Počela izrada studije nosivih kapaciteta Splitsko-dalmatinske županije

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije je temeljem javnog natječaja objavljenog u lipnju ove godine sklopila ugovor i naručila od Instituta za turizam znanstveni stručni materijal koji će odgovoriti na pitanja...

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije je temeljem javnog natječaja objavljenog u lipnju ove godine sklopila ugovor i naručila od Instituta za turizam znanstveni stručni materijal koji će odgovoriti na pitanja čega u turizmu i infrastrukturi županije ima dovoljno, gdje su u “minusu” te koliko ima prostora za rast.

Cilj izrade Studije jest definirati ukupni opteretni smještajni kapacitet za područje svakog od šest klastera u županiji, ističu iz Institutu za turizam,  koji će izračunati nosivi kapacitet Splitske rivijere i posebno grada Splita, Makarske rivijere, Dalmatinske Zagore, te otoka Brača, Hvara i Visa.

Na temelju analize sadašnjih smještajnih kapaciteta, mogućnosti prihvata i uređenja plaža, prometne i komunalne infrastrukture te prirodnih i kulturnih resursa saznat će se koliko maksimalno može biti noćenja i dolazaka turista na području županije tijekom godine, a posebno u “špici” sezone u srpnju i kolovozu, a da boravak gostiju ne ugrozi održivi razvoj i kvalitetu života lokalne zajednice. “Isto potrebno je utvrditi i koliki je maksimalan broj smještajnih kapaciteta u pojedinim dijelovima županije s obzirom na njezine prostorne specifičnosti. Očekujemo od Studije da za svaki od turističkih klastera naše županije kaže koje su to turističke brojke koje taj prostor može izdržati, a da ne ugrozi ravnotežu u opskrbi strujom, vodom i energentima te prostorno ne ugrozi područje prekomjernom gradnjom i da se značajno ne poremeti kvaliteta života lokalnog stanovništva.To su logična pitanja nakon godina velikog rasta popularnosti i dolazaka turista u našu županiju. Sve to bit će osnova za rad destinacijskog managementa koji će upravljati razvojem turizma županije” ističe Joško Stella, direktor TZ Splitsko – dalmatinske županije

Studija nosivih kapaciteta turizma Splitsko-dalmatinske županije koju izrađuju znanstvenici Instituta za turizam iz Zagreba bi trebala biti gotova do proljeća 2018. godine. Ovo je jedini takav primjer, barem meni poznat u Hrvatskoj, da je jedna turistička destinacija krenula se izradom studije. Izrada studije je trebala biti temelj za razvoj, a ne prvo graditi smještajne kapacitete, pa onda raditi studiju. No, opet bolje ikada nego nikada, još je stvari daju ispraviti i usmjeriti na pravi put održivog i strateškog razvoja.

Svi problemi koji su prisutni u turističkom sektoru rezultat su stihije i ne strateškog razvoja. Ovo je velika vijest za naš turizam, pogotovo Splitsko-dalmatinske županije, te se iskreno nadam kako će i druge turističke destinacije slijediti ovaj pozitivan primjer jer strateški razvoj turističke destinacije je jedini pravi put dugoročnog razvoja turizma.

Rekordni turistički rezultati u Splitsko-dalmatinskoj županiji 

Splitsko – dalmatinska županija po svojim je rezultatima i odličnom turističkom prometu u kolovozu ostala i dalje u samom vrhu turističkih regija u zemlji. Tako je samo u kolovozu temeljem podataka sustava eVisitor Splitsko-dalmatinsku županiju posjetilo 892.328 gostiju koji su realizirali 5.969.680 turističkih noćenja, što je za šest posto više u dolascima, odnosno sedam posto više u noćenjima nego lani, ističu iz TZ SDŽ.

Glavni dio turističke godine i prvih osam mjeseci Srednja Dalmacija završava s impresivnim brojem od 2.791.556 dolazaka što je 13 posto više nego lani i 15,7 milijuna noćenja. Turistička zvijezda sezone je grad Split koji je i dalje na vrhu ljestvice najpopularnijih turističkih odredišta u zemlji u kojemu je u prvih osam mjeseci bilo 2.031.003 noćenja. Makarska je imala 1.284.076 noćenja što je 13 posto više nego lani, čime su se ta dva grada smjestila među hrvatskih Top 20 turističkih odredišta. “Sve najave govore kako  će se odličan posjet nastaviti i tijekom listopada, pa Srednja Dalmacija postaje ogledni primjer produžetka turističke sezone u svim dijelovima županije” ističe Stella.

Odlične rezultate bilježi i zračna luka Split u kojoj su do sada bila 2.123.209 putnika što je za 24 posto više nego lani i time je postala prva zračna luka po prometu u Hrvatskoj.  Najviše noćenja u prvih osam mjeseci ostvarili su gosti iz Poljske, Češke, Njemačke i Skandinavije.

Vijesti: