Arheološki nalaz u Parku prirode Lonjsko polje

Skupni nalaz predmeta nađen na Stazi graničara prvi je arheološki nalaz na području Krapja

Autor:  HrTurizam.hr

11. listopada 2023.

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje obznanila je medijima informacije o povijesnom pronalasku u selu Krapje.

"Slučajni pronalazak arheoloških nalaza na poljskom putu u selu Krapje, koje su nalaznici donijeli u Posjetiteljski centar Krapje, potaknuo je stručni tim arheologa iz Muzejske zavičajne zbirke grada Novske i konzervatorica iz nadležnog Konzervatorskog odjela u Sisku na detaljni pregled navedene lokacije s ciljem prikupljanja površinskih nalaza i definiranja granica rasprostiranja. Ukupno je prikupljeno preko 400 komada metalnih kugli, a radi se o puščanom streljivu kalibra 20 - 30 mm, koje je preliminarno datirano  od 16. do 19. stoljeća. Slijedi probno arheološko istraživanje kako bi se utvrdio kontekst pronađenih nalaza i eventualna potreba za opsežnijim arheološkim istraživanjima koja bi mogla upotpuniti arheološku sliku Lonjskog polja, odnosno vojnih aktivnosti iz perioda Vojne krajine na ovom području", riječi su arheologa Luke Štefana.

"Ponosni smo na to koliko su arheolozi informacija prikupili temelju pronađenog nalaza. Prvi je to materijalni dokaz povijesti Vojne granice na području Parka prirode Lonjsko polje. Krapje ovim ulazi na arheološku kartu Hrvatske što za sobom povlači daljnja istraživanja. Ovim pronalaskom upotpunit ćemo turističku ponudu Parka prirode Lonjsko polje, što stvara čvrste temelje za razvoj kulturnog turizma", izjavio je ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje, Domagoj Šejatović.

Krapje arheoloski nalaz foto s lokacije foto zeljko sajko 3

Krapje arheoloski nalaz foto s lokacije foto zeljko sajko 2
Foto: Željko Sajko, izvor: PP Lonjsko polje

"Slučajni arheološki nalaz iz Krapja izvrstan je primjer postupanja u arheološkoj struci. Pronalazak je prijavljen i predan Javnoj ustanovi Park prirode Lonjsko polje. Nalaz je potaknuo suradnju više institucija koje se bave zaštitom, istraživanjem i prezentacijom kulturne baštine. Nađeni predmeti bit će restaurirani te potom predani u nadležnu instituciju na pohranu. Slijedi i prezentacija nalaza u Parku prirode Lonjsko polje ali i u budućem Interpretacijskom centru Vojne Krajine u Novskoj. Ovo je izvrstan primjer kako se od slučajnog arheološkog nalaza može pokrenuti znanstveno istraživanje, oplemeniti postojeća kulturno-turistička ponuda i upotpuniti saznanja o povijesti i vrijednosti baštine nekog kraja", objasnila je Pročelnica konzervatorskog odjela u Sisku, Ivana Miletić Čakširan.

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje zahvaljuje  se Muzejskoj zavičajnoj zbirci Grada Novske i gospodinu Sajku, Pročelnici konzervatorskog odjela Sisak Ivani Miletić Čakširan, arheolozima Marini Matković Vrban i Luki Štefanu na sudjelovanju u ovom istraživanju te posjetiteljicama koje su pronašle arheološki predmet i predale ga Javnoj ustanovi čime je i započelo ovo istraživanje.

Uz iznimno vrijedan kulturni krajolik, Park prirode Lonjsko polje prezentira povijest ovoga kraja. Do sada su se prenosila saznanja samo iz povijesnih izvora, no sada postoji povijesni dokaz o Vojnoj granici. Ovim nalazom oplemenjuje se ponuda Parka ali i baština posavskog kraja.

Autor fotografija: Željko Sajko, izvor: PP Lonjsko polje

Autor:  HrTurizam.hr

11. listopada 2023.