Obnovljeni vodotoranj, simbol obrane Vukovara, kao novi turistički proizvod

Grad Vukovar u javnosti je predstavio projekt obnove vodotornja, simbola obrane Vukovara pod nazivom „VUKOVARSKI VODOTORANJ – SIMBOL HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA”, za čiju je realizaciju, a na inicijativu gradonačelnika Penave...

Grad Vukovar u javnosti je predstavio projekt obnove vodotornja, simbola obrane Vukovara pod nazivom „VUKOVARSKI VODOTORANJ – SIMBOL HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA”, za čiju je realizaciju, a na inicijativu gradonačelnika Penave i Grada Vukovara, prihvatila pokroviteljstvo i predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović

Projekt je osmišljen na način da se najprepoznatljiviji simbol Domovinskog rata u gradu Vukovaru i RH očuva ovakvim kakav jeste, ali i da ga se, kao memorijalni centar, učini dostupnim široj javnosti. Vodotoranj bi tako pridonio razvoju ratnog turizma Grada heroja.

Grad Vukovar u okviru ratnog turizma, koji se doduše razvio neplanski, odnosno stihijski, godišnje posjeti preko 150.000 posjetitelja, a turisti obiđu Memorijalno groblje, Spomen dom na Ovčari, Vukovarsku bolnicu, Trpinjsku cestu, te Vodotoranj pred kojim su se do sada mogli samo fotografirati. U budućnosti će u vodotornju biti smješten memorijalni centar, rupe nastale tijekom granatiranja bit će zatvorene staklom, a na krovu vodotornja biti će smješten vidikovac s tribinama i državnim stijegom.

Ratni turizam svakako je jedan od velikih potencijala, koji može pokrenuti razvoj malog i srednjeg gospodarstva u Vukovaru, te samim time smanjiti nezaposlenost. Ratni turizam, koliko god možda zvuči neobično, u svijetu je jako dobro komercijaliziran i donosi velike prihode lokalnom stanovništvu. No bez plana i strategije razvoja turizma, te povezivanja svih lokalnih sudionika, dugoročno nema uspjeha.

Podržavam svaku novu investiciju i novi sadržaj u Vukovaru, a ratni turizam u Vukovaru svakako ima veliki potencijal. Agencija Danubiumtours se ratnim turizmom bavi od svojih početaka i definitivno u ratnom turizmu leži ogroman potencijal kojeg nismo ni počeli koristiti kako treba. No ono što je najbitnije oko razvoja turizma u Vukovaru da on bude planski i strateški, a ne da se odvija stihijski ili slučajno“ istaknuo je Zoran Šesto , vlasnik DMC agencije Danuboumtours iz Vukovara.

vukovar5

Prezentaciju cijelog projekta možete pogledati na LINKU

Prema planu, radovi obnove vodotornja, ukupne vrijednosti oko 20 milijuna kuna, počeli bi u ljeto i trajali bi godinu dana. Ukoliko se želite uključiti u obnovu vodotornja možete pomoći svojom donacijom kao građanin ili tvrtka i uplatiti sredstva na račun:

IBAN HR6525000091501143536
MODEL HR24,
POZIV NA BROJ 7765-OIB UPLATITELJA,
OPIS: PROJEKT VODOTORANJ
Uplate iz inozemstva vrše se na gore navedeni IBAN uz SWIFT CODE/ BIC Hypo Alpe Adria Bank d.d. Zagreb: HAABHR22

Vijesti: