U Istri pokrenuta inicijativa za subvencijom kamata na kredite za domaćine u obiteljskom smještaju

U HGK – Županijskoj komori Pula početkom prosinca održana je plenarna sjednica Sekcije Zajednice obiteljskog turizma za Istarsku županiju, na kojoj je za naredni četverogodišnji rok potvrđen dosadašnji predsjednik...

U HGK – Županijskoj komori Pula početkom prosinca održana je plenarna sjednica Sekcije Zajednice obiteljskog turizma za Istarsku županiju, na kojoj je za naredni četverogodišnji rok potvrđen dosadašnji predsjednik Sekcije Miroslav Pretula iz tvrtke Degra d.o.o, dok je za zamjenicu predsjednika izabrana je Astrid Glavičić, vlasnica smještajnih jedinica u Labinu i Rapcu.

Teme sjednice bile su i ovogodišnja turistička sezona, pripreme za sljedeću te pripreme za Regionalni forum obiteljskog smještaja za Istarsku županiju koji će se održati 2019. godine, a poslan je i prijedlog Istarskoj županiji za program subvencije kamata na kredite za pružatelje usluga smještaja u domaćinstvu.

Upravo na tu temu razgovarali smo s Miroslavom Pretulom, predsjednikom Zajednice obiteljskog turizma za Istarsku županiju pri HGK. Cilj Zajednice obiteljskog turizma za istarsku županiju pri HGK kroz Inicijativu bio bi podizanje kvalitete smještaja, ističe Pretula te dodaje kako su sada napravili prvi korak prema županiji kako bi istražili postoji li uopće njihov interes ulaganja u ovu turističku granu kroz refinanciranje dijela kamatne stope.

Kako je trenutno aktualna tema rekategorizacije vjerujem da će mnogi htjeti upravo svoje kapacitete podići na tu višu razinu. To ne znači da bi ovaj poticaj dobili samo oni koji rekategoriziraju svoje objekte već bi služio općenito za podizanje kvalitete smještaja iznajmljivača. Ovaj oblik poticaja funkcionira uz suradnju s poslovnim bankama, te naravno ovisi znatno i o njima te njihovoj temeljnoj kamatnoj stopi za iznajmljivače kao i limitima koje bi županija imala.” ističe Pretula.

Foto: TZ Istra

Inače, u Primorsko-goranskoj županiji su prije par godina prvi krenuli sa subvencijom kredita za iznajmljivače, a koji se veže uz oznaku kvalitete Kvarner family. Tako su domaćini u obiteljskom smještaju uz kamatu od 1 do 2% imali prilike podizati kvalitetu obiteljskog smještaja, a u kojem je na Kvarneru prošle godine ostvareno 40% noćenja tj. 7,6 milijuna noćenja.

Da se ova mjera pokazala kao pun pogodak govori činjenica kako se u 2018. godini na Kvarneru nastavlja trend potražnje za smještajem više kategorije. Porast u obiteljskom smještaju iznosi 4%, no obiteljski smještaj s 5* ostvario je čak 26% više noćenja.

Zaključak je jasan. Što je smještaj kvalitetniji, to je bolja popunjenost, a samim time i zarada od turizma. I zato se vizionarski projekt ulaganja u podizanje kvalitete obiteljskog smještaja kroz subvencionira kredite pokazala kao pun pogodak.

S druge strane upravo su u Istri prvi krenuli s brendiranje obiteljskog smještaja kroz oznaku kvalitete Domus Bonus, no u zadnjih par godina dojam je kako oznaka kvalitete Domus Bonus nije opravdala status na tržištu te kako je u nazad par godina doživjela pad u razvoju i rastu.

Na pitanje, da li bi se prema prijedlogu inicijative subvencija kredita za domaćine u obiteljskom smještaju vezala kao i na Kvarneru, za oznaku kvalitete Domus Bonus, Pretula ističe kako se za sada temelj ove subvencije ne bi se vezao za Domus Bonus iznajmljivače. “Time bi se ograničili na samo manji dio naših domaćina. Domus Bonus kao brand postoji dosta dugo, ali istina je kako se primjećuje da u zadnje vrijeme je manje govora o njemu u javnosti i nama iznajmljivačima nije među glavnim temama. Kvarner family kao pandan kvalitete Domus bonusu se grana u više smjerova (Pet friendly, Hiking friendly, Bike friendly) što je stranim gostima lako razumjeti i prepoznati, a strani gosti čine veliku većinu ukupnog broja noćenja. Vjerujem da u ovome trenutku i postiže mnogo bolje rezultate. Orijetancija po mojem mišljenju TZ Istre u zadnjih nekoliko godina je više prema Istra Bike i vjerujem da je on sada jači brand od Domus Bonusa i njemu se mnogo iznajmljivača okreće kao i ja osobno. Ne mogu reći da Domus Bonus ne nosi određenu razinu vrijednosti za iznajmljivače. Svako naše specijaliziranje i pokazivanje razine kvalitete podiže vrijednost našeg osobnog branda na višu razinu. Samo je pitanje hoće li to i u kojoj razini prepoznati krajnji korisnici u ovome slučaju naši strani gosti – turisti.” zaključuje Pretula.

Inače, prošle godine Istarska županija se više fokusirala na program dodjele potpora namijenjen privatnim iznajmljivačima za program Eco Domus tj. Eco Friendly smještaja kao i za Istra Bike & Bed.

Prema zadnjim informacijama, trenutno u Istri ima ukupno 92 Bike&Bed objekata od čega je 67 malih privatnih Bike&Bed objekata, 13 Bike hotela te 12 Butique Bike hotela, a koji su svrstani u četiri kategorije: Bike&Bed, Bike hotels, Bike camps i Boutique bike hotels, kao i 11 privatnih iznajmljivača koji nose oznaku Eco Domus.

Poslali smo upit Istarskoj županiji kao i TZ Istarske županije na reakciju oko Inicijative za subvencije kredita za domaćine u obiteljskom smještaju no do objave članka nismo dobili odgovor na upit. Kada dobijemo odgovore prenijeti ćemo novosti oko ove važne teme za istarske domaćine u obiteljskom smještaju.

Naslovna fotografija: Nirvana Apartments and Rooms, Motovun / Izvor: Booking.com

POVEZANE VIJESTI:

ISTARSKA ŽUPANIJA DODIJELILA PRVIH 11 CERTIFIKATA ZA OZNAČAVANJE ECO-FRIENDLY SMJEŠTAJA

DODIJELJENE ISTRA BED&BIKE TABLE DOMAĆINIMA U OBITELJSKOM SMJEŠTAJU

NA KVARNERU TREND POTRAŽNJE ZA SMJEŠTAJEM VIŠE KATEGORIJE. ŠTO VEĆI BROJ ZVJEZDICA, VEĆA POPUNJENOSTVijesti: