UGP: Nove gospodarske mjere nisu adekvatne i ne pomažu poduzetnicima dugoročno

Porezna uprava jučer je objavila Uputu o provedbi mjere nadoknade dijela ili svih plaćenih fiksnih troškova u sklopu mjere Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim Koronavirusom (COVID-19) ,...

Porezna uprava jučer je objavila Uputu o provedbi mjere nadoknade dijela ili svih plaćenih fiksnih troškova u sklopu mjere Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim Koronavirusom (COVID-19) , a u kojoj su se pronašle mnogobrojne nelogičnosti i manjkavosti.

Iz Porezne uprave su naveli da poslodavci prvo trebaju platiti svoje obveze, a da će tek potom dobiti od države povrat isplaćenih troškova.

Prema navedenoj Uputi nadležni nisu ispunili obećanja koja su dali na sastancima s poduzetnicima, ističu iz Udruge Glas poduzetnika ( UGP ) te naglašavaju kako su upozoravali da mjere koje Vlada Republike Hrvatske i nadležna ministarstva donose nisu adekvatne i ne pomažu poduzetnicima dugoročno, a njihova upozorenja su se pokazala istinitima.

Međutim, u ovoj situaciji je za većinu poduzetnika to nemoguće. Godina 2020. bila je izuzetno loša i poduzetnici nisu mogli stvarati nove zalihe. Također, moramo istaknuti da su sve zalihe od prošlih godina bile potrošene na prvi lockdown. Ove „mjere“ znače da se poduzetnici moraju prvo zadužiti, s tim da je upitno hoće li dobiti sredstva, kako bi platili obveze. Nakon toga će im država vratiti sredstva umanjena za iznos PDV-a.

Kako će poduzetnici snositi troškove još i potencijalnih kamatnih stopa te razlike između neto i bruto vrijednosti usluge? Nadalje, račune za prosinac moraju predati do 15. veljače 2021. godine, što znači da podmirenje troškova mogu očekivati tek u ožujku ili travnju.

UGP: Ovo uopće nisu mjere pomoći, jer poduzetnici nemaju vremena čekati isplate do proljeća. Nove gospodarske mjere samo su još jedan Vladin spin.

Moramo priznati da ovo nije iznenađujuće, s obzirom na to da još uvijek nisu isplaćene ni mjere za očuvanje radnih mjesta za listopad. Ako poslodavac zakasni isplatiti plaću, to je kazneno djelo, a ne zaboravimo i da ima odgovornost prema svom zaposleniku. Navedenog zaposlenika ne mora biti briga što HZZ kasni s isplatom više od mjesec dana ističu iz UGP-a te dadaju kako smatraju da je ovakav tip mjera daleko od dovoljnog za obeštećenje poduzetnika te kako poduzetnici nemaju sredstava kojima bi mogli plaćati fiksne troškove, a kreditne linije su teško dostupne.

”Konkretno, u primjeru mog poslovanja, visina fiksnih troškova je od 400.000 do 450.000 kn bruto. Po ovoj mjeri, mi se sada moramo zadužiti u financijskoj instituciji (ako nam uopće odobre sredstva) kako bismo platili obveze i tek potom ih dobili natrag. Naravno, pri tome istovremeno imamo kamatnu stopu i razliku između neto i bruto vrijednosti usluge, koja također nije pokrivena ovom mjerom, čime je situacija još i teža.” rekao je Orlando Lopac, vlasnik fitness centara.

Iako je na sastanku s predstavnicima Vlade RH dogovoreno jedno, ono što smo dobili su komplicirane mjere koje nemaju pretjeranog smisla, rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor UGP-a te dodao:

Umjesto da postupak naprave jednostavnim, oni su ga u potpunosti zakomplicirali. Smatramo da su kriteriji za dodjelu nelogični, kao i sama mjera. Isto tako, ne radi se o mjeri koja je dogovorena na sastanku s predstavnicima Vlade RH. Samo kreiraju bespotreban posao i dodatnu birokraciju kojom opravdavaju postojanje zaposlenika koji samo štambiljaju u javnom sektoru.“ istaknuo je Oreščanin.

Upravo zato iz UGP-a su tražili da obeštećenje bude određeni postotak prošlogodišnjeg prometa, što bi značilo manje birokracije za poduzetnike, a i za HZZ te bržu provedbu u situaciji u kojoj je svaki dan važan. Također, ističu da ovim mjerama većinom država sama sebi vraća novac, jer se radi uglavnom o fiksnim troškovima komunalija, struje, vode, svega onoga što se slijeva natrag u državne i gradske tvrtke te državne i gradske proračune.

Na sastanku s Vladom RH smo razgovarali o dvije stvari. Borili smo se za to da se u mjere ne uključe samo tvrtke koje su likvidne, već da prežive sve tvrtke. One tvrtke i obrti koji se nalaze u problemima, ovim mjerama neće preživjeti. Potaknuli smo i pitanje naših dobavljača koji nisu uključeni u nikakve mjere, a jednako su pogođeni kao i mi ostali. Navedena mjera omogućit će samo likvidnim tvrtkama koje imaju sredstva da prežive, za ostale ih nije briga. Na sastanku je dogovoreno da će nadoknada ići brzo i da će ići odmah, a danas imamo drukčiju situaciju. Također, na sastanku smo razgovarali o tome da se trebaju uzeti i troškovi iz studenog te prema tom iznosu refundirati. Žao mi je što stvari ponovno idu u pogrešnom smjeru. rekao je Vedran Jakominić, član Odbora za ugostiteljstvo i turizam.

UGP upozorava i na još jednu nelogičnost, a to je da predstavnici Vlade RH predstavljaju mjere za očuvanje radnih mjesta kao pomoć poduzetnicima. Kao ističu, radi se o pomoći isključivo za radnike, a kako su troškovi tvrtki daleko veći od troškova minimalne plaće te traže da tvrtke koje imaju pad prometa od 80 do 90% iako nisu formalno zatvorene dobiju nadoknade te sredstva da opstanu.

Za kraj u svojem priošečnju iz UGP-a predlažu Vladi RH da mjere za očuvanje radnih mjesta isplati direktno radnicima, kako bi prestali govoriti o tome da se radi o mjerama pomoći poduzetnicima. “To jednostavno nije istina. Na taj način odgovornost za isplatu bi preuzeli oni čija to odgovornosti i jest.” zaključuju iz Udruge Glas poduzetnika.

Foto: UGP

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN