U Panonskom drvnom centru kompetencija predstavljen jedinstven hrvatski proizvod – soba Historion

Izvor: www.vpz.hr / Fotografije: Kristijan Toplak

Virovitička tvrtka Palković u Panonskom drvnom centru kompetencija u Virovitici predstavila je javnosti novi proizvod, ekološku hotelsku uzornu sobu “Historion” koju je dizajnerski osmislio Krunoslav Kovač.

Projekt uzorne sobe “Historion” tvrtka Palković je razvijala u suradnji s Panonskim drvnim centrom kompetencija, a sufinanciralo ga je Ministarstvo poljoprivrede temeljem dodjele potpora male vrijednosti za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja Republike Hrvatske u 2017. godini. “Cilj nam je bio stvoriti hrvatsku hotelsku sobu, poznatog podrijetla i autora, uz HR elemente, slavonski hrast, hrvatski dizajn, hrvatskog proizvođača, inovativni pristup, uz implementaciju elemenata kulturne baštine, te primjenu naprednih tehnologija u oblikovanju i proizvodnji i ekološku izvedbu”  istaknula je Ivana Filipović direktorica Panonskog drvnog centra kompetencija za projekt uzorne sobe Historion.

Light motiv cijelog koncepta počiva na implementaciji elemenata kulturne baštine – stiliziranih simbola na posudi Orion ( najstarijeg europskog kalendara koji datira iz 2.600 godine prije Krista i pronađen je na lokalitetu arheološkog nalazišta u Vinkovcima i dio je Vučedolske kulture. Tako se sedam znakova prikazanih na pronađenoj posudi Orion nalaze na pojedinim dijelovima namještaja i popratnim sadržajima koji čine cjelinu prikaza hrvatske povijesti. “Spajanjem povijesnih elemenata i suvremene tehnologije željelo se poslati poruku da cijeli projekt uzorne sobe počiva na hrvatskoj kulturnoj baštini” naglasio je dizajner i autor projekta Historiona Krunoslav Kovač, te dodao kako ova soba ima i svoje posebnosti.” Lampe imaju USB priključke, a svjetlo u ormaru se automatski pali i nakon zatvaranja vrata, nakon 15 sekundi – samo gasi. Slično kao u „frižideru“. Te novotarije su novost u hrvatskim okvirima.” zaključio je Kovač.

Ovim proizvodom se željela poslati poruka gostima hotela da borave u prostorima koji imaju višeznačnu poruku koja počiva na izvornoj hrvatskoj baštini.”Želimo stranim i domaćim turistima predstaviti originalni, tradicijski, funkcionalni hrvatski interijer. Namještaj je u cijelosti usklađen s važećom zakonskom regulativom – istaknuo je Željko Palković, direktor i vlasnik tvrtke Palković.

Do sada je tvrtka Palković d.o.o. bila najviše bazirana na proizvodnju pločastog namještaja, no i oni su željeli svojevrsni zaokret.”Došao sam na ideju da počnemo proizvoditi nešto potpuno novo, da razvijemo potpuno novi koncept okretanju tržišta. Nakon kontakta s dizajnerom Krunoslavom Kovačom došli smo na ideju proizvesti ovu masivnu hotelsku sobu, dok smo s Panonskim drvnim centar kompetencije dogovorili da osmisli i izradi projekta te uzorne sobe. Zadovoljni smo učinjenim.” zakljuluje Palković.

Prezentaciji u Virovitici, na kojoj je bio i Virovitičko-podravski župan Igor Andrović sa zamjenicima Marijom Klementom i Darkom Žužakom, kao i gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin, nazočili su i potencijalni kupci Historiona, iz Hrvatske i Austrije.
– Ovo je dokaz kako se u našoj sredini mogu proizvesti vrhunski proizvodi, jer na području Virovitičko-podravske županije, uz dugogodišnju bogatu tradiciju drvnoprerađivačkog sektora, imamo i moderno opremljen Panonski drvni centar kompetencija gdje niti jedna ideja nije neizvediva što se najbolje vidi iz primjera Historiona – kazao je između ostalog virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Prema viđenom, uzorna soba Historion, po kvaliteti izvedbe spada u kategoriju soba s četiri ili pet zvjezdica. U Palkoviću se nadaju kako će ovom izvedbom, potpuno hrvatskog proizvoda, od ideje do realizacije, zadovoljiti buduće kupce s proizvodnjom budućih kapaciteta koji će otvoriti nova radna mjesta jer bi na godišnjoj razini mogli opremiti desetke hotela ovim potpuno hrvatskim proizvodom.

Povezana vijest:

HOTEL ESPLANADE PREPOZNAO KVALITETU HRVATSKOG MODNOG DIZAJNA TE KREIRAO KOLEKCIJU NOVIH UNIFORMI ZA DJELATNICE HOTELSKE RECEPCIJE

LUKSUZNI TURIZAM NISU ZLATNE SLAVINE VEĆ KVALITETAN DIZAJN

HRVATSKI DIZAJN KAO TURISTIČKI PROIZVOD?

ODLIČNA SURADNJA! PRIMA NAMJEŠTAJ OPREMILA BLUESUN HOTELE S 5 ZVJEZDICA

Vijesti: