Airbnb ažurira politiku otkazivanja zbog nepredviđenih događaja

Nova pravila uzimaju u obzir vladina ograničenja putovanja, prirodne katastrofe i vremenske nepogode.

Autor:  HrTurizam.hr

2. travnja 2024.

Otkazivanja i povrati za rezervacije učinjene na platformi Airbnb regulirani su pravilima o otkazivanju.

U rijetkim slučajevima kada događaji velikih razmjera sprječavaju ili zakon zabranjuje realizaciju rezervacije, može se primijeniti Pravilo o olakotnim okolnostima koje je preimenovano u Pravilo o velikim narušavajućim događajima (Major Disruptive Events Policy). 

U slučaju kada je ovo pravilo primjenjivo, gosti mogu otkazati svoju rezervaciju i dobiti povrat novca (akontaciju i/ili drugu naknadu) bez obzira na uobičajenu politiku otkazivanja.

Domaćini mogu otkazati bez naknada ili drugih negativnih posljedica, ali će kalendar smještajne jedinice za te dane biti blokiran (neće biti moguća nova rezervacija).

/// Airbnb nastavlja s inovacijama kako bi zadovoljio potrebe putnika

Prethodno je politika povrata pokrivala samo promjene vezane za izmjene od strane državnih institucija, kao što su neočekivane promjene zahtjeva za vizu ili putovnicu; proglašena izvanredna stanja i epidemije, ali to ne uključuje bolesti koje su endemske ili uobičajeno povezane s nekim područjem, naprimjer, malarija na Tajlandu ili denga groznica na Havajima; vladina ograničenja putovanja, ali ne i savjeti za putovanja; vojne akcije i drugi nemiri, uključujući rat, invazije, bombardiranja, pobune ili općenito građanske nemire; i prirodne katastrofe, kao što su vulkanske erupcije, tsunamiji ili veliki prekidi osnovnih komunalnih usluga.

Airbnb

Od lipnja će na popis biti dodane i vremenske nepogode, poput uragana. Međutim, predvidivi vremenski događaji, primjerice uragan tijekom sezone uragana, pokriveni su samo ako rezultiraju drugim događajem na popisu, kao što je vladino ograničenje putovanja ili veliki prekid osnovnih komunalnih usluga.

"Naprimjer, ako bi uragan pogodio Floridu tijekom sezone uragana što bi dovelo do obvezne naredbe za evakuaciju, prema staroj politici, rezervacije za pogođeno odredište ne bi ispunjavale uvjete za povrat novca. S novim ažuriranjem, u istim okolnostima, pogođeni gosti ispunjavaju uvjete za povrat novca", priopćio je Airbnb.

/// Vrbo će kažnjavati domaćine koji otkažu rezervacije

Promjene u ovoj politici, uključujući novi naziv, učinjene su kako bi bile jasnije gostima i domaćinima, i osigurale ispunjavanje različitih potreba globalne zajednice, rekao je Juniper Downs, Airbnbov voditelj politike zajednice.

Nova pravila podrazumijevaju da je otkazivanje usred putovanja dopušteno bez sankcija u slučaju događaja kojeg pokriva nova politika, pri čemu gosti dobivaju povrat novca za sve noći koje nisu proveli u smještaju - bez naknada i povezanih posljedica za domaćine.

"Naš je cilj bio jasno prikazati kada se ova politika primjenjuje na rezervaciju i korisnicima pružiti poštene i dosljedne rezultate. Ova ažuriranja također usklađuju politiku sa standardima turističke industrije", dodao je Downs.

Ažuriranje jasno ograničava pokrivenost samo na događaje velikih razmjera na odredišnoj lokaciji. To znači da će se pravila primjenjivati samo na rezervacije na koje je utjecaj imao neki veliki poremećaj.

Domaćini su također dužni otkazati rezervacije ako njihov smještaj nije pogodan za stanovanje ili više nije u skladu s onim što je njihov gost izvorno rezervirao. To mogu učiniti bez naknade za otkazivanje i bez povezanih posljedica.

/// Airbnb izmjenama pokušava izjednačiti prava domaćina i gosta

Foto i izvor: Airbnb

Autor:  HrTurizam.hr

2. travnja 2024.