U pripremi prijava projekta obnove i valorizacije povijesne jezgre Splita vrijednog gotovo 24 milijuna kuna

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je Poziv na dostavu projektnog prijedloga u postupku izravne dodjele bespovratnih sredstava Gradu Splitu za projekt „Palača života – grad mijena / Palace of...

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je Poziv na dostavu projektnog prijedloga u postupku izravne dodjele bespovratnih sredstava Gradu Splitu za projekt „Palača života – grad mijena / Palace of life, City changes; Integrirani program razvoja posjetiteljske infrastrukture stare gradske jezgre s Dioklecijanovom palačom“.

Nositelj projekta je Grad Split, partneri su Turistička zajednica Grada Splita i Muzej grada Splita, a ukupna procijenjena vrijednost iznosi 23,8 milijuna kuna, od čega 18,2 milijuna kuna raspoloživih bespovratnih sredstva Europske unije.

Projekt se temelji na obnovi, valorizaciji, prezentaciji i unaprjeđenju upravljanja UNESCO-ovim lokalitetom povijesne jezgre Splita s Dioklecijanovom palačom, uključujući pojedinačno zaštićeno nepokretno kulturno dobro, Staru gradsku vijećnicu, i objekte koji se nalaze unutar zaštićene povijesne cjeline – Muzej grada Splita te jugoistočnu kulu Dioklecijanove palače s pripadajućim depoima Muzeja grada u zgradi u Lukačićevoj 5 i izlazom na južni dio istočnog zida palače.

Svrha projekta je integriranim pristupom staviti navedene lokacije u funkciju održivog razvoja lokalne zajednice te predstaviti Split kao grad slojevite i žive kulturne baštine.

Investicije predviđene projektom uključuju konzervatorsko-restauratorske i građevinske zahvate i opremanje navedenih objekata, kao i uspostavu suvremenih postava kojima će prezentirati slojevita povijest i razvoj Splita.

U uređenje i opremanje Stare gradske vijećnice uložit će se tako preko 7 milijuna kuna, u obnovu i opremanje dijela Muzeja grada Splita više od 2 milijuna kuna, a u jugoistočnu kulu s pripadajućim prostorima u Lukačićevoj 5 i dijelom istočnog zida Palače preko 5 milijuna kuna, dok su za izradu suvremenih prezentacijskih postava predviđena 3 milijuna kuna.

Projekt će ujedno, sukladno zahtjevima samog poziva i pokazateljima Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, doprinijeti porastu broja domaćih i stranih posjetitelja novouređenim lokacijama kulturne baštine te posljedično doprinijeti razvoju Splita kao cjelogodišnjeg kulturno-turističkog grada.

Razvojna agencija Split – RaST d.o.o. priprema prijavu, a pripremne aktivnosti, poput javne nabave za izvođenje radova i opremanje Stare gradske vijećnice, već su u tijeku.

Izvor / foto: Grad Split; Pixabay

Povezane vijesti: