Vukovar dobio novu turističku atrakciju

Od 2. – 15. svibnja, Vukovar su posjetila jedna od najvećih svjetskih imena 3D Street Arta u sklopu projekta Vukovart, koji je nastao u organizaciji Grada Vukovara i Planet...

Od 2. – 15. svibnja, Vukovar su posjetila jedna od najvećih svjetskih imena 3D Street Arta u sklopu projekta Vukovart, koji je nastao u organizaciji Grada Vukovara i Planet Street Paintinga iz Nizozemske. Nakon detaljnih priprema, odabrano je šest lokacija na kojima su umjetnici iz cijelog svijeta napravili 3D slike koje već postaju atrakcija za sve posjetitelje.

Glavni cilj projekta je bio promijeniti sliku grada Vukovara i postaviti ga na karte europske i svjetske suvremene umjetnost koja će biti prepoznata kako u Hrvatskoj tako i u Europskoj Uniji, a na koncu i svijetu, a organizatori su u tome i uspjeli. Projekt je promijenio vizualni identitet grada, barem kroz dva tjedna trajanja festival, a Vukovar je dobio novu turističku atrakciju koja je privlačna kako lokalnim stanovnicama tako i turistima koji u sve većem broju posjećuju Vukovar.

Cijela priča se zakotrljala nakon odličnih reakcija na 3D sliku koju je Filip Mrvelj naslikao na mostu preko Vuke, u samom centru grada. Slika, koja se proteže na oko 100 kvadratnih metara, prikazuje srušeni drveni most, a riječ je o slici koja dobiva 3D efekt kada se promatra iz jedne točke uz upotrebu leće (kamere ili fotoaparata). Samu sliku je financirao grad Vukovar, a slika je stvarana nekoliko dana. Vukovarci su bili oduševljeni novom ponudom u gradu, a slike su se mogle naći na društvenim mrežama dugo iza toga. Nakon toga uslijedilo je i Vukovarski 3D Zoo koji je činio pet 3D anamorfnih slika ukupne veličine oko 100m2, te se tako rodila ideja o održavanju 3D Street Art festivala s najpoznatijim svjetskim anamorfnim umjetnicima nazvana Vukovart – Luka umjetnosti.

Šest umjetnika su napravili sljedeće slike: Filip Mrvelj – Take me to the bridge, Juandres Vera – Bloomorphosis, Eduardo Relero – I’ll be back later… I think, Cuboliquido – The Owl, Nikolaj Arndt – The unexpected guest, Alex Maksiov – Twisted road of Artists. Jedna od atrakcija dogodila se posljednjeg dana festivala kada je Juandres Vera izveo pravi performans u eksperimentalnoj izvedbi svoje 3D slike gdje je jednu sliku prekrio drugom.

Rezultat cijele ove turističke priče je da su 3D grafiti svakako generirali novu dodanu vrijednost u turističkoj ponudi Vukovara, te u kombinaciji s ostalom kulturnom ponudom ako je se objedini u cjelovit turistički proizvod, mogu biti odličan novi turistički proizvod Vukovara.

Ovo je još jedan dokaz kako od jedne male akcije ili zamaha krila leptira, u ovom slučaju jedne 3D slike, može nastati jedna nova dodana vrijednost i manifestacija koja sutra može postati novi turistički proizvod i motiv dolaska na europskoj razini. Da, može se i od „ničega“ napraviti odlična turistička priča, no ništa ne ide preko noći i bez entuzijazma pojedinaca, prepoznavanja prilike gradske Uprave, investiranja u bolje sutra te truda i sinergije svih sudionika. I ne zaboravite, ulaganje u manifestacije nije trošak, nego investicija. Investicija koja će kroz par godina postati motiv dolaska i generirati turističku potrošnju koja se disperzira vertikalno i horizontalno na druge industrije. To je najveća moć turizma.

Iskreno se nadam kako je ovo samo početak jedne nove kulturno turističke priče Vukovara, a ne samo jednokratno događanje, te kako će potaknuti i druge nove kulturne projekte. Vukovar, luka na Dunavu, postala je luka umjetnosti, a hoće li ostati i dalje i hoće li iskoristiti priliku pretvoriti odlične temelje u jednu novu kulturno turističku priču ostaje na lokalnim turističkim djelatnicima.

 

Vijesti: