Varaždinska županija prva pokrenula projekt besplatnog prijevoza bicikala vlakom

Varaždinska županija je u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom prva u Hrvatskoj pokrenula projekt besplatnog prijevoza bicikala vlakom uz putnika. Kombiniranjem prijevoza biciklom i vlakom turisti koji posjećuju Varaždinsku...

Varaždinska županija je u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom prva u Hrvatskoj pokrenula projekt besplatnog prijevoza bicikala vlakom uz putnika.

Kombiniranjem prijevoza biciklom i vlakom turisti koji posjećuju Varaždinsku županiju, ali i lokalno stanovništvo, dobivaju šire mogućnosti putovanja što rezultira boljom i sadržajnijom ponudom.

Građani i turisti tako uz kupnju prijevozne karte za putnika ostvaruju i pravo na besplatan prijevoz bicikla u vlakovima koji prometuju područjem Varaždinske županije.

“Varaždin je trenutno zadnja točka na jednoj od najljepših i najdužih biciklističkih ruta od izvora do ušća Drave. Tom rutom prolazi preko 200.000 bicikala i dobar dio njih koristi integrirani prijevoz što omogućuje njihov puno širi radijus kretanja. Ovo je važna novost i za turiste, ali i za lokalno stanovništvo” rekao je Miran Bojanić Morandini, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije.

Foto: TZ Varaždinske županije

Ovo je jedna od mnogih mjera koje Varaždinska županija provodi u cilju postizanja održivosti prometa. Neki od ciljeva su povećanje udjela biciklističkog prijevoza i povećanje udjela željezničkog prijevoza putnika, ističu iz TZ Varaždinske županije.

Na taj način otvaraju se nove mogućnosti održivih putovanja naših građana i turista što uvelike pridonosi smanjenju zagađenja, ali i sigurnosti u prometu.

“U dvije godine osigurali smo više od 1.700.000,00 kuna za razvoj cikloturizma i biciklističkih ruta u Varaždinskoj županiji. Varaždinska županija jedna je od tri Županije u Hrvatskoj koja je uvela standard kvalitete Cyclist Welcome Quality, a čak 30 smještajnih i ugostiteljskih objekata s područja Varaždinske županije postali su njezin dio” zaključila je za kraj Natalija Martinčević, predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije.

Inače, za prijevoz bicikala po smjeru putovanja HŽ Putnički prijevoz naplaćuje iznos od 15 kn bez obzira na kilometarsku udaljenost, no ovom suradnjom za turiste i građane Varaždinske županije prijevoz je besplatan.

Naslovna fotografija: TZ Varaždinske županije / Pexels.com / Ilustracija: HrTurizam

Povezane vijesti: