Hrvatska „Pisanica od srca“ diljem Europe

Tradicionalni hrvatski, uskršnji običaj je bojanje uskršnjih jaja pisanica i međusobno darivanje tim pisanicama. Na proljeće perad počinje nesti jaja koja u sebi skrivaju životnu snagu, a rođenje malog...

Tradicionalni hrvatski, uskršnji običaj je bojanje uskršnjih jaja pisanica i međusobno darivanje tim pisanicama. Na proljeće perad počinje nesti jaja koja u sebi skrivaju životnu snagu, a rođenje malog pilića iz jajeta simbolizira izlazak Isusa Krista iz groba, uskrsnuće i život vječni. Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije je, kao prva u Hrvatskoj, pokrenula projekt izrade velikih uskršnjih jaja oslikanih u maniri naive (materijal poliester, visina 2,05 m, širina 1,50
m).

Zahvaljujući suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, pisanice koje šire radost Uskrsa, krasile su trgove, galerija i
sajamske prostore Rima i Vatikana (poklon Svetom Ocu Benediktu XVI), New Yorka, Milana, Ferrare, Budimpešte, Klagenfurta, Bruxellesa, Praga, Graza, Salzburga, Beča, Munchena, Bogdanaca, Balatonboglara, Nikšića, Riversidea, Pečuha, Pariza, Rige, Kotora, Međugorja, Subotice, Zagreba, Varaždina, Dubrovnika, Vukovara, Marseillea, Unterpullendorfa, Tomislav-grada, Orebića, Konstanza, Koprivnice.

Hrvatska „Pisanica od srca“ izložena je na središnjem trgu Horní náměstí u Olomoucu, a poklon je to Koprivničko-križevačke županije gradu Olomoucu u Češkoj.

Pisanicu visoku 2,05 i široku 1,50 metara, koja promovira Hrvatsku, Podravinu i podravsku naivnu umjetnost, narednih će dana, kao simbol prijateljstva, mira i drevne hrvatske uskršnje tradicije, vidjeti tisuće domaćih i stranih turista i stanovnika Olomouca. Poklanjanju „Pisanice od srca” prisustvovali su veleposlanica Republike Hrvatske u Pragu NJ. E. Ines Troha, zamjenik župana Koprivničko-križavačke županije Darko Sobota, gradonačelnik grada Olomouca Antonín Staněk, član gradskog vijeća Miroslav Petřík, direktorica predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Češkoj Jelena Bilić, te predstavnik Turističke zajednice Koprivničko-križavačke županije Krešimir Blažek.

Pisanicu su oslikali hrvatski slikari iz podravskog sela Molve: Martin i Stjepan Đukin, Vladimir Ivančan, Dragutin Kovačić i Drago Žufika. U sklopu projekta Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije “Pisanica od srca”, hrvatska pisanica, osim trga Horní náměstí u Olomoucu krasi i središnji trg Staroměstské naměstí u Pragu.

Pisanica od srca i u Berlinu i Sloveniji 

„Pisanica od srca“ postavljena je u berlinskom Zološkom vrtu, najstarijem zološkom vrtu u Njemačkoj, čiji će ulaz krasiti do kraja travnja ove godine, a zatim će biti pohranjena na prikladno izložbeno mjesto. Nakon primopredaje i simboličnog skidanja mašne, okupljeno mnoštvo je sa zanimanjem razgledalo pisanicu, a u kulturno-umjetničkom programu nastupili su folkloraši Hrvatske zajednice iz Berlina.

Projekt je realiziran u zajedničkoj suradnji Koprivničko-križevačke županije, Veleposlanstva Republike Hrvatske u SR Njemačkoj i predstavništva HTZ-a u Munchenu, dok je prigodne  poklon pakete osigurala Podravka. Svečanoj primopredaji „Pisanice od srca“ u Berlinu prisustvovala je županijska delegacija predvođena županom Darkom Korenom i direktorom županijske Turističke zajednice Zdravkom Mihevcom, izaslanik Oliver Schruoffeneger u ime gradonačelnika Reinharda Naumanna koji je predstavljao berlinsku općinu Charlottenburg-Wilmersdorf, zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović, hrvatski veleposlanik u SR Njemačkoj Ranko Vilović, ministar savjetnik Ante Cicvarić i ostali članovima veleposlanstva dok je u ime Zološkog vrta dar primio direktor Andreas Knieriem, koji je zahvalio na ovom jedinstvenom uskršnjem poklonu.

Vijesti: