U Medulinu predstavljen projekt Arheološki park Vižula

U Medulinu je održan Info dan projekta Arheološki park Vižula na kojem je predstavljen cjelokupni projekt uređenja Arheološkog parka Vižula. Projekt Arheološki park Vižula  odnosi se na integrirano ulaganje...

U Medulinu je održan Info dan projekta Arheološki park Vižula na kojem je predstavljen cjelokupni projekt uređenja Arheološkog parka Vižula.

Projekt Arheološki park Vižula  odnosi se na integrirano ulaganje u uređenje poluotoka Vižule kao arheološkog parka za posjetitelje,  te u razvoj turističkih sadržaja,  infrastrukture i sustava upravljanja i promocije temeljenih na kulturnoj baštini. Općina Medulin se ovim projektom želi pozicionirati na karti turističkih destinacija, ne više samo kao destinacija obiteljskog turizma već kao destinacija kulturnog i arheološkog turizma

Osnovni cilj projekta Arheološki park Vižula je kroz tematski povezana ulaganja temeljenih na obnovi i valorizaciji kulturne baštine – arheološkog nalazišta iz doba antike, doprinijeti održivom društveno – gospodarskom razvoju Općine Medulin kao prepoznatljivog odredišta kulturnog i povijesnog turizma.

Načelnik Općine Medulin, Goran Buić, predstavio je cijeli projekt te istaknuo da će se provedbom ovog iznimno vrijednog projekta očuvati i revitalizirati Arheološki park Vižula te kroz tematski povezana ulaganja temeljenih na obnovi i valorizaciji kulturne baštine – arheološkog nalazišta , doprinijeti održivom društveno – gospodarskom razvoju Općine Medulin kao prepoznatljivog odredišta kulturnog i povijesnog turizma.„Osim samog produženja turističke sezone, stvaranjem brenda kulturno – povjesnog odredišta i revitalizacijom nalazišta mještani Općine Medulin time će dobiti i prostor za provođenje slobodnog vremena, edukaciju djece te rekreaciju i šetnju. Projekt doprinosi produženju turističke sezone, promociji i valorozaciji kulturne baštine te ima višestruke koristi za lokalnu zajednicu, mještane i djecu. Sve projektne aktivnosti završavaju 1. rujna 2019. godine, a mještani i gosti u park će kao i do sada ulaziti potpuno besplatno, a naplaćivati će se samo manifestacije,koncerti, najam AR naočala i popratni događaji“ istaknuo je načelnik Buić.

Foto: Grad Medulin

Vižula je arheološki lokalitet kraj Medulina, naseljen od neolitika do ranoga sr. vijeka. God. 1969. iskopan je i istražen (B. Baćić) dio neolitičkog naselja (kolibe od šiblja, oblijepljene zemljom i blatom). Ulomci keramike i dijelovi posuđa (urešena utiscima rubom školjke ili nizovima uboda) datiraju naselje u mlađi stupanj starijega neolitika.

Projekt je Općina Medulin prijavila dana 07.03.2016. godine na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“. Ukupna vrijednost projekta je 19.645.579,23  kune, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj odobreno sufinanciranje u iznosu od 16.040.624,19 kuna. Projekt službeno započinje 01. rujna 2017. godine, a provedbene aktivnosti projekta trajat će 24 mjeseca do 01.09.2019. godine.

Vijesti: