Turizam i globalna kretanja

Iako ovo nije priča koja je usko vezana uz turizam, zasigurno će imati pozitivan učinak i na ovu granu hrvatskog gospodarstva. Izbjeglice, bodljikave žice na granicama europskih zemalja, terorizam...

Iako ovo nije priča koja je usko vezana uz turizam, zasigurno će imati pozitivan učinak i na ovu granu hrvatskog gospodarstva. Izbjeglice, bodljikave žice na granicama europskih zemalja, terorizam i nesigurnost postali su naša zbilja, posebice nakon napada u Parizu. Sigurnost na graničnim prijelazima, posebice na izbjegličkoj ruti, je pojačana, a do koje mjere, to je pokušao saznati britanski, nazovimo ga, novinar Emile Ghessen. On je cijelom svijetu želio pokazati kako teroristi lako mogu neopaženo ući u Europu. Članak koji je trebao ukazati na slabe točke, nakon napada na Pariz, nije završio dobro po Ghessena, koji je na putu prema svojoj slavi podcijenio hrvatsku policiju.

Njegova priča počinje u Turskoj, a završava u Parizu, u koji je, kako je tvrdio doputovao nakon samo šest dana. Prema njegovim riječima prešao je put od oko 3 000 kilometara i brojne granične prijelaze, a da pri tome nijednom nije pokazao putovnicu. Na ulazu u Hrvatsku, tvrdio je kako se sakrio u WC u vlaku i ostavio ga otključanim, kako bi izgledalo da je prazan.  “Policija nije provjerila je li WC prazan, pa sam četiri sata kasnije doputovao u Zagreb i proveo sam noć u hostelu” – napisao je u članku za britanski list The Sun.

Nekoliko dana kasnije, Ghessen se, na kraju svog putovanja fotografirao ispred Eiffelovog tornja. Ipak, to nije kraj priče, jer u nju se, nakon objave članka, uključilo Ministarstvo unutarnjih poslova RH i ministar Ranko Ostojić. Prvo je osvanuo demanti na službenim stranicama MUP-a, na kojima je objavljen i scan putovnice Emilea Ghessena: “Ravnateljstvo policije oštro demantira dio teksta objavljen na web portalu britanskog lista The Sun, u sklopu kojega je objavljeno kako je novinar lista prošao kroz Republiku Hrvatsku, a da pritom nad njim ni u jednom trenutku nije obavljena granična kontrola od strane hrvatske policije.Naime, radi se o neistinitim i netočnim tvrdnjama jer je hrvatska granična policija evidentirala Emilea Pierrea Ghessena 23.11.2015. u 14:10 sati na željezničkom graničnom prijelazu Tovarnik pri ulasku u RH, dok ga je 24.11. u 17:20 sati evidentirala na aerodromskom graničnom prijelazu Zagreb (ZL Pleso) na izlazu iz RH. Kao dokaz tome objavljujemo i sken putovnice napravljen prilikom granične kontrole. Za svaku je osudu iznošenje ovakvih neistinitih i zlonamjernih tvrdnji kojima se nanosi šteta ne samo ugledu hrvatske policije, nego i Republici Hrvatskoj prikazujući ju nesigurnom zemljom.”

Izvor: Facebook screenshot

Izvor: Facebook screenshot

Nedugo nakon demantija uslijedio je i facebook komentar ministra Ostojića: “Drago mi je kad policija brzo pronađe lažove …tkz. Profesionalne novinare…i uhvati ih u laganju….o skrivanju u wc…gdje mu je mjesto…kao i novini koja ga drži… ”

Hrvatska policija svojim je istupom dokazala kako Ghessen ne samo da nije pokazao svoju putovnicu, nego i da je Hrvatsku napustio u Zrakoplovnoj luci Pleso. Dakle britanski novinar nije proputovao baš cijelom rutom do Pariza, no čini se da ga to i nije previše zamaralo. Nakon reakcija hrvatske strane, stvari su se brzo počele razvijati na Otoku. Britanske novine raspisale su se o “novinaru” i njegovom “putovanju”, a The Sun je izbrisao cijeli članak i najavio istragu. Facebook, Twitter i Youtube računi Emilea Ghessena su zatvoreni, a isti je postao predmet sprdnje na Reddit-u

E sada… kakve ova priča ima veze s turizmom?

Pa prvenstveno, mogla je to biti vrlo loša reklama, no na kraju je imala svoj sretan završetak, ne toliko za Ghessena, koliko za nas. Hrvatska je još jednom pokazala kako ne spada u skupinu “trećih zemalja”, u koju je još uvijek neki pojedinci pokušavaju gurnuti, kako drži visoke standarde sigurnosti i kako su građani, ali i turisti sigurni. I upravo je sigurnost ono što danas gosti najviše traže. Turizam je vrlo osjetljiv na bilo kakvu prijetnju, pa se MUP RH u ovom slučaju pokazao kao najbolji promotor Hrvatske kao sigurne destinacije.

Koliko krizno komuniciranje i PR ima značaj, pokazao je upravo spomenuti primjer. U slučaju da policija nije odradila svoj posao, tko zna u kojem smjeru bi priča otišla. Također, bitna je i pravovremena akcija, kao u ovom slučaju, jer ako reagiraš nakon par dana, priča je već dobila „snow efekt„ i raširila se bespućima interneta te nanijela veliku štetu. Ovaj slučaj bi trebao razuvjeriti i najvećeg protivnika kriznog komuniciranja i odnosa s javnošću, a također govori i o velikoj pogreški zadnje Vlade koja je zabranila državnim službama korištenje PR agencije (naravno govorimo o profesionalizmu, a ne o malverzacijama i drugim neetičnim radnjama).

Ovo je još jedan dokaz koliko je turizam krhak i sklon raznim vanjskim utjecajima, kako kontroliranim tako i nekontroliranim, a ukazuje i na veliki potencijalni problem države koja je ovisna o uspješnosti dobre turističke sezone. Naime, turistički prihodi čine gotovo 20% udjela u BDP-u, prošle 2014.godine udio je iznosio 17,2 % , čime smo rekorderi u EU te nas dovodi u poziciju da ovisimo o nekontroliranim uvijetima. Ako se dogodi da jedna godina bude s puno padalina, tada direktno pati naš proračun i imamo veliki problem. Pogledajte službene podatke Eurostata o ovisnosti BDP-a o turizmu u drugim državama.

Izvor : Eurostat 2014

Izvor : Eurostat 2014

Ove godine imali smo rekordnu sezonu, te je turizam opet spasio državni proračun koji je u zadnjem kvartalu imao rast od BDP-a od 2,8 %. Globalna kretanja svakako utječu na razne elemente, a pogotovo na turizam. Svi smo gledali jedno vrijeme kako u Italiju morskim putem dolazi tisuće izbjeglica, da samo smo gledali i nismo baš puno pomogli u kontekstu – to nije naš problem. Sada kada je i našu zemlju zahvatio izbjeglički val na istu stvar gledamo drugačije. Na našu sreću, istraživanja i puls tržišta govori nam kako izbjeglička kriza nije naštetila našem turizmu, te kako su projekcije za sljedeću turističku sezonu pozitivne.

Jedne godine ti se karte „nasmiješe„  a jedne ne, no jedno je svakako sigurno – turizmom, kao i svim drugim granama se treba baviti, a ne prepustiti slučaju i dozvoliti da nam se turizam jednostavno događa.

Vijesti: