Zračna luka Rijeka: Promet na liniji Rijeka-München nije još zadovoljavajući, no očekujemo rast iz godine u godinu

Odlukom Turističkog vijeća osigurana su dodatna sredstva za provedbu strateških marketinških kampanja na emitivnim tržištima u 2019. godini za oglašavanje u suradnji s Croatiom Airlines i TZ Kvarnera koja...

Odlukom Turističkog vijeća osigurana su dodatna sredstva za provedbu strateških marketinških kampanja na emitivnim tržištima u 2019. godini za oglašavanje u suradnji s Croatiom Airlines i TZ Kvarnera koja za ovu suradnju osigurava sredstva u jednakom iznosu kao i HTZ. 

Riječ je o sredstvima koja pomažu uspostavu cjelogodišnje aviolinije Rijeka- München. Do sada je putem Croatia Airlinesa Rijeka bila povezana s München-om četvrtkom i nedjeljom od 28.10.2018. do 30.3.2019., a sukladno novim financijskim sredstvima, spomenuta linija se nastavila tijekom 2018 godine kao i u 2019.godini te je tako Kvarner povezan cjelogodišnjom linijom s Münchenom.

Cjelogodišnja linija Rijeka-München već prometuje, odnosno ista se nastavila neprekidno nakon ljetne sezone, ističu iz Zračne luke RIjeka, a trenutno se Croatiom Airlines može letjeti za München svaki četvrtak i nedjelju zrakoplovom tipa Dash 8 Q400. “Trenutni promet na navedenoj liniji i nije bas zadovoljavajući budući da je prosječna popunjenost zrakoplova u proteklim zimskim mjesecima iznosila svega 25%. Međutim navedenu popunjenost treba uzeti s velikom količinom rezerve budući da je tek prva godina obavljanja ove linije tijekom zime, te potencijalni putnici još nisu dovoljno upoznati s postojanjem iste, odnosno kod zimskih linija je normalno da se navika putovanja tijekom zime stvori tek nakon 3-4 godine prometovanja. Isto je razvidno i iz naših iskustava sa cjelogodišnjom linijom za Köln koja je uvedena protekle zime, a ove godine je nastavila uz promjenu destinacije za Düsseldorf, ali su navedena dva grada udaljena svega 40km pa se može reći da se radi o istom tržištu.” ističu iz Zračne luke Rijeka.

Naime protekle godine je prosječna popunjenost zrakoplova na liniji Rijeka – Köln bila je 40%, dok je ove godine trenutno taj postotak narastao na 55%.

Zračna luka Rijeka

Ono što je najteže i najvažnije je otvoriti direktnu avio liniju s nekom destinacijom, to je prvi preduvjet za rast turizma, pogotovo u pred i posezoni. A imati direktnu cjelogodišnju liniju s Köln-om i München-om je veliki plus za cijeli Kvarner. Sada je potrebno sjesti za stol, svi turistički djelatnici, te ciljano napasti spomenuta tržišta kako bi se stvorila potražnja, a samim time i isplativost linije. Ovo je prilika koja ne smije propustiti. Kvarner van turističke sezone svakako svoju priliku može graditi kroz manifestacije, zdravstveni, aktivni i poslovni turizam.

Prilika je tu, iskoristimo je. Ako linija kroz 2-3 godine ne bude isplativa, ukinut će se, a to daje jasan signal i drugim avio prijevoznicima.

Inače, nakon prošlogodišnje rekordne sezone u kojoj je ostvaren 30% rast u prijevozu putnika, u zračnoj luci Rijeka za 2019. godinu otvorili su četiri nove linije, a radi se i na otvaranju novih linija. “U 2019.g. za sada imamo potvrđen dolazak 4 nova avioprijevoznika: TUI, Volotea, Lufthansa i Air Serbija koji će letjeti na 3 nove destinacije: London Gatwick, Marseille i Beograd, te već postojeći München. Beograd će biti još jedna cjelogodišnja linija koja će nastaviti operirati i nakon ljetne sezone. Trenutno su u tijeku pregovori sa još nekim kompanijama ali za sada nemamo potvrđene druge nove linije.” zaključuju iz Zračne luke Rijeka.

Vijesti: