Ugostitelji pozivaju na obustavu daljnje paljbe: Svi imamo zajednički cilj, a to je bolje sutra

Teška artiljerija otvorena je nad vapajem izmorenih ugostitelja, ističu iz Nacionalne udruge ugostitelja u svojem priopćenju kao osvrt na negativni narativ prema ugostiteljskom objektu u Rijeci – Three Monkeys....

Teška artiljerija otvorena je nad vapajem izmorenih ugostitelja, ističu iz Nacionalne udruge ugostitelja u svojem priopćenju kao osvrt na negativni narativ prema ugostiteljskom objektu u Rijeci – Three Monkeys.

Pred državom ne stoje neprijatelji. Posljednje pozicije struke čuvaju napaćeni ljudi koji mjesecima pokušavaju, unatoč nepredvidivosti i nedosljednosti odluka, poštivati red, graditi mir i spašavati svoje i obitelji svojih djelatnika te istovremeno, sačuvati zdravlje nacije. Pod lavinom takvih emocija, teško je baš sve izjave formulirati koristeći ispravni registar. Očekivano, obzirom da godinu dana živimo u demokraciji s krnjom primjenom ustavnih prava. Čudi me ta degutantna količina dvostrukih kriterija, velika je istina koju je premijer izrekao, ni ne sluteći koliko će se građana s njime složiti” ističe Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja u svojem priopćenju.

Iz Nacionalne udruge ugostitelja podsjećaju kako su ugostiteljima uskraćena osnovna prava: kao što su pravo na rad, a bez ikakve argumentacije i statističkih podataka, pravo na protest jer je okupljanje zabranjeno, a protestno otvaranje kazneno djelo, pravo na obeštećenje, jer čak ni pokrivanjem dijela fiksnih troškova nije pokrivena većina, ugostitelja, nisu pokriveni svi troškovi, a nisu pokrivena ni sva razdoblja zabrane rada te kako sada i osnovno demokratsko pravo – PRAVO NA SLOBODU IZRAŽAVANJA. “Molba očajnog poduzetnika protumačena je kao ciljani napad, a bila je posljednja akcija obrane” – naglašava Tabak.

Stvarnost je takva da je kompletan teret oporavka države prebačen na poslovanje struka za koje se očekuje skoro dizanje iz pepela, a sanacija je ponuđena isključivo putem kreditnih linija i podrazumijeva dodatna zaduživanja, govori Tabak, te naglašava da kada se ogoli Vladine istupe o izdašnim financijskim poklonima poduzetništvu, dolazimo do poražavajuće činjenice da su sve zahvaćene struke, koje u zadnjih 12 mjeseci, 5 mjeseci uopće nisu radile, a ostalo vrijeme posluju pod vrlo ograničenim uvjetima, u proračun uplatile više nego su kumulativno iz njega povukle.

“Posljedično, u sektoru koji je do jučer generirao 15 mlrd kuna prometa, sada je u blokadi 9000 poduzeća što čini preko 42% svih subjekata” ističe Tabak i naglašava kako iskreno vjeruju da svi imaju zajednički cilj, a to je bolje sutra.

Kako bismo do toga i došli, moramo osigurati sanaciju zahvaćenih struka kroz hitnu, plansku uskladu epidemioloških i ekonomskih mjera te uspostavu trajno održive porezne stope. Sve zahvaćene struke su gotovo u potpunosti u malom domaćem vlasništvu, te je spas sektora koji su na koljenima zbog ograničenja rada uslijed rekviriranja u ime epidemiološke sigurnosti ključno pitanje od nacionalnog interesa i suvereniteta naše zemlje. Nezadovoljstvo, frustracija i nemoć su uzeli maha i u jeku najveće pandemije u povijesti čovječanstva sa dnevnog reda maknule važne teme o gospodarskom oporavku, spašavanju turističke godine, izgradnji boljeg društva, ekonomskom izbjeglištvu i stvaranju Hrvatske u kojoj mladi žele ostati. Nezadovoljstvo, frustracija i nemoć su, ispred vrijednosti koje želimo ostaviti našoj djeci, u fokus stavile linč izmorenog pojedinca“, istaknula je Tabak te pozivaju na obustavu daljnje paljbe, jer nema neprijatelja na vidiku.

Foto: Pixabay.com

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN