Otvorena edukativna staza Ponikve u zaleđu Bakra

Dok su se druga odredišta na Kvarneru turistički razvijala, grad Bakar je, zbog industrije, desetljećima bio u turističkoj izloaciji. S odlaskom Koksare, ovaj je grad zahvaljujući aktivnostima turističke zajednice,...

Dok su se druga odredišta na Kvarneru turistički razvijala, grad Bakar je, zbog industrije, desetljećima bio u turističkoj izloaciji. S odlaskom Koksare, ovaj je grad zahvaljujući aktivnostima turističke zajednice, polako počeo turistički oživljavati, ponajprije kroz brojne ljetne manifestacije.

Želeći napraviti iskorak prema cjelogodišnjoj turističkoj ponudi, Turistička zajednica Grada Bakra proljeće je započela otvaranjem Edukativne staze Ponikve koja se nalazi neposrednoj blizini naselja Ponikve u bakarskom zaleđu. Naime, radi se o fenomenu krškog jezera koje nastaje i nestaje koji je do sada intrigirao slučajne prolaznike, no sada će ih u ponikvarskoj dolini biti puno više jer su sve biljne, životnjske, povijesne i krške posebnosti objedinjene u 8,5km dugačku edukativnu stazu koja je realizirana sredstvima Grada Bakra, Turističke zajednice Grada Bakra te Primorsko-goranske županije.

Edukativna staza Ponikve nastala je kao poticaj lokalnom stanovništvu da Ponikve prepozna kao izletničko odredište tijekom cijele godine te kao dodatna ponuda za turiste koji u Ponikvama mogu upoznati raznovrsnu prirodnu baštinu našega kraja. Jezero “sad ga ima, sad ga nema” posebna je turistička ponuda upravo zato što predstavlja pravi mađioničarski trik prirode koji posjetiteljima u jednom trenu donosi uživanje u miru i zelenilu bogatoga biljnoga svijeta (preko 600 biljnih vrsta i jedna endemska) koje je ujedno stanište trima velikim zvijerima (vuk, medvjed i ris) te upoznavanju ostataka prošlosti penjanjem do liburnskih gradina na obroncima s kojih puca nezaboravan pogled, a u drugom trenu donosi pogled na impresivno jezero i mogućnost ronjenja u njemu ili za malo manje hrabre, vožnju čamcem po njegovoj površini. S prvom burom, voda se povlači i jezero nestaje tako da su Ponikve nezaobliazno odredište bakarskog zaleđa koje uvijek vrijedi posjetiti jer nikad ne znate kako će se priroda poigrati i hoće li vas dočekati jezero ili zelena dolina idealna za izlet i boravak u prirodi”, naglasila je direktorica Turističke zajednice Sonja Jelušić Marić te istakla da se u ljepotu i bogatstvo ovog krajolika moguće uvjeriti i na web stranicama TZ Bakra gdje su nalaze fascinatne fotografije koje su snimili ronioci fotografi te mnoštvo informacija o razolikostima Ponikava.

U Ponikvama se zbiva fascinantna i nepredvidiva igra prirode u kojoj se zelena ponikvarska dolina u trenu pretvara u jezero dubine do 20 m kad kiše i otopljeni snijeg prepune vodom podzemne špilje i ona izbije na površinu. Tada šumski svijet postaje podvodni pa rascvjetana stabla u proljeće, puteljci, suhozidi i lovačke čeke postanu jedinstveni raj za ronioce.

Jezero “sad ga ima, sad ga nema” je prirodni fenomen koji je odlična podloga za razne turističke priče, naravno samo jezero je fenomenalna priča, ali svakako da ga treba oplemeniti s raznim “začinima” tj. ekstenzijama turističkih priča koje se vežu uz jezero. Jedna od tih je i edukativna poučna staza, a nastavak nadam se tek slijedi.

Vijesti: