Istra Inspirit predstavio hrvatsku kulturnu baštinu na Storytelling festivalu u Edinburghu

Istra Inspirit, kao jedini projekt kulturno-inovativnog turizma iz Hrvatske predstavio se publici Scottish International Storytelling festivala koji se održava 28. godinu za redom u Edinburghu – Gradu festivala. Radi...

Istra Inspirit, kao jedini projekt kulturno-inovativnog turizma iz Hrvatske predstavio se publici Scottish International Storytelling festivala koji se održava 28. godinu za redom u Edinburghu – Gradu festivala.

Radi se o priznatom festivalu koji okuplja one željne kreativne prezentacije priča iz cijelog svijeta te se tako povezuju kulture, jezici, generacije i mjesta. U sklopu ovog kreativnog koncepta storytellinga i predstavljanja različitih kultura iz cijelog svijeta, predstavio se i Istra Inspirit, prikazavši mnoštvo priča, mitova i legendi iz cijele Hrvatske, a u izvedbi Petre B. Blašković i Frane Novljana, akademskih glumaca s dugogodišnjim iskustvom u izvođenju Istra Inspirit doživljaja.

Putovanje kroz Hrvatsku započelo je sa Slavonijom, te oživljavanjem legende o Perunu i Velesu, a nastavilo se legendom o Crnoj kraljici koja je stvorila Plitvička jezera da bi se ispričale na zanimljiv način priča o nastanku dalmatinskih otoka i otoka Lokruma te priča o šumi Striborovoj i tintilinićima. Predstavljanje Istra Inspirita okončano je prezentacijom istarskih običaja – ‘užanci’ te najatraktivnijim Istra Inspirit doživljajima i likovima, među kojima možemo izdvojiti Crispa, Morganovo blago, Velog Jože iz Motovuna, macmaliće  iz labinskih rudnika, vile koje su sagradile pulski Amfiteatar te ostale s kojima se ispunio jednosatni jedinstveni doživljaj Hrvatske i Istre.

Ovako je iskustvo projektu Istra Inspirit otvorilo priliku predstaviti se internacionalnoj publici u Edinburghu, gradu u kojem je moguće posjetiti mnoge vođene storytelling ture te koji može poslužiti kao inspiracija i primjer dobre prakse kada je u pitanju prezentiranje kulturno – povijesne baštine. Cijelo putovanje pružilo je povezivanje sa stručnjacima koji također primjenjuju storytelling kao koncept u svojem poslovanju, a publika je mogla upoznati Hrvatsku kroz priče, legende i mitove“, ističe Morena Milevoj iz Istra Inspirita.

Inače, Istra Inspirit, jedna od najboljih turističkih priča u povijesti hrvatskog turizma,prošle godine dobila je veliko priznanje struke te je uvrštena među najboljim svjetskim turističkim priča tj. u uglednoj i priznatoj knjizi Tourism Stories u izdanju Svjetske turističke organizacije ( UNWTO ). Tako je Istri Inspirit jedina hrvatska priča u 28 najboljih svjetskih turističkih priča u knjizi UNWTO-a, , što svakako predstavlja još jednu potvrdu odličnog koncepta i izvedbe.

Vijesti: