Županja: 13. po redu manifestacija “Kod konjarskih vatri”

U Županji se dugoročno želi ovu manifestaciju staviti u funkciju očuvanja kulturnog nasljeđa te se upisati u turističku kartu kao atraktivna i zanimljiva destinacija, no to ne bi bilo moguće bez suradnje cijele zajednice

Prošlu je nedjelju u sklopu Županjskog ljeta održana tradicionalna manifestacija “Kod konjarskih vatri”.

Konjarske vatre pale se 13. puta za redom u parku Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber te privlače mnogo zaljubljenika u tradiciju i lokalnu povijest. Manifestacija je pokrenuta 2004. godine na inicijativu Zavičajnoga muzeja Stjepan Gruber u Županji, a ostvaruje se kroz suradnju Muzeja i konjogojske udruge “Stari graničari” iz Županje. Od svog osnutka, 2006. godine, na Konjarskim vatrama sudjeluje i Vojno povijesna postrojba “Serežani”. Predanim i ustrajnim radom ova manifestacija svake godine na poprilično osebujan način oživljava graničarske običaje iz vremena Vojne krajine.

Atmosferu koja odiše duhom povijesti svojom melankoličnom otpornošću na zub vremena upotpunjuje lokacija na kojoj se manifestacija održava. Naime, riječ je o jednom od preostalih nekoliko graničarskih čardaka izgrađenih za potrebe Vojne krajine. Stari je čardak također ključni dio prezentacije ovoga Muzeja javnosti.

Ovogodišnja svečanost započela je otvaranjem izložbe Muzeja Cvelferije iz Drenovaca i županjskog muzeja pod nazivom “Čuvali smo granicu na Savi”. Na izložbi, svoje su radove izložile ravnateljica Muzeja Cvelferije Martina Kelava i Marta Stjepanović.

Županjci tradicionalno svečanost “Kod konjarskih vatri” otvaraju mimohodom konjanika i gostujućih povijesnih postrojbi. Ove su godine, Županju posjetile postrojbe iz Bakra, Pregrade, Osijeka, Požege i Vinkovaca. Postrojavanju slijedi kulturno zabavni program u kojem uz brojna gostovanja sudjeluju i mnoge folklorne skupine te muške i ženske pjevačke skupine. Svoj koncert u Županji je održao zabavljač i pjevač Šima Jovanovac i TS “Žeteoci”, kao i Najbolji hrvatski tamburaši, Dike, Bosutski bećari i drugi.

U sklopu spomenute manifestacije održavaju se brojna kazališna i kostimirana uprizorenja. Tako su ove godine, članovi KUD-a Tomislav u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, publici interpretirali dijelove povijesnog romana “Zmaj od Bosne”. Kulturno zabavni program zaokružili su nastupi KUD-a “Josip Kozarac” iz Posavskih Podgajaca prikazivanjem običaja dodole i prve muške pjevačke konjice Sinđir iz Županje.

Ovom manifestacijom bude se uspomene na nekadašnja vremena, čuva se baština i na suvremeni način prezentira kultura Šokaca, Slavonaca i Županjaca. Doista me veseli činjenica da su ovo 13. Konjarske vatre za redom, a one se ne bi mogle ostvariti bez izvrsne suradnji više čimbenika: Konjogojske udruge “Stari graničari”, Grada Županje, Turističke zajednice grada Županje, kao i Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije, proizvođača tradicionalne hrane i pića te plesnih i glazbenih udruga s ovoga područja“, istaknula je ravnateljica županjskog Muzeja, Janja Juzbašić.

Ciljevi ove vrijedne povijesne manifestacije su prezentacija baštine Slavonije, kao i povezivanje tradicijske gastronomije, glazbe i plesa u zanimljivu turističku destinaciju. Iz Muzeja Stjepan Gruber Županja istaknuli su kako manifestacijom nastoje potaknuti suradnju institucija s udrugama civilnoga društva, lokalnom upravom i, najzad, građanima jer dugoročno žele staviti baštinu u funkciju očuvanja kulturnoga nasljeđa i dati svoj doprinos razvoju kontinentalnog turizma.

U središtu ove privlačne atrakcije su serežani, nekadašnja specijalizirana postrojba granične policije. Povijesna postrojba Serežani u suradnji s povijesnim postrojbama iz cijele Hrvatske, svake godine posjetiteljima predstavi uprizorenje uzbune u vrijeme Vojne krajine, tzv. paljenje konjarskih vatri.

Foto: Kod konjarskih vatri, Županja 2018 / Šokački portal

Vijesti: