Vukovarsko-srijemska županija spaja poljoprivrednike s hotelijerima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Izvor: VUSZ.hr / Naslovna fotografija: Pixabay.com...

U Dubrovniku je održan radni sastanak na kojem su bili izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije te predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije.Razgovaralo se na temu uspostave snažnije gospodarske suradnje između plave i zelene Hrvatske.

Zaključeno je kako postoji prostor za suradnju u plasiranju proizvoda iz Vukovarsko-srijemske županije u turistički sektor u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a u tom smjeru će se organizirati i jedna prezentacija tih proizvoda na tradicionalnom susretu vinara s ugostiteljima i hotelijerima. Također, organizirat će se i posjet predstavnika turističkih agencija najjužnije hrvatske županije u Slavoniju, te kako bi se istražili mogući načini suradnje i premostili problemi prostorne udaljenosti, ali i troškova prijevoza. Isto tako, zajednički je dogovoreno kako će se tražiti subvencioniranje avionske linije Osijek – Dubrovnik.

Ostvarivanje te suradnje nije jednostavno niti stvar dobre volje, na tome treba ustrajno raditi. Mi svake godine poklanjamo Vukovarsko-srijemskoj županiji jedan tegljač mandarina, a oni su nama ove godine poklonili tegljač jabuka. To je naravno sve simbolika, ali pokazuje kakve prijateljske odnose imamo“, rekao je župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, te predložio da se na tradicionalnom susretu vinara Dubrovačko-neretvanske županije s ugostiteljima i hotelijerima početkom veljače predstave i proizvodi OPG-ova koji su zastupljeni u Agro-klasteru.

Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić naveo je kako je glavni cilj sastanka doznati što i koliko je potrebno hotelijerima na jugu Hrvatske “Mi želimo spasiti naše OPG-ove, stoga smo i osnovali Agro-klaster, u suradnji naše Županije i nekoliko općina te s Poljoprivrednim Fakultetom u Osijeku i Zadrugom „Vinkovačka šparoga“. Krenuli smo s aktivnostima, ovo nam je prva godina i idemo u dobrom pravcu. U 10 godina smo izgubili 3000 domaćinstava. Sada ih funkcionira oko 6000. Mi kao Županija radimo infrastrukturu, a ovdje želimo znati, otvoreno i iskreno, kako možemo konkretno surađivati”, rekao je Galić. Spomenuo je kako bi ovakva suradnja spasila mnoga slavonska obiteljska gospodarstva, a dodao je kako i osobno može garantirati visoku kvalitetu proizvoda iz naše županije.

Foto: TZ Vukovarsko-srijemska

Ono je važno, barem u startu, kako je jedan od zaključka sastanka da su svi hotelijeri s područja Dubrovačko-neretvanske županije iskazali interes za suradnjom kao i spremnost za rješavanje eventualnih poteškoća.

Direktor Agro-klastera Zdenko Podolar napomenuo je kako se u Slavoniji proizvode i “klasični” proizvodi, ali i oni koji nisu toliko poznati poput domaće šparoge, te je istaknuo “Uspostavili smo kontakte s hotelijerima iz Istre, osnovali smo šest potklastera koje povezujemo s potrošačima, odnosno hotelijerima. Kod nas već funkcionira klaster vina i meda i slijedom toga došli smo do nekih 140 prehrambenih artikala koje možemo ponuditi u dovoljnoj količini

Predsjednik Strukovne grupe hotelijera pri Županijskoj komori Dubrovnik Željko Miletić rekao je kako su stvoreni preduvjeti za suradnju s velikim hotelskim kućama “Vjerujem kako će kolege napraviti sve da se hotelske kuće povežu s OPG-ovima i da radimo skupa. Imate paletu proizvoda za kojima postoji potražnja, vjerujem kako je svaki hotelijer na tragu toga“, rekao je Miletić.

Predsjednik Uprave Hotela Maestral Julijo Srgota istaknuo je kako je imperativ distribucija i ujednačenost proizvoda. ”Mi smo distribucijski u nezgodnoj situaciji, ali ako se napravi posao s nekom od većih hotelskih kuća, svi smo mi ovdje za takvu suradnju. Moramo vidjeti konkretne proizvode. Ne mora biti najjeftinije, ali neka bude naš i ekološki proizvod. To je danas izrazito u trendu“.

Komentar: Spoj plave i zelene Hrvatske

Inače, Vukovarsko-srijemska županija prošle godine je osnovala više poljoprivrednih klastera, te su već održani i konkretni sastanci. Tako je Agro klaster održao sastanak s općinom Tar-Vabriga i hotelijerskih i ugostiteljskih tvrtki s područja Istre, te je također hotelijerskim tvrtkama Valamar i Plava laguna predstavljen projekt povezivanja i umrežavanja OPG-a na području Vukovarsko-srijemske županije.

Svakako pohvala za ovaj korak jer ovo je pravi i jedini put ka povezivanje plave i zelene Hrvatske. Nažalost kasnimo barem 20 godina te je danas puno teže, ali ne i nemoguće, dapače mora biti imperativ, uspostaviti sustav koji spaja proizvodnju ( poljoprivreda i mesna industrija ) i veliku potrošnju koju generira turizam. Smiješno je iz današnje perspektive gledati kako naš turizam potiče uvoz, a ne lokalnu proizvodnju. S jedne strane imamo ogromnu potrebu i potrošnu kroz turizam, a s druge strana od Dalmatinske Zagore, unutrašnjosti Istre pa do Slavonije velike neobradive površine i uništenu poljoprivredu. Samo je davno prije trebalo spojiti točke i povezati dvije logične stvari. To je i smisao turizma, da se povećava turistička potrošnja, te da se ista spušta na lokalnu ekonomiju uz maksimalno korištenje lokalnih resursa. S jedne strane imamo rekordnu trusitičku sezonu, a s druge rekordno nisku poljoprivredu proizvodnju. ( uskoro čanak na tu temu ).

Mi padamo na jajima, zelenoj salati, dagnjama, krumpiru itd… sve to dolazi iz uvoza, a domaća proizvodnja je na najnižim razinama.

Svakako kako u cijelom proces ima puno izazova, prvo je potrebno definirati koje su potrebe hotelijera, drugo imamo li dovoljne količine, kao i mogućnost stabilne dostave tijekom cijele sezone, jer turistički sektor ima svakodnevno potrebu za veliki količinama, ujednačenost kvalitete, skladištenje i hladnjače, transport te na kraju kada sve definiramo možemo pričati o cijeni proizvoda.

S druge strane, ostaje trenutno žal jer opet nema sinergije cijele Slavonije. Upravo je nedostatak klastera, zadruga… kako god ih nazvali svih ovih godina jedan od glavnih razloga propada poljoprivrede u Hrvatskoj. Danas zbog velikog utjecaja i moći uvoza, te nepovezanosti i propada poljoprivrede, puno teže je sve povezati. Upravo se model zadruga pokazao kao ključan u Njemačkoj, Nizozemskoj, Austriji, Italiji itd… gdje su se poljoprivrednici povezali i umrežili, te tako imaju kvalitetu, tehnologiju, količine i konkurentni su, dok se kod nas pojedinci samostalno sigurno ne mogu biti konkurenti. Jedan plastični primjer, kod nas na 10 poljoprivrednika dolazi i 10 traktora, dok u zadruzi na 10 istih proizvođača dolazi jedan traktor. Tako se trošak nabave, održavanje i proizvodnje dijeli na njih 10, a traktor je samim time i efikasan i isplativ.

Krajem svibnja 2018.godine napokon je potpisan Sporazum o suradnji pet slavonskih županija koji je temelj za zajednički nastup u pripremi i provedbi razvojnih projekata istoka Hrvatske, a upravo kao jedan od prvih zajedničkih projekata navedeni su Dani hrvatskog turizma 2019. u Slavoniji gdje će zajedničkom suradnjom pokazati turističke potencijale istočne Hrvatske koji mogu biti domaći, ali i europski i svjetski turistički brand.

Također, ove godine napokon će se Slavonija umjesto dosadašnjih pet županija tj. pet turističkih brendova i proizvoda na tržištu djelovati kao jedan turistički brend – Slavonija. Tako e se nadam se prekinuti suluda praksa da svaka slavonska županija razvija svoj turistički proizvod i brend, a bez tolike važne sinergije. Što domaćem gostu, a pogotovo stranom znači Osječko-baranjska županija ili Vukovarsko-srijemska? Apsolutno ništa. Dapače, percepcija Slavonije iz Zagreba i niže je upravo od Baranje, Osijeka, Požege, Sl.Broda do Vukovara i Iloka.

I sad se opet vraćamo na početak priče. Zašto se cijela Slavonija nije udružila, vidjela svoje kapacitete i količine te tako ujedinjena predstavila Dubrovačko-srijemskoj županiji, te općenito sektoru turizma. Opet nema koordinacije i sinergije, što je svakako šteta. Jer ako se vratimo logici primjeru klastera / zadruga, to je jedino logično i održivo.

Upravo odlična prilika da se pokaže jedna pozitivna priča iz Slavonije te da se sinergijom predstavi model povezivanja plave i zelene Hrvatske su Dani hrvatskog turizma koji će se održati u Slavoniji. Ustari to je jedinstvena prilika koja se ne smije propustiti, jer će u Slavoniju doći oko 1200 turističkih djelatnika iz cijele Hrvatske.

Kao zaključak, svakako treba pohvaliti napore Vukovarsko srijemske županije u nazad godinu dana, osnovani su klasteri, održani konkretni sastanci, no svakako kako treba gledati širu priču, pogotovo kroz kontekst sinergije svih pet slavonskih županija, te kako moramo ubrzati sve procese jer kasnimo godinama. Također, fokus mora biti na tržišnom razvoju, a politika može biti samo plus i nadogradnja, a ne i jedini put razvoja. Uostalom, smisao politike je da stvara pozitivne okvire za razvoj. Ovo je široka teme, a otvorio sam i spomenuo sam jedan mali segment te je puno izazova ispred svih da se napokon možemo pričati o spoju plave i zelene Hrvatske.

Prilike su tu oko nas, a samo je pitanje hoćemo li ih iskoristiti. Jer razvijaju se oni koji su proaktivni, kreativni, inovativni i oni koji žele i bave se tržišnim razvojem.

POVEZANA VIJEST:

NAPOKON SINERGIJA! PET SLAVONSKIH ŽUPANIJA POTPISALO SPORAZUMOM O ZAJEDNIČKOJ SURADNJI

SLAVONIJA ĆE SE NAPOKON BRENDIRATI KAO JEDNA TURISTIČKA DESTINACIJA

Vijesti: