Ministar Cappelli predložio osnivanje posebnog Fonda za turizam i Radne skupine unutar institucija EU

Ministar turizma Gari Cappelli sudjelovao je na konferenciji o turizmu i gospodarskom rastu „Tourism and Economic Growth“ koja je organizirana u Sofiji povodom predsjedanja Bugarske Vijećem Europske unije te...

Ministar turizma Gari Cappelli sudjelovao je na konferenciji o turizmu i gospodarskom rastu „Tourism and Economic Growth“ koja je organizirana u Sofiji povodom predsjedanja Bugarske Vijećem Europske unije te je kroz dva dana na visokoj razini okupila ministre turizma te prateće delegacije 28 zemalja članica Europske unije.

Na sastanku na vrhu svih ministara turizma EU ministar Cappelli predložio je u ime Vlade Republike Hrvatske do sada jedinstvenu inicijativu na području europskog turizma. Predstavio je prijedlog za osnivanje posebnog EU fonda za turizam koji bi omogućio lakše korištenje EU sredstava za financiranje investicija i održivog razvoja u turizmu, smanjenje utjecaja klimatskih promjena, obrazovanje i druga područja važna za razvoj turizma u Europi. Također je predstavio ideju osnivanja Radne skupine za turizam unutar institucija EU unutar koje bi se raspravljalo o načinu rješavanja brojnih izazova koji stoje pred turističkim sektorom.

Ministar Cappelli istaknuo je kako turizam predstavlja jednu od najbrže rastućih gospodarskih aktivnosti u EU s velikim utjecajem na rast, društvo, razvoj i zapošljavanje te da kao takav zaslužuje bolju poziciju unutar institucija Europske unije. Glavni cilj politike za turizam Europske Unije mora biti  zadržavanje Europe kao vodeće svjetske turističke destinacije. Međutim, turizam se u dosadašnjim EU dokumentima ne smatra prioritetom, već alatom za podizanje konkurentnosti ukupnog europskog gospodarstva. Turizam nema svoje Radno tijelo u okviru Europske komisije te u Višegodišnjem financijskom okviru 2014. – 2020. nema posebne pozicije niti mogućnosti direktnog financiranja svojih aktivnosti što smatramo da svakako treba ispraviti u novom proračunskom okviru. Izravno financiranje turističkog sektora omogućilo bi lakše reagiranje na sve brojnije izazove, a istodobno bi se olakšale i investicije u turizmu koje su u fokusu i Europskoj komisiji“, naglasio je Cappelli.

Kako ističu iz Ministarstva turizma, inicijativa koju je predstavio ministar Cappelli dobila je podršku velikog broja članica EU, a posebno ju je podržala povjerenica Europske komisije za turizam Elzbieta Bienkowska te glavni tajnik Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Zurab Pololikashvili s kojima se Cappelli susreo, a navedena će inicijativa u vrlo skorom vremenu biti predstavljena predsjedniku Europskog parlamenta Antoniu Tajaniju i predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru s ciljem postizanja dogovora o ulasku  posebnog EU fonda za turizam u proračun EU kao i osnivanju Radne skupine za turizam. Nadam se kako ćemo se uspjeti zajednički izboriti da turizam po prvi puta dobije svoj Fond u okviru proračuna EU, zaključio je Cappelli.

 

 

Vijesti: