Biciklistička revolucija: Europska komisija usvojila je Biciklističku deklaraciju

Vožnja biciklom održiv je, pristupačan, inkluzivan, jeftin i zdrav oblik prijevoza i rekreacije.

Autor:  HrTurizam.hr

5. listopada 2023.

Europska komisija pokrenula je dugo očekivanu Europsku biciklističku deklaraciju. Dokument, koji je na summitu u Kopenhagenu izvršni potpredsjednik ove institucije, Frans Timmermans, uoči Grand Départa Tour de France 2022. opisao kao "biciklističku revoluciju", konačno je usvojen.

Europska deklaracija o biciklizmu prepoznaje transport biciklima kao jedan od najodrživijih, najpristupačnijih i najinkluzivnijih, jeftinih i zdravih oblika prijevoza i rekreacije te ističe njegovu ključnu važnost za europsko društvo i gospodarstvo.

Deklaracija će poslužiti kao strateški kompas za postojeće i buduće politike kao i inicijative vezane uz biciklizam.

"Uz sigurniju infrastrukturu kao što su odvojene biciklističke staze, svi elementi pristupa sigurnog sustava trebali bi se primjenjivati i na bicikle i na automobile", izjavila je Adina Vălean, europska povjerenica za promet.

Sigurnost je preduvjet za poticanje vožnje bicikla, jer su biciklisti vrlo ranjivi – naime, čak 9 posto smrtno stradalih u prometnim nesrećama u Europskoj uniji su biciklisti.

Uz sigurniju infrastrukturu kao što su odvojene biciklističke staze, svi elementi pristupa sigurnog sustava trebali bi se primjenjivati i na bicikle i na automobile, smatra Vălean. 

"To uključuje sigurne brzine i korištenje cesta te adekvatnu provedbu pravila cestovnog prometa", rekla je europska povjerenica za promet na službenom predstavljanju Deklaracije u Sevilli. 

"Pored sigurnosti, ova će Deklaracija pomoći u poticanju visokokvalitetnih radnih mjesta, uključujući obuku i cikloturizam. U EU je 2022. proizvedeno ukupno 14,7 milijuna bicikala, što je povećanje od 29 posto u odnosu na razdoblje od 2012. do 2022. godine", istaknula je.

Jasne obveze

Europski parlament, Vijeće i Komisija, usvojenom se Deklaracijom obvezuju na specifične radnje s ciljem ostvarenja punog potencijala biciklizma u Uniji, kategoriziranog u osam ključnih načela:

  • Razvijanje i jačanje biciklističkih politika
  • Poticanje uključive, pristupačne i zdrave mobilnosti
  • Stvaranje više i bolje biciklističke infrastrukture
  • Povećanje ulaganja i stvaranje povoljnih uvjeta za biciklizam
  • Poboljšanje sigurnosti i zaštite na cestama
  • Podržavanje kvalitetnih zelenih politika i razvoj europske biciklističke industrije svjetske klase
  • Podržavanje multimodalnosti i cikloturizma
  • Poboljšanje prikupljanja podataka o biciklizmu

Jasne obveze - kao što su sigurne i koherentne biciklističke mreže u gradovima, bolje veze s javnim prijevozom, sigurna parkirna mjesta, postavljanje punjačnica za e-bicikle i biciklističke autoceste koje povezuju gradove s ruralnim područjima - utvrđene su kao nužnost za poboljšanje kvalitete, kvantitete, kontinuiteta i atraktivnosti biciklističke infrastrukture u svim državama članicama.

Ključna prekretnica

Udruge za zagovaranje biciklizma - Europska biciklistička federacija (ECF), Cycling Industries Europe (CIE) i Konfederacija europske biciklističke industrije (CONEBI) - entuzijastično su pozdravile ovu odluku. 

Biciklističke organizacije čestitale su Komisiji na njihovom suradničkom i konzultativnom pristupu koji je doveo do ove Deklaracije, ne samo s Europskim parlamentom i Vijećem i unutar Komisije, već i s ključnim vanjskim dionicima - uključujući gradove, regije, dužnosnike država članica, udruge, tvrtke i nevladine organizacije zastupljene u Stručnoj skupini Komisije za urbanu mobilnost (EGUM).

"Ovo je ključna prekretnica za biciklizam. Drago nam je što Deklaracija odražava mnoge ECF-ove dugogodišnje zahtjeve zagovaranja i politike usmjerene na povećanje i poboljšanje biciklizma u Europi, poput stvaranja veće i bolje biciklističke infrastrukture i poticanja uključive te pristupačne mobilnosti", komentirala je objavu izvršna direktorica ECF-a Jill Warren.

"Dugo smo se zalagali za jedinstvenu biciklističku politiku Europske unije koja bi biciklizam postavila na istu razinu kao i druge načine prijevoza i industrijske sektore u EU, oslobađajući koherentniju potporu politici, veću dosljednost među državama članicama bloka i više milijardi za ulaganja. Deklaracija postavlja nove temelje integriranjem svih ključnih područja potrebnih za uspješan biciklistički ekosustav za društvo i poslovanje", kazao je Kevin Mayne, izvršni direktor CIE.

"Industrija bicikala, e-bicikala, dijelova i pribora u Europi visoko cijeni prijedlog Komisije o Europskoj deklaraciji o biciklizmu. Njegova provedba pomoći će u daljnjem razvoju i rastu biciklističkog sektora kao središnjeg partnera u ekosustavu mobilnosti EU i kao europske biciklističke industrije svjetske klase", nadovezao se Manuel Marsilio, generalni direktor CONEBI-ja.

Klimatska strategija i biciklizam

Šest zemalja udružilo je u lipnju 2022. snage za Europsku biciklističku strategiju. Ministri mobilnosti iz Belgije, Luksemburga, Danske, Nizozemske, Austrije i Irske potpisali su deklaraciju pozivajući EU na "provedbu prave biciklističke politike" te da 2024. bude proglašena Europskom godinom biciklizma

U dokumentu se dalje navodi kako bi EU trebala dati prednost biciklizmu u svojoj klimatskoj strategiji i osvijestiti građane o prednostima vožnje biciklom.

Do sada je još pet zemalja bloka potpisalo Europsku biciklističku deklaraciju koju predvodi Belgija, a koja poziva na povećanje upotrebe bicikala, kao i financiranje biciklizma.

U Odboru za promet i turizam Europskog parlamenta usvojena je u siječnju 2023. rezolucija o biciklističkoj strategiji Europske unije koju je sljedeći mjesec Parlament gotovo jednoglasno izglasao. Rezolucija je pozvala na niz konkretnih radnji za udvostručenje biciklizma u Europi do 2030.

Foto: Booking.com
Izvor: European Commission, Travel Tomorrow 

Autor:  HrTurizam.hr

5. listopada 2023.