UNWTO: Povjerenje u putovanja polako raste

Međunarodni turizam doživio je znakove oporavka u lipnju i srpnju 2021. jer su neke destinacije ublažile ograničenja putovanja, a globalno cijepljenje napredovalo u mnogim dijelovima svijeta, govore podaci posljednjeg...

Međunarodni turizam doživio je znakove oporavka u lipnju i srpnju 2021. jer su neke destinacije ublažile ograničenja putovanja, a globalno cijepljenje napredovalo u mnogim dijelovima svijeta, govore podaci posljednjeg izdanja UNWTO -ovog Svjetskog turističkog barometra, a prema kojem se procjenjuje da je u srpnju 2021. 54 milijuna turista putovalo van svoje države, što je za 67% manje u odnosu na isti mjesec 2019., ali najjači rezultati od travnja 2020.

To se uspoređuje s procijenjenih 34 milijuna međunarodnih dolasci zabilježeni u srpnju 2020., iako znatno ispod 164 milijuna koliko je zabilježeno u 2019.

Većina destinacija koje izvještavaju o podacima za lipanj i srpanj 2021. zabilježila je umjeren oporavak međunarodnih dolazaka u odnosu na 2020. Ipak, 2021. i dalje je izazovna godina za globalni turizam, s međunarodnim dolascima smanjenim za 80% u razdoblju siječanj-srpanj u odnosu na 2019., navode iz UNWTO-a.

Regije Azije i Pacifika nastavili su s najslabijim rezultatima u razdoblju od siječnja do srpnja, sa 95% padom međunarodnih dolazaka u odnosu na 2019. Bliski istok (-82%) zabilježio je drugi najveći pad, a slijede ga Europa i Afrika (oba -77% ). Amerika (-68%) zabilježila je relativno manji pad, pri čemu su Karibi pokazali najbolje rezultate među svjetskim podregijama. U međuvremenu, neki mali otoci na Karibima, u Africi i Aziji i na Pacifiku, zajedno s nekoliko europskih destinacija, kao što je i Hrvatska, zabilježili su najbolje rezultate u lipnju i srpnju, s dolascima koji su bili blizu ili ponekad prelazili razinu prije pandemije.

Povjerenje u putovanja polako raste, naglašavaju iz UNWTO-a te dodaju kako je razlog podizanju povjerenja potrošača i postupnom vraćanju sigurne mobilnosti u Europi i drugim dijelovima svijeta ponovno otvaranje mnogih destinacija za međunarodna putovanja, uglavnom u Europi i Americi, ublažavanje ograničenja putovanja za cijepljene putnike, zajedno s napretkom u uvođenju cjepiva protiv COVID-19.

Jasno je da postoji velika potražnja za međunarodnim turizmom, a mnoge destinacije su počele sigurno i odgovorno primati posjetitelje. Međutim, pravi ponovni početak turizma i koristi koje on donosi ostaju na čekanju jer nedosljedna pravila i propisi te nejednake stope cijepljenja i dalje utječu na povjerenje u putovanja.” rekao je Glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

Većina turističkih djelatnika očekuje danji oporavak uslijed zaostale potražnje

Izgledi za rujan-prosinac 2021. i dalje su mješoviti, prema posljednjem istraživanju UNWTO-ovog panela stručnjaka, pri čemu 53% ispitanika vjeruje da će to razdoblje biti gore od očekivanog. Samo 31% stručnjaka očekuje bolje rezultate do kraja godine.

Istraživanje također pokazuje da većina turističkih djelatnika očekuje danji oporavak uslijed zaostale potražnje za međunarodnim putovanjima 2022. godine, uglavnom tijekom drugog i trećeg tromjesečja.

Gotovo polovica svih stručnjaka (45%) i dalje predviđa da će se međunarodni turizam vratiti na razinu 2019. tek 2024. godine ili kasnije, dok 43% ukazuje na oporavak 2023. Prema regijama, najveći udio stručnjaka ukazuje na povratak na razine 2019. godine 2024. godine. ili kasnije su u Aziji i na Pacifiku (58%), u Europi polovica ispitanika smatra da bi se to moglo dogoditi 2023., dok su predviđanja za Bliski istok najoptimističnija, gdje se potpuni oporavak očekuje do 2022. godine.

Foto: UNWTO

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN