TZ Kvarner: Razvojem cikloturizma sustavno radimo na brendiranju Kvarnera kao outdoor destinacije

Kvarnerska regija posljednjih se nekoliko godina prilično uspješno razvija u outdoor turističku destinaciju. Kvaliteta infrastrukture, ali i ljepota Kvarnerske regije odlično upotpunjuju globalno rasprostranjen trend rekreativnog bavljenja sportom. Procjena...

Kvarnerska regija posljednjih se nekoliko godina prilično uspješno razvija u outdoor turističku destinaciju.

Kvaliteta infrastrukture, ali i ljepota Kvarnerske regije odlično upotpunjuju globalno rasprostranjen trend rekreativnog bavljenja sportom. Procjena je da u je u Europi više od 60 milijuna aktivnih biciklista, ali i da će broj putovanja biciklima u narednih desetak godina rasti za više od 10 posto, Turistička zajednica Kvarnera aktivno radi na razvoju outdoor ponude koja postaje jedan od ključnih elemenata za izradu planova produljenja turističke sezone.

„Strateški plan razvoja turizma Kvarnera sa Strateškim i operativnim marketing planom 2016. – 2020. godine“ definira sportski turizam kao vrlo važnu podgranu u daljnjem razvoju Kvarnera. Turistička zajednica Kvarnera u suradnji s Primorsko-goranskom županijom započela je s izradom „Operativnog plana za razvoj cikloturizma na Kvarneru“, a plan je trenutno na javnoj raspravi, nakon čega slijedi usvajanje, javljaju iz Primorsko-goranske županije.

Kao primarni koraci u razvoju cikloturizma navode se daljnji razvoj biciklističkih ruta kao i smještajne ponude s oznakom „Kvarner Family – Bike Friendly“. Također, biciklističke rute će se sustavno obilježavati i povezivati, a organizirane će biti i edukacije za bike vodiče.

S promotivne strane, plan je organizirati i biti podrška manifestacijama koje su oblik promocije te podizanje prepoznatljivosti regije kao cikloturističke destinacije, ali i promocija destinacije kroz razne platforme oglašavanja poput online, offline, out-of-home i slične, objašnjavaju iz Turističke zajednice Kvarnera.

Na području Kvarnera postoji više od 2.500 km označenih pješačkih i biciklističkih staza, na čijoj se promociji sustavno radi. Uz promociju staza, radi se i na promociji manifestacija, i zato Turistička zajednica Kvarnera posljednjih nekoliko godina posebnu podršku pruža organizaciji velikih outdoor manifestacija, koje se najvećim dijelom odvijaju u pred ili postsezoni. Kroz takve velike međunarodne manifestacije, na kojima sudjeluju najbolje svjetske ekipe / pojedinci, osigurana je snažna medijska popraćenost kroz izravne televizijske prijenose, reportaže i najave. A tako gledatelji, kao i sami sudionici i organizacijski timovi imaju prilike upoznati cijelu regiju“, izjavili su iz TZ Kvarnera te dodaju kako upravo ugošćavanjem i podupiranjem manifestacija od svjetskog značaja, u kojem sudjeluju europski ili svjetski prvaci, jer rekreativac tako dobiva mogućnost tu istu stazu proći i usporediti svoje mogućnosti i postignuto vrijeme, s vremenom svjetskog prvaka. “Tu se stvara motivacija napredovanja i ponovnog prolaska staze nakon nekog određenog vremena.“ naglašavaju iz TZ Kvarnera.

Foto: TZ Kvarner

Kako na Kvarneru godišnje kontinuirano raste broj cikloturista, jako dobro prikazuju same brojke. Na Kvarneru je u 2018. godini ostvareno 3.044.067 dolazaka, što je 4% više u odnosu na 2017. godinu.

“S obzirom na to da se gosti prijavljuju kao “gosti”, iz statistike nije moguće vidjeti koliko je od njih biciklista, međutim porast biciklista na području Kvarnera (prema raznim istraživanjima) iznosi godišnje cca 20%. Tako primjerice, prema podacima iz informacijskog sustava eVisitor vidljivo je da ostvareni broj noćenja tijekom održavanja outdoor manifestacija na području Kvarnera raste iz godine u godinu. S obzirom na to da se većina outdoor manifestacija održava u vrijeme pred i postsezone, taj porast najvidljiviji je upravo u tom razdoblju. Danas ponuda aktivnosti u prirodi postaje jedan od ključnih elemenata za izradu programa kojima se može produžiti turistička sezona na destinaciji.“ ističu iz TZ Kvarnera.

Kako bi se cikloturizam i dalje uspješno razvijao, bitno je poraditi i na smještaju koji pruža family bike usluge. Iz TZ Kvarnera naglašavaju kako je i navedeno dio strateškog plana.

No, uz prilagođeni smještaj, nudit će se i organizirane biciklističke ture po otocima. „Kroz projekt brendiranja obiteljskog smještaja s oznakom kvalitete Kvarner Family kojeg provodi Turistička zajednica Kvarnera, uvedene su specijalizirane oznake Bike Friendly i Hike Friendly i to za smještaj koji je prilagođen za ugošćavanje cikloturista i gostiju koji pješače ili planinare. Kroz sustav posebnih kriterija omogućeno je obiteljskom smještaju da se specijalizira i prilagodi ovom posebnom, rastućem tržišnom segmentu. ” naglašavaju iz TZ Kvarnera te dodaoju kako trenutno gotovo 50 obiteljskih domaćinstva su nositelji oznake Bike Friendly ili oznake Hike Friendly.

Foto: Kvarner.hr

Uz obiteljski smještaj, na Kvarneru danas posluje nekoliko specijaliziranih Bike Friendly hotela, kampova i hostela. “Cikloturisti imaju mogućnost prijevoza trajektima i vlakom, zatim mogućnost najma bicikala, angažiranja licenciranih bike vodiča, te nekoliko servisa za bicikle diljem Kvarnera, lokalne turističke agencije organiziraju i nude tematske bike ture i grupna bike vođenja, organizirane su „Island hopping ture“ po kvarnerskim otocima kao i specijalizirano „cruise and bike“ krstarenje.” zaključuju iz TZ Kvarnera.

Čini se kako je kvarnerska regija prilično ozbiljno shvatila potencijal razvoja cikloturizma, što je vrlo pohvalno. Ljepota prirode i odlični uvjeti za uređenje biciklističkih staza idealna su prilika za privlačenje aktivnih turista željnih biciklizma i avanture.

Ako uz to uzmemo u obzir i rastuće globalne trendove rekreativnog sportskog turizma, ovo je prilika koja se ne smije propustiti.

Vijesti: