UNWTO: Ključni tjedna za globalni turizam

Danas se u Madridu sastaje Globalni odbor za krizu u turizmu, koji je osnovao UNWTO na samom početku pandemije kao sredstvo za vođenje snažnog i dosljednog odgovora na krizu....

Danas se u Madridu sastaje Globalni odbor za krizu u turizmu, koji je osnovao UNWTO na samom početku pandemije kao sredstvo za vođenje snažnog i dosljednog odgovora na krizu. Na sastanku bi se trebao dobiti okvirni draft oko standardizacije epidemioloških okvira kao i konkretni planovi za osiguravanje ponovnog pokretanja turizma.

Kako će ove godine komunikacija, kao i sigurnost igrati važnu ulogu, imperativ je standardizirati sve protokole i epidemiološki pristup država. Upravo je to glavna zadaća UNWTO-a, koji okuplja turističke čelnike iz cijelog svijeta, kao i agencije UN-a i predstavnike civilnog društva i privatnog sektora.

Ključna pitanja na dnevnom redu uključivat će istraživanje kako cjepiva protiv COVID-19 mogu biti dio usklađenog pristupa ponovnom pokretanju turizma, uključujući potencijalnu upotrebu zdravstvenih putovnica i drugih mjera. UNWTO će također pozvati članove Odbora da udruže snage za globalnu kampanju #RestartTourism usmjerenu na vraćanje povjerenja u turizam.

Standardizacija pristupa u sektoru turizma je izuzetno važna, kako ne bi došli do situacije da svaka država ima različite pristupe i drugačije standarde, što bi dovelo do šuma u komunikaciji. Također, važan je i balans između otvaranja prema turizmu / turistima te epidemiološkim mjerama i sigurnosnim protokolima. Svakoj je državi glavni interes što prije pokrenuti ekonomiju, a najbrže to mogu upravo kroz turizam, pogotovo one države koje su znatno ovisne o turizmu.

S druge strane, znamo kako se epidemija koronavirusa brzo širi, pogotovo novi soj koji je širi te “zatvaranjem očiju” zbog ekonomske koristi može samo dovesti do kratkoročno pozitivnog efekta, a dugoročno do ponovnog zatvaranja i dodatnog udarca na ionako nestabilnu ekonomiju svake države.

Koji će zaključci sastanka biti, pratite na portalu HrTurizam.hr .

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN