Ben Fogle: Međimurje s pravom nosi oznaku Green Destination

Međimurci su ponosni, a imaju i zašto biti, na svoju Međimursku popevku, zaštićenoj baštini UNESCO-a...

Autor:  HrTurizam.hr

24. svibnja 2024.

Ben Fogle, britanski TV voditelj, pisac i pustolov proveo je petak, 24. svibnja, u Međimurju

Istinskom zagovorniku ekologije i održivosti, posjet Međimurju se, prvoj hrvatskoj regiji certificiranoj Green destinacijom, uklopio se u ono za što se bori svojim višedesetljetnim radom i aktivizmom.

Tijekom boravka u županiji na krajnjem sjeveru Hrvatske, Ben Fogle obišao je više lokacija i kako je sam rekao, ostao oduševljen onim što je vidio, ponajviše koliko se mala regija u maloj europskoj zemlji posvetila očuvanju svoje tradicije i raznolikih prirodnih bogatstava.

"Razina očuvane bioraznolikosti rijeka Mure i Drave, iznenađujuća je. Apsolutno mi je jasno, sad kad sam i sam to vidio, zašto ovu regiju nazivaju „europskom Amazonom“. Također, jako je lijepo vidjeti regiju koja čuva svoju bogatu nematerijalnu baštinu, kao što su to učinili ovdje u Međimurju. Vidim, posebno su ponosni, a imaju i zašto biti, na svoju Međimursku popevku, zaštićenoj baštini UNESCO-a. Eko muzej Međimurja zaista je sjajan primjer čuvanja baštine i njezine prezentacije", rekao je Ben Fogle. 

Fogel2

Fogle je s rendžericom je u drvenom čamcu zaplovio rukavcem Mure u Žabniku pa potom prošetao pašnjacima, nakon čega je zaključio da je takav, pravi ruralan ambijent „zaista rijetkost u ovom dijelu Europe“. Fogle je posjetio i P.G Geler, na kojima se uzgaja autohtona pasmina Međimurskog konja, gotovo izumrle vrste, na svijetu je ostalo još svega 40 grla.

"Ovo je pravo blago konjogojstva. Zaista bi bila tragedija da ovako prekrasan konj nestane. Moramo ga očuvati" – naglasio je Fogle.

Rado je kušao specijalitete domaće, međimurske kuhinje, poslužena mu je međimurska gibanica, meso z tiblice, crno bučino ulje, heljdina kaša... "Gibanica ima zaista sjajan okus. Moram reći da sam iznenađen bogatom gastronomijom ovog kraja, kao i izvrsnom vinskom kartom. Tko bi rekao da se u ovoj maloj regiji uzgaja preko 20 vinskih sorti, što je dokaz da se i kroz vinogradarstvo može očuvati bioraznolikost", zaključio je Ben Fogle.

4

Cjelodnevni je posjet zaokružio uspinjanjem na vidikovac na Mađerkinom bregu, s jedinstvenim, ugrađenim orguljama na vjetar. –

"Ovaj me posjet Međimurju uvjerio da je vaša regija s pravom certificirana kao Green Destinations" – zaključio je Ben Fogle svojim domaćinima na odlasku iz zelenog Međimurja.

Foto: TZ Međimurske žuapnije

Autor:  HrTurizam.hr

24. svibnja 2024.