U Pitomači otvoren Interpretacijski centar posvećen liku i dijelu Petru Preradoviću

Cijela protekla godina u općini Pitomača bila je godina Preradovića, u kojoj se čitavim nizom aktivnosti obilježila 200. obljetnica P. Preradovića, a kao kruna svega, na području općine Pitomače,...

Cijela protekla godina u općini Pitomača bila je godina Preradovića, u kojoj se čitavim nizom aktivnosti obilježila 200. obljetnica P. Preradovića, a kao kruna svega, na području općine Pitomače, u naselju Grabrovnici, za javnost je otvarena obnovljena rodna Kuća Petra Preradovića, koja je u službi interpretacijskog centra. 

Preradovićeva kuća izgrađena je 1775. godine i do sada je nekoliko puta temeljitije obnavljana. Zadnja velika obnova bila je 1968. godine kada je u njoj uređen jedan od prvih muzeja posvećenih jednom književniku. Nakon 50 godinasazrelo je vrijeme za novu temeljitu obnovu, ali i osmišljavanje jedne nove suvremene kulturno-turističke atrakcije nadahnute pjesnikovim životom i djelom.

Zahvaljujući Europskoj uniji i sredstvima programa Interreg Prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska, u okviru projekta „Preradović & Csokonai“, Općina Pitomača je renovirala i adaptirala rodnu kuću Petra Preradovića u Grabrovnici koja se uredila kao suvremeni interpretacijski centar. 

Ono što nudimo jest drugačiji pristup temeljen na animaciji multimedijskim sadržajima uz stručno vodstvo kako bismo udovoljili svim zahtjevima posjetitelja” ističe Danijela Rešetar iz Interpretacijskog centar Kuća Petra Preradovića.

U ulaznom dijelu obnovljene Kuće nalazi se multimedijalni izložak “Virtualna Stvarnost” gdje se može vidjeti 3D rekonstrukcija rodne kuće Petra Preradovića kroz koju se može prolaziti kao i veliki multitouch display sinformacijama o turističkoj ponudi općine Pitomače, ali i okolice. 

Prva prostorija postava daje uvid u najranije dane, djetinjstvo i rane školske dane pružajući informacije o karakteristikama života u zavičaju (koji će napustiti). Cilj ove prostorije je dati karakteristike zavičaja doba u kojemu je Preradović u njemu obitavao s naglaskom na ono što obilježava u to vrijeme život na političkoj i jezičnog granici (granica vojnog rezervništva i svakodnevnice seoskog života, granica multietničkog slavenskog i monarhijskog austrijskog, granica između hrvatskog i njemačkog jezika). Posjetiteljima se počinje „otvarati“ Preradović kao pjesnik (a pisanjem gušćjim perom kao interaktivnim elementom u postavu, mirisima i zvucima ostvaruje se angažiranost i multisenzornost).

Druga prostorija postava približava posjetiteljima „vojne putove“ Petra Preradovića koji su prožeti stalnim „iskliznućima“ u pisanu riječ, istraživanje jezika i pjesničkog izražavanja uslijed upoznavanja i druženja s preporoditeljima. 

Treća prostorija postava u potpunosti je kreativnog karaktera jer je posvećena Preradovićevom pjesništvu. Cvijeće, Bilje i Presadi (kako je sam pjesnik podijelio svoje pjesme u zbirci Pervenci) temelj je za interpretaciju njegovog stvaralaštva. Svaki od ta tri segmenta daje karakteristike njegovih pjesničkih motiva (romantična ljubav, domovina, jezik, nacionalni ponos…) koji proizlaze iz njegova stava i razmišljanja o životu i svijetu. 

Podrumski prostor mjesto je susreta između posjetitelja i Petra Preradovića u hologramskom obliku, ali možda i posjetitelja sa svojom svijesti, stavovima koji su isti ili drukčiji od pjesnikovih.  

Potkrovlje je mjesto na kojemu se prezentira sadržaj drugih o Preradoviću, odnosno likovna, glazbena, teorijska i druga pisana djela koja govore o ili predočuju Preradovića i njegov rad, Preradovićeva obitelj i nasljednici te hommage prvom muzejskom postavu iz 1968. godine i ljudima koji su ga radili. To je prostor u kojemu posjetitelj može pregledati audio-vizualne zapise o Grabrovnici i pjesniku, poslušati skladbe nastale na temelju Preradovićevih pjesmi, prolistati njegove pjesničke zbirke. 

Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića možete posjetiti od utorka do subote od 10.00 do 17.00 sati, a posjet je moguć i izvan radnog vremena, ali uz obveznu prethodnu najavu, što je jako važna informacija za putničke agencije. 

Više o samom Interpretacijskom centru Petra Preradovića možete vidjeti na web stranici: http://www.preradovic.eu/ 

Foto: Kristijan Toplak, Virovitičko-podravska županija

Povezane vijesti: