U Splitu pušten u rad sustav javnih električnih bicikala

Split je započeo novu biciklističku priču stavljanjem na kartu gradova koji imaju sustav javnih bicikala. Tako od danas svi građani i turisti mogu na četiri lokacije koristiti Nextbike sustav...

Split je započeo novu biciklističku priču stavljanjem na kartu gradova koji imaju sustav javnih bicikala.

Tako od danas svi građani i turisti mogu na četiri lokacije koristiti Nextbike sustav javnih bicikala s mješovitim kontingentom od 20 električnih i 30 klasičnih. 

Trenutno su aktivna četiri terminala, i to na Rivi kod Sv. Frane, kod TC Joker, na Kolodvoru Sukoišanska te na Starom placu, dok će do 19. srpnja u funkciji biti i ostala četiri terminala – na Žnjanskom platou, na parkingu na Splitu 3 (raskrižje B. Bušića i Poljičke ceste), kod Studentskog doma na Spinutu te na Kampusu. 

Foto: Grad Split

Gradonačelnik grad Splita, Andro Krstulović Opara rekao je kako Split definitivno započinje novu biciklističku priču, a koja postaje sastavni dio multimodlanog funkcioniranja prometa u Splitu. “Vjerujem da će naši građani usvojiti bicikle kao način zdravijeg života, a nove biciklističke staze realizirat ćemo u suradnji s biciklističkim klubovima kroz slične europske projekte.Novi autobusi koji uskoro stižu, gradski metro, buduća željeznica između splitske zračne i trajektne luke, gradnja novih garaža, sve je to dio novog multimodalnog principa funkcioniranja prometa u Splitu” istaknuo je Krstulović Opara.

Marko Bartulić, direktor Split parkinga najavio je i novi kontingent vrijednosti 700 tisuća kuna koji stiže kroz narednih mjesec i pol dana, a koji se sastoji od četiri nove postaje i 25 bicikala, dok je u planu sljedeće godine postvaljenja još desetak novih terminala. “Cilj je da u svakom kotaru imati bar po jedan stalak koji će omogućiti građanima najjeftiniji oblik prijevoza unutar grada” zaključio je Bartulić. 

Foto: Nextbike Hrvatska


Operater sustava javnih bicikala je Nextbike, koji je prisutan u 20 gradova u Hrvatkoj, te 250 gradova diljem svijeta, što znači da svi registriani korisnici Nextbike sustava, bilo gdje na Svijetu, mogu koristiti isti sustav i u Hrvatskoj. A sada i u Splitu.

Ante Gustin, direktor tvrtke Sustav javnih bicikala d.o.o. koja je licencirani partner globalnog Nextbike sustava javnih bicikala, rekao je kako je Split 20. grad u Hrvatskoj koji je implementirao njihov sustav te se zahvalio Gradu i Split Parkingu na suradnji. “U Hrvatskoj imaju više od 800 javnih bicikli te da dosad nisu zabilježili ni krađe niti veća oštećenja, upravo radi registracije korisnika i čipova na svakoj bicikli” naglasio je Gustin.

Projekt je dio europskog projekta REMEDIO kojeg Grad Split provodi s gradskom tvrtkom Split Parking. Ukupna vrijednost iznosi 1.411.250,00 kuna, udio Grada Splita je 807.235,00 kuna, odnosno 57,2% sredstva osiguranih iz Projekta, a ostatak je udio Split Parkinga. Kroz projekt „REMEDIO“ osigurana su EU sredstva za prvu godinu rada Sustava.

Povezane vijesti: