U Sisku predstavljena autohtona kuharica “Novo ruho autohtonih jela”

U prostorijama Turističke zajednice grada Siska održana je prezentacija kuharice pod nazivom „Novo ruho autohtonih jela“, koja je rezultat zajedničkog rada Turističke zajednice grada Siska, Gradskog muzeja Sisak i Kulinarskog...

U prostorijama Turističke zajednice grada Siska održana je prezentacija kuharice pod nazivom „Novo ruho autohtonih jela“, koja je rezultat zajedničkog rada Turističke zajednice grada Siska, Gradskog muzeja Sisak i Kulinarskog instituta Sisak.

Kuharica je sufinancirana sredstvima TZ Sisačko-moslavačke županije i napravljena u formi turističke brošure te će se na taj način i dijeliti u Turističkom informativnom centru, TZG Siska. Izrada kuharice dio je šireg projekta koji su TZG Siska i Gradski muzej pokrenuli početkom prošle godine, a koji je uključivao etnografsko istraživanje te izložbu „U potrazi za najboljom kuhinjom: prepoznatljivost prehrane sisačkoga kraja“.

sisakruho2

Nastavno na istraživanje i prikupljene starinske recepte kuhari Kulinarskog instituta su izradili recepte kojima su dali novo moderno ruho, primjereno današnjem načinu života i pripreme jela. Želja partnera na ovom projektu je da ugostitelji koji djeluju u gradu Sisku prigrle mogućnost ponude autohtonih jela u svojim objektima te na taj način prezentiraju bogatu gastronomsku baštinu svojim gostima.

Odlična turistička priča koja priča autohtonu priču, priču koju turisti žele doživjeti i okusiti. To je i smisao turizma, upoznavanje novih načina i kulture življenja kroz povijest, identitet, tradiciju, gastronomiju itd… a ne da našim turistima nudimo pizze i hamburgere. Upravo naša nevjerojatna raznolikost , od Slavonije, Istre, Dalmacije, Međimurja,  unutrašnjosti i kontinenta… je naša najveća konkurentska prednost. Samo moramo biti to što jesmo – Dalmatinci, Šokci, Međimurci… – Hrvati.

Iskreno se nadam kako će se što više lokalnih restorana uključiti u ovu odličnu turističku priču jer prvo i osnovno moramo poštivati sami sebe kako bi nas poštivali i drugi. Kuharicu “Novo ruho autohtonih jela” možete preuzeti ovdje.

Povezane vijesti: