutna ograničenja, pokazalo je istraživanje.

Gotovo polovica ispitanika ove godine planira otputovati na barem jedno putovanje za odmor (u usporedbi s 65% prošle godine). Trećina će čekati razvoj događaja tijekom sljedećih mjeseci, dok 23% planira ostati kod kuće (14% u 2020. godini).

Izvor BAT

Također, tu je i zabrinutost zbog viših cijena, pokazalo je istraživanje BAT-a.

Vrlo visokih 77% ispitanika očekuje da će ove godine godišnji odmor koštati više. To je možda jedan od razloga zašto oko dvije trećine ispitanika planira putovanje na kratke udaljenosti, a ne odmor izvan Europe.

Domaća putovanja

Što se tiče odredišta, gotovo 56% Nijemaca prošle godine otišlo je na odmor u Njemačkoj u usporedbi sa samo 34% u 2019. Ova visoka razina posljednji put dosegnuta je 1970-ih nakon koje je krenuo masovni turizam u europske destinacije.

Većina vodećih regija za odmor u Njemačkoj povećala je svoj tržišni udio, predvođena Bavarijom s 10,8% (+ 5,3pp), a slijedile su tri države koje nude odmor na plaži na obalama Sjevernog mora ili Baltičkog mora: Donja Saxony s 8,9% (+ 4,1pp ), Mecklenburg-Vorpommern sa 7,6% (+ 0,9pp) i Schleswig-Holstein sa 6% (+ 2pp).

Njemačka kao turistička destinacija i ove godine vrlo popularna

Prema istraživanju, više od jedne trećine Nijemaca s određenim putničkim namjerama planira ljetovati unutar zemlje u usporedbi s otprilike jednom četvrtinom u isto vrijeme prošle godine.

Među europskim destinacijama, Austrija je prošle godine zauzela prvo mjesto s 5,7% udjela u međunarodnim putovanjima, jer su se Nijemci vozili do Alpa, umjesto da su letjeli na Mediteran. Pad interesa za tri najveća odredišta u južnoj Europi: Italija je lagano pala na 5,6%, Španjolska je pala sa 10,6% na samo 4,1%, a Grčka je umjereno pala na 3,6%.

Izvor BAT

Međutim, nakon domaćeg putovanja ( 56% ) Španjolska i Italija su na vrhu planiranih odredišta ove godine, a slijede ih Skandinavija, Grčka i Austrija kada je u pitanju Top 10 turističkih odredišta ove godine. Hrvatska je na 9. mjestu s 1.9%.

U međuvremenu, daleka odredišta izgubila su interes jer su međunarodna putovanja u mnogim zemljama postala nemoguća. Njihov udio u glavnim njemačkim putovanjima smanjio se sa 17% u 2019. na samo 6,5%, a najviše je pao interes za Aziju i Sjevernu Ameriku, prema studiji BAT.

Cijelo istraživanje pročitajte u prilogu.

PRILOG: Tourismusanalyse 2021– Corona ändert(e) fast alles

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN