U nekomercijalnim smještajnim objektima u 2019. ostvareno 13 milijuna noćenja

U nekomercijalnom smještaju u 2019. godini zabilježen je pad dolazaka, ali su porasla noćenja turista, govore podaci Državnog zavoda za statistiku ( DZS ) Tako je u 2019. u...

U nekomercijalnom smještaju u 2019. godini zabilježen je pad dolazaka, ali su porasla noćenja turista, govore podaci Državnog zavoda za statistiku ( DZS )

Tako je u 2019. u nekomercijalnim smještajnim objektima u Republici Hrvatskoj ostvareno je 515 tisuća dolazaka i 13,1 milijun noćenja turista. U odnosu na 2018. to je 0,6% manje dolazaka i 4,4% više noćenja turista.

U strukturi ukupno ostvarenih dolazaka turista 27% dolazaka ostvarili su domaći turisti, a 73% strani. U strukturi ukupno ostvarenih noćenja 47% noćenja ostvarili su domaći turisti, a 53% strani.

Prosječno je ostvareno 25,5 noćenja po turistu. Domaći turisti ostvarili su prosječno 44,5, a strani turisti 18,4 noćenja.

Tradicionalno najviše noćenja stranih turista iz Slovenije

U strukturi ukupnih noćenja stranih turista koji su boravili u nekomercijalnim smještajnim objektima najviše su noćenja ostvarili turisti iz Slovenije (47%). Slijede turisti iz Bosne i Hercegovine (12%), Njemačke (9%), Srbije (7%), Austrije (4%) i Italije (3%). Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 18% noćenja.

Zadarska županija ostvarila najviše noćenja u nekomercijalnom smještaju

U 2019. u Zadarskoj županiji ostvareno je najviše dolazaka i noćenja turista u nekomercijalnim smještajnim objektima, i to 145 tisuća dolazaka i 4,5 milijuna noćenja turista.

Slijede Primorsko-goranska županija sa 124 tisuće dolazaka i 3,6 milijuna noćenja turista te Istarska županija s 95 tisuća dolazaka i 2,0 milijuna noćenja turista.

*Nekomercijalni smještajni objekti / Riječ je o turističkom prometu ostvarenom u kućama i stanovima za odmor koji se ne iznajmljuju komercijalno gostima niti se u njima obavlja ugostiteljska djelatnost te ih sezonski ili povremeno koriste i u njima noće vlasnici objekata, članovi njihovih obitelji, ostala rodbina i prijatelji, a koje je vlasnik obvezan prijaviti i odjaviti turističkoj zajednici općine ili grada.

Izvor: DZS / Foto: DZS

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN