unwto pad turističkog prometa

UNWTO: međunarodni turizam zabilježio pad od 70%

Ograničenja putovanja uvedena kao odgovor na pandemiju COVID-19 i dalje snažno pogađaju globalni turizam, a najnoviji podaci Svjetske turističke organizacije (UNWTO) pokazuju pad međunarodnih dolazaka od 70% u prvih...

Ograničenja putovanja uvedena kao odgovor na pandemiju COVID-19 i dalje snažno pogađaju globalni turizam, a najnoviji podaci Svjetske turističke organizacije (UNWTO) pokazuju pad međunarodnih dolazaka od 70% u prvih osam mjeseci 2020. godine.

Prema najnovijem Svjetskom turističkom barometru UNWTO-a, međunarodni dolasci pali su za 81% u srpnju i 79% u kolovozu. To su tradicionalno dva najprometnija mjeseca u godini i vrhunac ljetne sezone sjeverne hemisfere. Pad do kolovoza predstavlja 700 milijuna manje dolazaka u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. To dovodi do gubitka od 730 milijardi američkih dolara prihoda od međunarodnog turizma. Radi se o više od osam puta većem gubitku ostvarenom na kraju globalne ekonomske i financijske krize 2009. godine.

unwto međunarodni turizam pad
Pad turističkih dolazaka u Hrvatskoj u odnosu na 2019. godinu
Izvor: UNWTO

“Ovaj neviđeni pad ima dramatične socijalne i ekonomske posljedice i dovodi u opasnost milijune radnih mjesta i poduzeća”, upozorio je glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili i dodao kako ovo naglašava hitnu potrebu za sigurnim ponovnim započinjanjem turizma, na pravodoban i koordiniran način.

Kratkotrajan oporavak

Sve su svjetske regije zabilježile velike padove dolazaka u prvih osam mjeseci ove godine. Prva regija na koju je utjecao COVID-19, Azija-Pacifik, zabilježila je smanjenje dolazaka za 79%, a slijede Afrika i Bliski Istok, oba – 69%, Europa -68% i Amerika -65%.

Nakon postupnog ponovnog otvaranja međunarodnih granica, Europa je zabilježila usporedno manje padove u srpnju i kolovozu, -72 odnosno -69%. Oporavak je, međutim, bio kratkog vijeka, jer su uvedena ograničenja putovanja uslijed povećanja zaraze. S druge strane, Azija i Pacifik zabilježili su najveći pad -96% u oba mjeseca, što je odraz zatvaranja granica u Kini i drugim glavnim odredištima u regiji.

unwto međunarodni turizam pad
Udio turizma u BDP-u
Izvor: UNWTO

Potražnja za putovanjima i dalje je uglavnom slaba zbog stalne neizvjesnosti oko pandemije i manjeg povjerenja. Na temelju najnovijih trendova, UNWTO očekuje ukupni pad blizu 70% za cijelu 2020. godinu.

Oporavak međunarodne potražnje očekuje se u trećem tromjesečju 2021.

Panel stručnjaka UNWTO-a predviđa povratak međunarodnog turizma 2021. godine, uglavnom u trećem tromjesečju 2021. Međutim, oko 20% stručnjaka sugerira kako bi se povratak mogao dogoditi tek 2022. godine. Ograničenja putovanja smatraju se glavnom zaprekom na putu oporavak međunarodnog turizma, uz sporo suzbijanje virusa i nisko povjerenje potrošača. Nedostatak koordiniranog odgovora među zemljama, kako bi se osigurali usklađeni protokoli i koordinirana ograničenja, kao i pogoršanje ekonomskog okruženja, stručnjaci su također prepoznali kao važne prepreke oporavku.

Izvor: UNWTO

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN