Turizam ostvario pet puta veći gubitak nego usred globalne ekonomske i financijske krize. Oporavak će trajati dvije do četiri godine

Prema novom izdanju Svjetskog turističkog barometra specijalizirane agencije Ujedinjenih naroda ( UNWTO ), dolasci međunarodnih turista pali su za 65% tijekom prve polovice godine. Zemlje širom svijeta zatvorile su...

Prema novom izdanju Svjetskog turističkog barometra specijalizirane agencije Ujedinjenih naroda ( UNWTO ), dolasci međunarodnih turista pali su za 65% tijekom prve polovice godine.

Zemlje širom svijeta zatvorile su svoje granice i uvele ograničenja putovanja kao odgovor na pandemiju, a što je dovelo do pada putovanja bez presedana, ističu iz UNWTO-a.

Tijekom posljednjih tjedana, sve veći broj zemalja počeo se ponovno otvarati međunarodnim turistima, a UNWTO izvještava da je početkom rujna 53% odredišta ublažilo ograničenja putovanja. Ipak, mnoge su vlade i dalje oprezne, a ovo posljednje izvješće pokazuje da su blokade uvedene tijekom prve polovice godine imale masovni utjecaj na međunarodni turizam. Nagli pad dolazaka doveo je milijune radnih mjesta i poduzeća u rizik, upozoravaju iz UNWTO-a.

Ključno je koordinirano djelovanje

Prema UNWTO-u, masovni pad potražnje za međunarodnim putovanjima tijekom razdoblja siječanj-lipanj 2020. dovelo je do gubitka od 440 milijuna međunarodnih dolazaka i oko 460 milijardi dolara prihoda od izvoza u međunarodnom turizmu.

To je otprilike pet puta veći gubitak u međunarodnim prihodima od turizma zabilježen 2009. godine usred globalne ekonomske i financijske krize.

Glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili rekao je kako najnoviji svjetski turistički barometar pokazuje koliko velik utjecaj pandemija koronavirusa ima na turizam, sektor o kojem milijuni ljudi ovise za život, no naglašava kako je sigurno i odgovorno međunarodno putovanje sada moguće u mnogim dijelovima svijeta, te je neophodno da vlade usko surađuju s privatnim sektorom kako bi se globalni turizam ponovno pokrenuo. “Ključno je koordinirano djelovanje“, naglašava Pololikashvili.

Europa druga najteže pogođena regija

Unatoč postupnom ponovnom otvaranju mnogih odredišta od druge polovice svibnja, očekivano poboljšanje broja međunarodnog turizma tijekom špice ljetne sezone na sjevernoj hemisferi ipak se nije ostvarilo.

Europa je bila druga najteža pogođena od svih globalnih regija, s padom dolazaka turista od 66% u prvoj polovici 2020. Trpjele su i Amerike (-55%), Afrika i Bliski Istok (obje -57%). Međutim, Azija i Tihi ocean, prva regija koja je osjetila utjecaj COVID-19 na turizam, bile su najteže pogođene, s padom broja turista od 72% u šestomjesečnom razdoblju.

Na subregionalnoj razini, najveći pad su pretrpjeli sjeveroistočna Azija (-83%) i južni Sredozemni svijet (-72%). Sve svjetske regije i podregije zabilježile su pad od više od 50% u dolascima u siječnju-lipnju 2020.

Glavna odlazna tržišta poput Sjedinjenih Država i Kine i dalje su u zastoju, iako su neka tržišta poput Francuske i Njemačke u lipnju pokazivala određeno poboljšanje.

Gledajući unaprijed, čini se vjerojatnim da će smanjena potražnja za putovanjima i povjerenje potrošača i dalje utjecati na rezultate tijekom ostatka godine. U svibnju je UNWTO iznio tri moguća scenarija, ukazujući na pad međunarodnih dolazaka turista od 58% do 78% u 2020. Trenutni trendovi do kolovoza ukazuju na pad potražnje blizu 70% (Scenarij 2), posebno sada kada se neke destinacije ponovno – uvesti ograničenja za putovanja.

UNWTO: Oporavak će trajati 2- 4 godine

Proširenje scenarija na 2021. godinu iz UNWTO-a ukazuju na promjenu u trendu sljedeće godine, na temelju pretpostavki o postupnom i linearnom ukidanju ograničenja putovanja, dostupnosti cjepiva ili liječenja i povratku povjerenja putnika.

Kao što je opisano u Svjetskom turističkom barometru UNWTO-a iz svibnja 2020. godine, oporavak međunarodnih dolaska nakon epidemije SARS-a 2003. godine trebalo je 11 mjeseci da povrate razinu prije krize, 14 mjeseci nakon napada 11. rujna 2001. i 19 mjeseci nakon globalne ekonomske krize 2009. U regijama koje su najviše pogođene trebalo je 1 do 3,5 godine da se dolasci vrate na nivo prije odgovarajućih kriza.

Zaključno, iako je teško predviđati jer nitko ne zna kako će se cijela situacija razvijati, iz UNWTO-a povratak međunarodnog turizma na razinu 2019. u smislu dolazaka turista, očekuju da će trajati između 2 i 4 godine.

Također, UNWTO očekuje brži oporavak domaćeg turizma od međunarodnih putovanja. Moramo biti svjesni da pravi oporavak turizma tek kreće kada se pronađe lijek ili cjepivo, a do tada će biti iznimno teško bilo što planirati. Morat ćemo biti spremni reagirati iz dana u dan, kao i ove godine, te imati pripremljeno više scenarija, a koji se odmah mogu implementirati, sukladno aktualnoj situaciji.

Prilog: UNWTO World Tourism Barometar – Vol. 18

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN