Novih 91 proizvoda ponosni nosioci oznake “Hrvatski otočni proizvodi”

Dodijeljena oznaka izvornosti i kvalitete za 91 otočni proizvod

Na Hvaru, 26. svibnja.2018., održana je svečanost dodjele oznake ”Hrvatski otočni proizvod” koja se održala u Galeriji Arsenal u Hvaru, a kojoj je su uručene  plakete oznake “Hrvatski otočni proizvod” (HOP) za 2018. godine godinu.

Oznaka „Hrvatski otočni proizvod“ može se dodijeliti samo tradicionalnim i inovativnim proizvodima koje proizvode otočni proizvođači, dodjeljuje se godišnje, u vidu plakete i makete, proizvođačima koji imaju sjedište tvrtke na otocima i koji nominirane proizvode izrađuju na otocima.

Ove godine oznaku “Hrvatski otočni proizvodi” dobilo je 57 proizvođača za 91 proizvod i proizvodnu liniju.

Projekt je pokrenut 2007. godine s namjerom poticanja proizvodnje izvornih i kvalitetnih otočnih proizvoda, a do sada je Oznaku dobilo 297 proizvođača, od kojih 26 ekoproizvođača, 28 proizvođača s oznakom zemljopisnog podrijetla i osam proizvođača s oznakom izvornosti, za 971 proizvod i proizvodnu liniju s 24 otoka.

Naš identitet, povijest i kulturu predstvljaju proizvodi s 24 otoka (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Krk, Lastovo, Dugi Otok, Rab, Cres, Lošinj, Prvić, Ugljan, Mljet, Šolta, Žirje, Pašman, Iž, Murter, Olib, Kornat, Rava, Silba, Zlarin) i poluotoka Pelješca. Radi se o prehrambenim (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, džemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima i nematerijalnoj baštini.

Zanimljiv je podatak kako je 20 posto prihoda od turizma upravo ostvareno na otocima. Naime, na otocima na kojima stanuje svaki trideseti stanovnik Hrvatske, ostvareno je gotovo 26 milijuna noćenja, odnosno četvrtina svih noćenja u Republici Hrvatskoj.

 

Vijesti: