Žumberak Samoborsko gorje kao novi turistički adut Zagrebačke županije

Žumberak – Samoborsko gorje je jedan od 11 Parkova prirode u Hrvatskoj. Zeleno srce jedno je od najrjeđe naseljenih u Hrvatskoj, a upravo netaknuta priroda može i trebala bi biti jedan od turističkih aduta. Naravno, uz održivi razvoj, kako bi se...

Žumberak – Samoborsko gorje je jedan od 11 Parkova prirode u Hrvatskoj. Zeleno srce jedno je od najrjeđe naseljenih u Hrvatskoj, a upravo netaknuta priroda može i trebala bi biti jedan od turističkih aduta. Naravno, uz održivi razvoj, kako bi se ta ista priroda i očuvala i imala što manji mogući utjecaj čovjeka.

Jučer na konferenciji medije službeno je započela provedba projekta “Ekomuzej Žumberak”, u kojem je Turistička zajednica Zagrebačke županije uključena kao jedan od partnera. Radi se o 2 milijuna eura vrijedan projekt prekogranične suradnje „Promocija prirodne i kulturne baštine kroz razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima – ProNaCul“, a za provedbu projekta TZ Zagrebačke županije odobreno je 104.660 eura.

Svrha projekta je očuvati i zaštititi kulturno-prirodne resurse Žumberka i promovirati njihove vrijednosti. „Zahvaljujući EU financiranju, kroz ovaj iznimno vrijedan turistički projekt radit ćemo komunikacijske i promotivne aktivnosti za destinaciju Žumberak, kako bi njezine vrijednosti približili potencijalnim turistima. Za TZ Zagrebačke županije on iznimno puno znači, daje nam zamašnjak za rad u narednome razdoblju. Kao što je poznato, turizam je dominantno uslužna djelatnost i često se o njemu priča kao „industriji doživljaja“, što pred nas, turističke djelatnike, stavlja brojne izazove“ rekla je Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije.

Svojevrsni uvod u početak provedbe ovoga projekta je osim konferencije za medije bila i premijera promotivnog turističkog filma „Discover Žumberak“, autorice Ashley Colburn. Kroz dvominutni film, želi se potencijalnim posjetiteljima Žumberka približiti sve ljepote i zanimljivosti ovoga područja.

Otkrij Žumberak – „more zelenila“ uz hashtag #DiscoverŽumberak slogan je kampanje i promotivnog videa, a koji se referira upravo na netaknuti prirodu.


Područje Žumberačkog i Samoborskog gorja jedno je od najrjeđe naseljenih u Hrvatskoj 

Ljudi su ovdje kroz povijest naučili živjeti u skladu sa zakonima prirode. Vizure tradicionalnih sela, pašnjaka i polja i danas skladno nadopunjuju nepregledna šumska prostranstva. Upravo taj mozaik očuvanoga tradicionalnog krajolika, uz veliko bogatstvo flore i faune, geološke osobitosti te vrijedne arheološke nalaze, ono je što danas privlači posjetitelje, izletnike, planinare i zaljubljenike u prirodu. A njih je na području županije, prema podacima sustava eVisitor, svake godine sve više.

U prvih šest mjeseci ove godine županija bilježi 54.838 turističkih dolazaka, što je za 14 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Porastao je i broj turističkih noćenja, za 12 posto. Od ukupnog broja noćenja, 63.505 noćenja ostvarili su stranci, a domaći gosti 25.960 noćenja. Najviše dolazaka, iza domaćih gostiju, ostvarili su gosti iz azijskih zemalja.

Nakon njih slijede gosti iz Njemačke, Italije, Bosne i Hercegovine te SAD-a. Najposjećeniji gradovi su Velika Gorica, Jastrebarsko, Samobor i Sveta Nedelja.

Naslovna fotografija: PP Žumberak

Vijesti: