U Kninu otvorena suvenirnica Nacionalnog parka Krke

U prostoru slavne kninske tvrđave otvorena je nova suvenirnica Nacionalnog parka Krka, kako bi posjetitelji koji Park posjećuju sa sjevera, ali i Kninjani i njihovi gosti, mogli pronaći neke...

U prostoru slavne kninske tvrđave otvorena je nova suvenirnica Nacionalnog parka Krka, kako bi posjetitelji koji Park posjećuju sa sjevera, ali i Kninjani i njihovi gosti, mogli pronaći neke od autohtonih suvenira koji govore o tradiciji i povijesti toga mjesta.

Povijest Krke, s kojom je grad Knin povezan, starija je i od čovječanstva. Krka i Krčić u geološkoj prošlosti bili su jedna rijeka. Glavno i nepresušno vrelo rijeke Krke nalazi se tri i pol kilometra sjeveroistočno od Knina, na rubu Kninskoga polja, podno dvadeset dva metra visoka strmca. To je Topoljski slap (Veliki buk ili Krčića slap). Šesnaest kilometara od izvora, a devet od Knina, nalazi se prvi slap na rijeci Krki, Bilušića buk.

Nacionalni park Krka i područje na kojem se nalazi, s njegovim ljudima i običajima, jedan su entitet, stvaran međudjelovanjem čovjeka i rijeke tijekom višestoljetne povijesti. Zato danas, kada se govori o djelovanju Nacionalnog parka Krka, ne može se ne spomenuti lokalne jedinice, tim više što gradovi i općine uz granicu Parka, osim što se njime ponose, surađuju s njegovom upravom na brojnim projektima od zajedničkog interesa.

Suvenirnica na kninskoj tvrđavi otvorena je od 9 do 19 sati. U njoj je uređen i kutak za djecu, kako bi zabavljala dok odrasli izaberu nešto iz raznolike ponude tradicionalnih, suvremenih, uporabnih, umjetničkih i prehrambenih suvenira. Prije nego što stignu do suvenirnica, ti se predmeti odabiru prema kriterijima kvalitete i prepoznatljivosti, ali i stupnja povezanosti s kulturnopovijesnom i prirodnom baštinom, originalnosti i ekološke prihvatljivosti.

Izvor / foto: Nacionalni park Krka

Povezane vijesti: