Splitska električna surf daska novi je proizvod koji će biti dostupan već ovoga ljeta na Jadranu

Novost koja nam dolazi iz Splita ovoga puta je surfanje na struju. Naime riječ je o električnim surf daskama koje će ovoga ljeta biti dostupne na tržištu. Skupina magistara...

Novost koja nam dolazi iz Splita ovoga puta je surfanje na struju. Naime riječ je o električnim surf daskama koje će ovoga ljeta biti dostupne na tržištu.

Skupina magistara sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje osmislili su i izradili surf daske koje funkcioniraju na principu hidrokrila i elektromotora pod nazivom Plurato Sailfin. Direktor razvoja Miljenko Polić dulje vrijeme je pratio tehnologiju hidrokrila te je odlučio spojiti te dvije tehnologije u jedno, jedinstveno iskustvo surfanja.

Ono što dobijemo s hidrokrilom je tišina, kad se odvojimo od površine gubimo ono udaranje valova i onda kad povežemo to s električnim pogonom koji je sam po sebi tih i čist i nema onoga dima od benzina, to mi se činilo kao idealna kombinacija“, izjavio je za HRT. Maksimalna brzina koju ova surf daska može postići je do 30 kilometara na sat. Pokreće se daljinskim upravljačem, a elektromotoru napajanje daje baterija koja traje od 45 do 60 minuta. Svi dijelovi se proizvodi u Hrvatskoj, točnije u radionici u Splitu, a sastavljanje i rastavljanje daske je vrlo jednostavno.

Koliko znamo, sličnih startup projekata ima tek nekoliko u svijetu jer je riječ o inovaciji. Prosječna procijenjena cijena ovakve daske kreće se oko 10.000 eura, a mi ćemo se pokušati na tržištu pozicionirati s nešto nižom cijenom jer smo uspjeli optimizirati proizvodni proces. Zahvaljujući prijašnjim projektima i nekim poboljšanjima, smatramo da bi ta cijena mogla biti održiva“, naglašava direktor tvrtke Plurato, Nino Mijač, za novac.hr. Svega par kompanija u svijetu se bavi razvojem ovakvog tipa surf dasaka te je samo pitanje tko će prije lansirati najfunkcionalniju dasku.

Razvoj hardvera je složeniji i dugoročniji proces od razvoja softvera zato što zahtijeva puno više istraživačkog posla. S razvojem električne daske za surfanje, koja se temelji na hidrokrilnoj tehnologiji, počeli smo prije skoro tri godine, ali smo u roku od samo nekoliko mjeseci uspjeli napraviti prvi prototip. Prva testiranja napravili smo sredinom ljeta 2017. te smo testnim vožnjama skupili jako bitne podatke koji su nam koristili za razvoj i poboljšanja“, napominje Mijač.

Vrlo zanimljivi i jedinstveni proizvodi poput ove surf daske, zasigurno uvelike doprinose, kako hrvatskom poduzetništvu i inovacijama, tako i turističkoj ponudi.

Više informacija o Plurato Sailfin daskama možete pronaći OVDJE.

Foto: Facebook / Plurato Sailfin

Vijesti: