U okviru projekta EDEN održana radionica na temu održivog razvoja kulturnog turizma

U trendu su inovativni modeli upravljanja kulturnom baštinom

U organizaciji Hrvatske turističke zajednice u Muzeju vučedolske kulture održana je zanimljiva radionica na temu održivog razvoja kulturnog turizma. Radionica je održana u okviru projekta „Europske destinacije izvrsnosti“ (EDEN), a dio cjelokupnog programa je obuhvaćao i dvodnevno studijsko putovanje novinara koji su tako upoznali ljepote Iloka, Vučedola i Vukovara. Riječ je o destinacijama koje su ovogodišnji pobjednik nacionalnog EDEN izbora za 2016./2017. godinu, a koji je održan na temu „Kulturni turizam“.

Ispred Hrvatske turističke zajednice radionici je prisustvovala Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za upravljanje destinacijom i podršku razvoja ponude, koja je naglasila važnost promoviranja kulturnog turizma. „U promoviranju ponude kulturnog turizma ključnu ulogu imaju komuniciranje emocija i kreiranje doživljaja. Promocija manje poznatih i turistički netradicionalnih destinacija, stvaranje europske mreže destinacija koje razvijaju održive oblike turizma i smanjenje sezonalnosti, temeljni su ciljevi projekta EDEN, kojeg je 2006. godine pokrenula Europska komisija“, istaknula je Jačan Obratov.

Direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije, Rujana Bušić Srpak naglasila je kako osnovni turistički identitet ove županije temeljen upravo na kulturnim atrakcijama. Odgovore na pitanja o tome kako privući turiste kojima je temeljni motiv dolaska kultura te može li kultura pomoći manje razvijenim krajevima i produljenju sezone, ponudili su Lidija Komes, ambasadorica EDEN-a u Hrvatskoj, Mirela Hutinec, ravnateljica Muzeja vučedolske kulture, Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar, Jasna Babić, direktorica TZ Grada Vukovara i Ivica Miličević, direktor TZ Grada Iloka.

Muzej vučedolske kulture, Vukovar

Kako bi se sudionicima pokazali dobri primjeri iz prakse, iz Šibenika se javila Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđava kulture, koja je istaknula odlične rezultate posjećenosti dviju gradskih tvrđava, a koje je od otvaranja posjetilo više od 550 tisuća posjetitelja. Također je dodala kako u njihovom slučaju nije bilo važno samo uspješno provesti projekte obnove tvrđava u Šibeniku, nego i učinkovito upravljati postprojektnim razdobljem. Zaključak radionice je da su kreativni, suvremeni i inovativni modeli upravljanja kulturnom baštinom sve više u trendu te da je iste potrebno ponuditi stranim i domaćim gostima jer je Hrvatska doista zemlja bogate kulturne baštine.

Nažalost ova jako zanimljiva radionica nije bila najavljena, barem prema medijima, a niti prema široj javnosti, što je velika šteta i propust, jer šira javnost nije bila upoznata s održavanjem iste, te se sukladno tome nije niti mogla educirati niti uključiti radionici.

Povezane vijesti: