Ključno je očuvanje zaposlenosti i poslovne aktivnosti

Završen je sastanak hrvatskih ministara s predstavnicima gospodarskih udruga i institucija, među kojima su se našli i predstavnici turističkog sektora. Goruća tema bila je utjecaj koronavirusa na gospodarstvo i...

Završen je sastanak hrvatskih ministara s predstavnicima gospodarskih udruga i institucija, među kojima su se našli i predstavnici turističkog sektora. Goruća tema bila je utjecaj koronavirusa na gospodarstvo i nadolazeću turističku sezonu.

Dnevnik.hr ukratko je prenio neke od infomacija s ovog sastanka, no koliko se moglo iščitati između redova, očito je kako još uvijek moramo čekati konkretne mjere, koje će se prema riječima ministra Zdravka Marića, detaljnije razraditi u narednim danima.

Ministar turizma Gari Cappelli naglasio je kako su u turizmu već započeli sa sezonskim zapošljavanjem i treninzima te je izrazio želju za zadržavanjem radne snage, posebice djelatnika s područja Republike Hrvatske. Najavio je kako će se mjere za zadržavanje radnika uskoro realizirati. Također Cappelli naglašava kako je važno slati jasnu poruku kako će naš turistički sektor biti pripremljen te će osigurati svu potrebnu uslugu turistima koji dođu u Hrvatsku.

Svjesni smo situacije epidemije koronavirusa i njenog utjecaja na naše cjelokupno gospodarstvo od kojeg je turizam u ovom trenutku najpogođeniji. Naša Vlada odgovorno pristupa rješenju problema i mjere koje ćemo primijeniti bit će u prvom redu za zadržavanje radnih mjesta i održavanje likvidnosti poslodavaca čije je poslovanje direktno pogođeno virusnom krizom“, izjavio je ministar turizma Gari Cappelli.

Kristjan Staničić, HTZ: Predviđene promotivne kampanje na digitalnim i online platformama na većini tržišta su odgođene

U stalnom smo kontaktu s najvažnijim turoperatorima, partnerima i subjektima iz turističke industrije, kao i sa kolegama iz Europske putničke komisije. U suradnji s uredima predstavništva HTZ-a u svijetu svakodnevno aktivno pratimo situaciju oko korona virusa te smo u skladu s novonastalim okolnostima reagirali u smislu prilagodbe marketinških i PR aktivnosti po tržištima. Predviđene promotivne kampanje na digitalnim i online platformama na većini tržišta su odgođene. Do početka ožujka uspješno smo odradili oglašavanja u sklopu brand kampanja, dok su kampanje za promociju pred i posezone terminski pomaknute kako bi prilagođene promotivne poruke plasirali u adekvatnije vrijeme prema ciljnim skupinama u smislu njihove otvorenosti i spremnosti na realizaciju putovanja nakon stabilizacije situacije“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Zbog intenzivnog praćenja situacije oko koronavirusa sjednice Turističkog vijeća HTZ-a održavat će se jednom tjedno

Danas je održana 62. sjednica Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice na kojoj su članovi vijeća odlučili da će se sjednice zbog intenzivnog praćenja situacije oko koronavirusa održavati jednom tjedno. 

Plenković: Radimo na iznalaženju mjera da kriza s koronavirusom što manje našteti hrvatskom gospodarstvu

Trenutno, sve države rade analize, situacija je različita, vidite što se zbiva u Italiji i u nekim drugim zemljama gdje je puno veća raširenost koronavirusa, odnosno ove epidemije. Hrvatska u ovom trenutku vodi razgovore sa svim zainteresiranim segmentima hrvatskoga gospodarstva. Imali smo prošlog tjedna sastanak sa hotelijerima, a ministre Marića, Horvata i Cappellija  zadužio sam da obave konzultacije sa svim sektorima gospodarstva“, poručio je Plenković jučer.

Dodao je da su upravo prošloga tjedna ministri financija raspravljali o mogućim ekonomskim i financijskim posljedicama, kao i posljedicama na turizam.

Najugroženiji sektor prometa, osobito zračnog i turizam

Najugroženiji će biti sektor prometa, osobito zračni promet što je sasvim logično, a drugi je naravno turistički sektor. U oba ta sektora, naravno, i Hrvatska će poduzimati odgovarajuće mjere. Sva ministarstva u ovom trenutku prate situaciju i mi ćemo onda zajedno, i na europskoj razini i na nacionalnoj, nastaviti iznalaziti načine kako da situaciju napravimo što manje štetnom po hrvatsko gospodarstvo“, zaključio je predsjednik Vlade.

Prema podacima eVisitora, u prvih 10 dana mjeseca ožujka bilježi se 30% manje dolazak dolazaka i noćenje.

U razgovorima s turističkim djelatnicima iz raznih sektora, očekuje se određena pomoć države ili kompenzacijske mjere u prijelaznom razdoblju od moratorija na kredite, rasterećenje plaća itd… svakako je najvažnije održati likvidnost turističkog sektora i radna mjesta.

Idućih dana bit će poznate konkretne mjere kojima će se pomoći poduzećima pogođenima posljedicama koronavirusa.

Foto: Vlada RH

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN