U prvih pola godine ostvareno 30 posto prometa od prošle godine

U lipnju ove godine 892 tisuće turista koji su došli u Hrvatsku ostvarilo je 4,8 milijuna noćenja, što je 32 posto od noćenja ostvarenih u lipnju 2019., što pokazuje...

U lipnju ove godine 892 tisuće turista koji su došli u Hrvatsku ostvarilo je 4,8 milijuna noćenja, što je 32 posto od noćenja ostvarenih u lipnju 2019., što pokazuje da je i u lipnju i na razini šest mjeseci ove godine minus u noćenjima oko 70 posto, ističu iz HTZ-a.

Domaći turisti u šest mjeseci s najviše noćenja, što još jednom potvrđuje kako smo olako iste i odbacili, kako inače, a pogotovo ove godine. Naravno, oko 2 milijuna domaćih gostiju ne može zamijeniti 20 milijuna dolazaka stranih turista, no svakako mogu i trebali bi biti odlična baza za pred i posezonu.

Dapače, upravo su domaći turisti nosioci turizma u unutrašnjosti Istre, te time “spasili” sezonu za razne objekte u komercijalnom smještaj, kuće za odmor, restorane i vinarije u unutrašnjosti Istre.

Tako su domaći su turisti u prvoj polovici ove godine ostvarili 31 posto od ukupnih noćenja, što je najviše među svim tržištima i rijetkost u zadnjih više od deset godina.

Strani su turisti ostvarili 69 posto od ukupnih noćenja, pri čemu najviše ili 26 posto Slovenci, potom 25 posto Nijemci, te Austrijanci 9 posto, a turisti iz BiH i Češke po 7 posto.

Po vrstama smještaju najviše noćenja ili 73 posto turisti su ukupno ostvarili u komercijalnom smještaju, od čega u objektima u domaćinstvu 30 posto, u hotelima 20 posto, a u kampovima 16 posto. U nekomercijalnom smještaju ostvareno je 24 posto od ukupnih šestomjesečnih noćenja, a u nautičkom charteru 3 posto.

U kontinentalnom dijelu zemlje ostvareno je 12 posto od ukupnih noćenja, od čega najviše u Zagrebu, koji je po tome vodeći među svim destinacijama u Hrvatskoj, ispred Rovinja, Vira, Medulina i Poreča.

Jadranske županije su i dalje vodeće s ukupnih 88 posto noćenja u prvih šest mjeseci, a među njima najviše noćenja ili 25 posto ostvareno je u Istri, koju s udjelom od 21 posto slijedi Primorsko-goranska te sa 15 odnosno 13 posto u ukupnim noćenjima Zadarska i Splitsko-dalmatinska županija.

Ove godine bi rujan mogao ostvariti značajan promet, naravno sukladno cijeloj situaciji i ako se epidemiološka situacija ostane stabilna.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN