Umjetni morski greben zanimljiv znanstvenicima, ali i turistima

Kako bi se pratila zbivanja u podmorju vezano za riblji svijet u Zadru će uskoro u more biti postavljen prvi umjetni morski greben na hrvatskoj strani Jadranskog mora. Kako...

Kako bi se pratila zbivanja u podmorju vezano za riblji svijet u Zadru će uskoro u more biti postavljen prvi umjetni morski greben na hrvatskoj strani Jadranskog mora. Kako piše 057info greben će biti porinut u sklopu projekta Adri.SmArtFish vrijednosti 3,2 milijuna eura.

Radi se o objektu težine 8 tona i promjera oko 50 metara koji će biti otegljen do Ošljaka, na lokaciju od 560 metara od obale. Uključeni u projekt nadaju se kako će nakon dužeg monitoringa doznati više informacija o stanju ribljih staništa u podmorju. Stručno praćanje dat će odgovore treba li nastaviti s umjetnim grebenima i poribljavati osiromašeni riblji fond na našoj strani Jadrana.

Treba napomenuti kako umjetni morski grebeni nisu novina, kako u svijetu, tako ni na Mediteranu. Postavljaju se, osim u znanstvene svrhe sve češće i kako bi doprinijeli razvoju ronilačkog turizma.

Rekreacijsko ronjenje u Hrvatskoj prilično je razvijeno, posebice kada se uzme u obzir kako je Jadransko more kroz povijest bilo središte trgovačkih pomorskih ruta, ali i brojnih bitaka. Ne zaboravimo ni scuttling, odnosno namjerno potapanje brodova koji služe kao ronilačka atrakcija.

Umjetni morski grebeni, raznih vrsta, oblika i od različitih materijala razasuti su po cijelom svijetu i privlače veliku pažnju ronioca. Greben tako može biti i umjetnički rad i turistička atrakcija, što je dokazao umjetnik i ronioc Jason DeCaires Taylor. Njegove morske skulpture još uvijek privlače koralje, a samim time održavaju bioraznolikost podmorja.

Ostaje nam za vidjeti hoće li i zadarski umjetni morski greben, osim za znanstvenike, biti zanimljiv i turistima koji vole ronjenje, te hoće li se priča proširiti.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN