Usvojena nova kontaktna zona, nacrt Plana upravljanja Dubrovačkim zidinama do kraja godine

Foto: Pixabay.com

Na zasjedanju UNESCO-a održanom u Manami, Bahrein, od 24. lipnja do 4. srpnja 2018. godine,  Odbor za Svjetsku baštinu usvojio je proširenje kontaktne zone predloženo od strane Ministarstva kulture RH.

Sukladno novim smjernicama, u Dubrovniku su predstavljene odluke Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a o stanju konzervacije dubrovačke povijesne jezgre. Određena je takozvana buffer zona, u kojoj će svi projekti koji se planiraju morati izraditi i studiju utjecaja na baštinu. Misija UNESCO-a je naglasila kako kroz buffer zone treba doći do revizije smjernica i nivoa zaštite, što bi trebala definirati i studija utjecaja na kulturno dobro, odnosno HIA.

Preporuka monitoring misije UNESCO-a nakon posjete Dubrovniku u studenom 2015. godine, a tijekom koje se raspravljalo o mogućem proširenju kontaktne zone, jest bila da se obuhvati šire područje i prvotne granice obuhvata bile su uistinu dosta široko postavljene“, kazao je pomoćnik ministrice kulture Republike Hrvatske Davor Trupković te dodao „Mi smo kroz cijeli niz studija i analiza definirali tu zonu, koja se bavi vizualnim utjecajem na vizure grada, ona je gotovo četiri puta smanjena u odnosu na izvorni prijedlog koji je obuhvaćao čak i Mokošicu. “

Trupković je kazao da usvajanje nove kontaktne zone nikako ne znači da se na tom području neće moći graditi odnosno da se neće dozvoljavati rekonstrukcije postojećih građevina prema važećoj prostorno-planskoj dokumentaciji te da je prvi korak usvojenu buffer zonu kroz točkaste izmjene implementirati u prostorno-plansku dokumentaciju.

Kazao je također kako će se izraditi cjelovita 3D dokumentacija zidina kako bi se uklonile sve  neprimjerene intervencije u obnovi iz 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća koje nisu u skladu s današnjim propozicijama konzervatora. Osvrnuo se i na problematiku broja kruzera i broja posjetitelja, o čemu se također govorilo u Bahreinu kazavši kako je Ministarstvo kulture izvijestilo Odbor da je Strategija razvoja turizma i odredbe u kruzing turizmu na području grada Dubrovnika završena te da je ista usvojena na Gradskom vijeću neposredno prije samog 42. zasjedanja Odbora.

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika, Jelka Tepšić o preporuci Odbora za što hitnijom izradom Plana upravljanja povijesnom jezgrom izjavila je kako će Nacrt plana biti završen i predstavljen do kraja 2018.  godine.

Nova buffer zona trebala bi pomoći u očuvanju vizualnog identiteta i držanja kontrole, dok bi konzervatorska podloga propisala jasne mjere svim investitorima. Da mjere UNESCO-a treba ozbiljno shvatiti potvrđuje i primjer Beča, kojega je zbog neplanskih gradnji, UNESCO stavio na listu ugroženih kulturnih dobara, što je veliki udarac za jednu od svjetskih prijestolnica.

Izvješće Ministarstva kulture RH sa zasjedanja Odbora u Bahreinu možete pročitati OVDJE.

Prilog: 42nd session of the World Heritage Committee

Izvor: HRT / Grad Dubrovnik

Vijesti: