UNWTO traži rješenja za ozdravljenje turizma

Već smo pisali o pozivu Svjetske turističke organizacije na traženje rješenja za ozdravljenje turizma na globalnoj razini. Turistička organizacija Ujedinjenih naroda na ovaj način želi skupiti ideje iz cijeloga...

Već smo pisali o pozivu Svjetske turističke organizacije na traženje rješenja za ozdravljenje turizma na globalnoj razini. Turistička organizacija Ujedinjenih naroda na ovaj način želi skupiti ideje iz cijeloga svijeta i pronaći rješenja za ublažavanje utjecaja Covid-19 na turizam putem zdravstvenih, ekonomskih i destinacijskih rješenja za upravljanje destinacijama. To bi ujedno bio i korak naprijed za održivi razvoj u kriznim situacijama.

Činjenice i brojke
Turizam već 10 godina bilježi kontinuirani rast u razdoblju od 2010. do 2019. godine što, naglašavaju, čini turizam najotpornijim gospodarskim sektorom. Prema podacima UNWTO-a u 2019. godini ostvareno je 1,5 milijardi dolazaka i zabilježen rast od 4%. Jedno od deset radnih mjesta u svijetu je u turizmu u kojem se ostvaruje 7% globalnog izvoza.

UNWTO: turistički dolasci od 1995. do 2019. godine

Globalni poziv je korak naprijed za održivi razvoj u kriznim situacijama, pružanje podrške putnicima, tvrtkama i vlastima.

Ciljana publika
Startupi, poduzetnici i inovatori iz cijelog svijeta s već spremnim rješenjima za ublažavanje utjecaja Covid-19 u turizmu. Mogu se predložiti: metode, procesi, strukture upravljanja, inicijative za društveni utjecaj, nove tehnološke primjene, postojeće tehnologije.

Oporavak za ljude i dionike u turizmu
Rješenja usmjerena na sigurnosne mjere, metode saniranja, rano otkrivanje, među ostalim za dionike u turizmu i putovanja, a koje će koristiti: turisti, turistički zaposlenici, ugostiteljske radnje, putničke agencije, turističke agencije, prijevoz, zabavni parkovi itd.

Oporavak za ekonomiju
Rješenja su usmjerena na digitalne aplikacije za turizam, ekonomiju dijeljenja, kružnu ekonomiju, upravljanje prihodima, oporavak potražnje, ulaganja, među ostalim područjima, koja će se provoditi za cijeli sektor u bliskoj i dugoročnoj budućnosti.

Oporavak za odredišta
Rješenja su usmjerena na tehnike oporavka destinacija: krizno komuniciranje, upravljanje krizama, mobilnost, re-brendiranje turističkih destinacija, oporavak povjerenja u putovanja, između ostalih srodnih područja.

Ishodi
Podržati države članice i turističke dionike u identificiranju i ublažavanju globalnih i lokalnih rizika povezanih s turizmom: strategije ublažavanja, akcije i instrumenti za procjenu rizika od globalnog i lokalnog značaja.
Pojačati koordinaciju svih dionika turizma u lancu vrijednosti turizma.
Donijeti mjere za olakšavanje međunarodnih putovanja osiguravanjem sigurnog i učinkovitog kretanja putnika: uključujući razmjenu informacija, razvoj standarda i postupaka namijenjenih odvraćanju prijetnji, smanjenju troškova i zaštiti kretanja putnika.
Promicati nove tehnologije i olakšati ulaganja.

Poziv je otvoren od 25. ožujka, a rok za podnošenje kandidatura je 15. travnja. UNWTO je za sve finaliste, koje će proglasiti 25. travnja, pripremio nagrade i prednosti o čemu više možete pročitati na ovoj poveznici.

Izvor i foto: UNWTO

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN