Vukovar među sedamnaest gradova u Hrvatskoj koji je uveo NextBike sustav javnih bicikala

Vukovar se nalazi među sedamnaest gradova u Hrvatskoj koji koristi sustav javnih bicikala nextbike, te se tako našao u nextbike mreži od preko 150 najzelenijih, gradova u Europi. Ovaj najzeleniji,...

Vukovar se nalazi među sedamnaest gradova u Hrvatskoj koji koristi sustav javnih bicikala nextbike, te se tako našao u nextbike mreži od preko 150 najzelenijih, gradova u Europi.

Ovaj najzeleniji, najzdraviji i cjenovno najpovoljniji oblik javnog gradskog prijevoza u potpunosti je u skladu s direktivama Europske unije te vizijom i planovima Grada Vukovara vezanim uz održivi razvoj. Predivnom Vukovaru, kao civilizacijskom ishodištu Europe u kojemu se kultura razvijala pet tisuća godina i gradu koji je pretrpio najveća ratna razaranja, potrebni su projekti okrenuti budućnosti. Jedan od strateških projekata i velikih potencijala svakako je razvoj turizma, jer Vukovar se ima čime ponositi i što pokazati.

U Vukovaru se iz godine u godinu razvija turistička infrastruktura, sve je više manifestacija, poduzetnika koji vide svoju priliku u turizmu, a sukladno tome raste i ponuda i kvaliteta smještaja. Osim hotela Lav, grada Vukovar ima problem s manjkom hotelskim kapacitetima. No i taj će problem uskoro biti riješen. Naime, prije par mjeseci grad Vukovar kupio je jedan od simbola grada, hotel Dunav, koji će nakon rekonstrukcije imati nove smještajne kapacitete, kongresni centar te će tako popuniti rupu manjka hotelskog smještaja i generirati novu vrijednost.

Posljednjih godina Vukovaru je, na oduševljenje građana, dobio nekoliko biciklističkih staza od kojih je zasigurno najvažnija ova koja je još uvijek u izgradnji, odnosno biciklistička staza uz državnu cestu D2 na dijelu ulica Kudeljarska i Priljevo istaknuo je vukovarski gradonačelnik, prof. Ivan Penava te dodao kako je upravo to ruta kojom su provezli nove javne bicikle i koja je zasigurno najvažnija ruta jer povezuje centar Vukovara i Borovo Naselje. „Naši građani imaju kulturu prometovanja biciklom tako da sam uvjeren kako će i ova inicijativa biti vrlo dobro prihvaćena. Uz novu biciklističku stazu i bicikle u službi javnoga prijevoza poboljšat ćemo povezanost svih dijelova Vukovara te ujedno smanjiti prometne gužve. Ovaj je projekt samo jedan u nizu koraka koje činimo prema podizanju kvalitete života naših sugrađana, ali i predstavljanja našega grada u novom europskom duhu koji će zasigurno naići na odobravanje kako građana tako i turista koji u Vukovaru vide središnju destinaciju hrvatskog Podunavlja,” izjavio Penava.

Trenutno su postavljene dvije nextbike stanice u Vukovaru, jedna je u centru grada, dok je druga u Borovom naselju, što omogućuje odličnu povezanost i komunikaciju dva dijela grada, kako za građane tako i za turiste.  I ne samo to, neko eliminira potrebu za korištenjem automobila jer korištenjem nextbike sustava javnih bicikala dionicu od oko 6 kilometara ( od Borova do centra grada )  prijeđemo relativno brzo, dok ipak pješice treba uzeti malo više vremena. Osim što nemamo brigu oko parkinga, značajno smanjujemo emisiju štetnih plinova, prometne gužve, buku, a istovremeno bicikliranje pritom pozitivno utječe na psihofizičko zdravlje.

No najvažnije je kako građani Vukovara i svi turisti mogu kombinirati vlak, autobus i javne bicikle i na taj način brže, zdravije i povoljnije putovati istovremeno štiteći okoliš u kojem živimo – kroz integriran javni prijevoz koji postaje imperativ u svim gradovima. Također, kako je Nextbike sustav javnih bicikala prisutan u preko 150 zemalja Europe, strani turisti su upoznati s cijelim sustavom, te ga također mogu koristiti bez dodatne registracije jer je cijela baza povezana i nextbike možemo koristiti bilo gdje u Europi.

Važnost projekta prepoznali je i INA Industrije nafte d.d. kao generalni pokrovitelj projekta te Hrvatska turistička zajednica, koji su se odlično uklopili u cijelu filozofiju projekta. Ina kao društveno odgovorna kompanija i HTZ kroz razvoj turističke ponude.  “INA sustavno posvećuje pažnju kako bi dugoročno održivo i društveno odgovorno poslovanje postalo uobičajeno ponašanje ne samo u našoj kompaniji nego i naših partnera. Stoga se uvijek rado odazivamo i podržavamo sve one projekte koji doprinose kvaliteti života lokalnih zajednica i njenih stanovnika. Sretni smo što su građani Vukovara dobili mogućnost korištenja povoljnog, ekološkog i ekonomsko održivog načina javnog prijevoza. Ovakav način prijevoza znatno pomaže smanjenju prometnih gužvi, povećava sigurnost u prometu, utječe na smanjenje emisija CO2 i štetnih ispušnih plinova u prometu te, što je najvažnije, doprinosi zaštiti okoliša i utječe na poboljšanje kvalitete života u gradu” izjavila je Angelika Brnada, direktorica Održivog razvoja i zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša Ine. Projekt su sa zadovoljstvom podržali i zaposlenici Borovo d.d. kojima je to biti odlična nadopuna postojećim autobusnim linijama, kao i Savez društvo naša djeca u ime svih gradova prijatelja djece koji potiču sigurnije i čišće ulice za bezbrižnu dječju igru.

Pokretanje sustava javnih bicikala u Vukovaru bila je naša velika želja još prije nekoliko godina kad smo razmišljali na koji način spojiti krajnji istok Hrvatske sa svim drugim većim županijskim središtima, istaknuo je Krešimir Dvorski, direktor tvrtke Sustav javnih bicikala d.o.o. te naglasio kako kombiniranjem različitih oblika javnog prijevoza svatko od nas može brzo, jednostavno i povoljno stići od točke A do točke B bez posjedovanja automobila. „Zahvaljujemo Gradu Vukovaru i Ini kao generalnom pokrovitelju održavanja sustava što su prepoznali važnost projekta za lokalnu zajednicu. Zahvaljujući njima, Vukovarci mogu uživati u svim pogodnostima koje im donosi sustav javnih bicikala“ zaključio je  Dvorski.

Pozitivni statističkih podaci ukazuju na ekspanziju turističkog sektora u Vukovaru.

Sukladno podacima eVisitora u prošloj je godini ostvaren rast dolazaka i noćenja u Vukovaru, te je tako ostvareno  47.894 dolazaka, što je porast od 12.92 dolazaka, kao i 70.621 noćenja što je povećanje od 47 posto. Ove brojke prati i privatni sektor te je tako u protekloj godini otvoreno osam novih smještajnih objekata s ukupno 188 ležaja. Sustav javnih bicikala upravo nudi domaćinima dodanu vrijednost i uslugu za svoje goste bez investicije kupnje vlastiti bicikala.

Za kraj, no ne manje važno, destinacija Vukovar – Vučedol – Ilok pobjednik je nacionalnog izbora za „Europsku destinaciju izvrsnosti“ (EDEN) te je tako upisana među 18 top odredišta kulturnog turizma u Europi kao primjer dobre prakse koje promoviraju održive oblike turizma. A integrirani javni prijevoz te sustav javnih bicikala kao najbolji startup zelenog gospodarstva i nositelj prestižnog Green Mark certifikata za izvrsnost svakako pridonosi cijeloj priči o održivom turizmu, zelenoj tehnologiji i zaštiti okoliša.

Što je nextbike?
Nextbike građanima, studentima i turistima omogućava najpovoljniji, najbrži, najzdraviji i najzabavniji prijevoz. Korisnik koji se jednom registrira, nextbike bicikle može koristiti u više od 150+ gradova u svijetu! Nextbike cjenik je prilagođen prema potrebama korisnika. Postoje tri opcije koje korisnik može odabrati. Korisnik za 200 kuna može aktivirati godišnju pretplatu te može koristit svaki dan neograničen broj besplatnih vožnji u trajanju 30 minuta. Osim neograničenog broja besplatnih vožnji u trajanju 30 minuta, korisnik na raspolaganju ima dodanih 1200 bonus minuta. Za korisnike koji nemaju potrebu za godišnjom pretplatom postoji opcija 7 dana pretplata za 100 kuna. Tjedna pretplata uključuje neograničen broj vožnji u trajanju 30 minuta te dodatnih 600 bonus minuta. Osim navedenih pretplata, ove godine postoji opcija bez pretplate PAY AS YOU GO koja se naplaćuje kreditnom karticom prema cjeniku 30 minuta jednako 5 kuna. Nextbike spremno čeka nove gradove i tvrtke koji ulažu u održivu mobilnost i kontinuirano ulaže u nove tehnologije i unapređenje korisničkog isukstva. Kako bi se osjećali sigurnije u prometu, Nextbike u suradnji s partnerima svake godine organizira nekoliko škola bicikliranja te potiče gradove na unapređenje biciklističke infrastrukture.

 

 

Vijesti: