njemačka kategorizacija

Za Njemačku cijela Hrvatska je područje bez visokog rizika

Osim što je uvela nova pravila za putnike koji od 1. kolovoza ulaze u državu, Njemačka je promijenila i kategoriziranje rizičnih područja. Tako sada, umjesto tri, postoje samo dvije...

Osim što je uvela nova pravila za putnike koji od 1. kolovoza ulaze u državu, Njemačka je promijenila i kategoriziranje rizičnih područja. Tako sada, umjesto tri, postoje samo dvije kategorije rizičnih područja: područja visokog rizika (prethodno područja s visokom učestalošću) i, kao i ranije, područja zabrinjavajućih, odnosno mutiranih varijanti virusa. Kategorija “osnovnog” rizičnog područja više se ne primjenjuje, no kako iz Instituta Robert Koch ističu, to ne znači kako više ne postoji povećani rizik od infekcije tijekom boravka u tim područjima.

Odlučujući faktor u klasifikaciji strane zemlje kao posebno rizičnog područja zbog pojave mutirane virusne varijante (područje zabrinjavajuće varijante) je širenje varijante virusa (mutacija), koja nije istodobno raširena u Njemačkoj i za koju se može pretpostaviti da predstavlja poseban rizik. Putnici koji u Njemačku ulaze iz takvih zemalja moraju u dvotjednu karantenu. Trenutno se na tom popisu nalaze samo dvije države: Brazil i Urugvaj.

Područja s visokom učestalošću ili, bolje rečeno, područja visokog rizika su rizična područja s posebno visokom stopom slučajeva. Klasifikacija se temelji na procjeni u dva koraka. Prvi korak je utvrđivanje zemalja ili regija u kojima je u prethodnih sedam dana bilo više od 200 novih infekcija na 100.000 stanovnika. Drugi korak može utvrditi postoji li posebno visok rizik od infekcije ili ne, bez obzira na to je li incidencija premašena. Sve one koji u Njemačku ulaze s ovog područja, a nisu cijepljeni ili nisu preboljeli virus, očekuje desetodnevna karantena. Karantena se može skratiti, ako nakon pet dana test bude negativan. Na popisu područja visokog rizika nalazi se oko 50 zemalja, a među njima su Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Portugal, Nizozemska…, no ne i Hrvatska.

Podsjetimo kako je od 27. lipnja 2021. cijelo područje Republike Hrvatske kategorizirano kao COVID-19 nerizično, s iznimkom Zadarske županije koja je kategorizirana kao COVID-19 rizično područje. Novom kategorizacijom u kojoj više nema rizičnog područja cijela Hrvatska je bez rizika.

“Nova pravila u Njemačkoj iznova pokazuju utemeljenost statusa Hrvatske kao najsigurnije destinacije. Izjednačavajući uvjete za povratak za sve županije, Hrvatska je ocijenjena najmanje rizičnim područjem za njemačke posjetitelje. Učvrstimo ovu poziciju poštivanjem mjera i cijepljenjem”, komentirao je ministar zdravstva Vili Beroš.


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN